hyresbostäder

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
0 valda
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Hyresrätt
annonser
OK
Boendetyp
7 valda
annonser
OK
Storlek
0 valda
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Hyra
Hyresperiod
3 valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket

Köp denna reklamplats

Denna plats är vikt till DIN NärReklam. Här syns din NärReklam på kommunnivå, dvs du bestämmer var du vill synas och dina kunder möter dig varje gång sidan laddas.

Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Hyresbostäder och hyresrätter

Enligt statistiska centralbyån var det i Sverige 4 633 678 bostadslägenheter i 2013. Av dessa var 50 % lägenheter i flerbostadshus, av dessa var 60 % hyresrätter. Bland landets 290 kommuner är det dominans av bostadsrätter i 28, av dessa ligger 16 i Stockholms län. Vilket också kunde vara en förklaring varför det är så svårt att finna en hyresbostad i Stockholm län. Enligt många källor borde byggandet i Sverige öka. Myndigheten Boverket hävdar att det borde byggas 600 000 nya bostäder fram till 2025. I en undersökning gjord av Hyresgästföreningen säger 353 000 unga vuxna att de saknar en egen bostad men gärna vill ha en, och 146 000 anger att de har svårt att täcka sina boendekostnader. Under 2015 bodde åtta av tio svenskar i en kommun med bostadsbrist, störst är denna brist i våra storstadsregioner och på studieorterna. Den största bristen är innanför små och billiga hyresrätter, detta gör att speciellt de unga och studerande har det mycket svårt att komma in på en allt mer upphettad hyresmarknad. Samtidigt finns det äldre som bor i villa och inte vill eller kan flytta då det är billigare för dem att bli boende än att flytta vidare till en ny lägenhet.  

Att finna en hyresbostad kan vara både en svår och tidskrävande process. De hjälpmedel som finns idag är tidningar, portaler, och hyresvärdar och bostadsförmedlingar. Något som verkligen kan hjälpa är också dina vänner och din umgängeskrets, använd dem till att sprida ditt behov till en lite större krets. Söka hyresbostad kan man göra på många olika sätt. Du kan starta med att upprätta en sökesprofil  på en webportal. Nästa steg kan också vara att skapa ett bevakningsbrev så att du enkelt får uppdateringar från det specifika område som precis du är intresserad av. Ett annat tips är att ta reda på vilka hyresvärdar som finns området som du är intresserad av, du kan pröva att gå runt och se på anslagstavlan i dess trappuppgångar, hyresvärdar är nämligen skyldiga att ange kontaktupplysningar över hur de kan nås.

Några kommuner har också sin egen bostadsförmedling, detta har även fastighetsägarföreningar samt några privata företag. Att även kontakta dessa när man söker efter en hyresrätt är ett bra råd.
Både kommunala och de privata förmedlarna skall följa de regler som finns för förmedlingsavgifter, några är gratis med andra tar ett årligt medlemskap. Vissa förmedlare tar också ut en förmedlingsavgift. En förmedlingsavgift får inte vara för hög, och du skall få tillbaka avgiften om du inte får något hyresavtal.
Det är inte tillåtet att ta ut en betalning för ett hyreskontrakt, en hyresvärd får heller inte ta ut en oproportionerligt stor avgift för till exempelvis möbler. Tänk också på att du riskerar att förlora ditt kontrakt om du handlar svart.

När du hyr en hyresbostad av en annan hyresgäst är denne din hyresvärd. Här gäller den avtalade tid i ditt hyreskontrakt, det vill säga att den tid som ni avtalat är det som gäller även om uthyraren ändrar sin mening, medan du annars alltid har tre månaders uppsägning.

Vad en fastighetsägare brukar kräva: passande inkomst, inga betalningsanmärkningar, skötsamhet, information om ålder, familjestorlek och liknande. Kraven ska ställas lika på alla sökande. Kraven får inte vara diskriminerande eller ändras under förmedlingens gång. Den sökande som har längsta kötiden och som uppfyller fastighetsägarens krav ska erbjudas kontrakt på den sökta lägenheten. Du skall också veta att det är olagligt att diskriminera bostadssökande ut ifrån ras, religion, sexuell läggning, hudfärg, nationallitet eller etnisk bakgrund. Diskrimineringsombudsmannen eller den kommunala konsumentvägledare är de två instanser som du kan kontakta om du känner dig diskriminerad.

 
Support
Blogg