Besiktningsprotokoll: förstahand Besiktningsprotokoll: Andrahand

Besiktningsprotokoll

Ladda ner ditt besiktningsprotokollSom hyresvärd har du ingen skyldighet att besiktiga din bostad men du har bevisningsbördan i fall av skadegörelse/slitage i din bostad. Du har också underhållningsplikt (läs mer om det på vår blogg i artikeln: Underhåll i och runt hyresbostaden – vem har ansvaret? Med hjälp av ett besiktningsprotokoll kan du lättare bevisa att skador gjorts av den boende/utflyttande hyresgästen, samtidigt som du börjar på rätt fot med din hyresgäst i det att ni är överens om hur lägenheten ser ut vid inflyttningstillfället.

Här på sidan kan du ladda ner ett enkelt besiktningsprotokoll som du med fördel kan komplettera med foton och eller videofilm för att dokumentera ev. skador och datera dem.

Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons


Varför ska du göra en besiktning av lägenheten?

Som hyresvärd är det klokt att besiktas lägenheten tillsammans med den utflyttande hyresgästen om möjligt. Ta gärna foton och anteckna detaljer om storlek på skada och datum. Därefter skriver båda parter under protokollet.

När en ny hyresgäst flyttar in kan du skriva vidare på det gamla protokollet, eller så kan ett nytt protokoll upprättas där eventuella skador antecknas. Återigen är det klokt att göra en husesyn gemensamt med hyresgästen, jämföra protokoll med lägenheten och ta foton. Ge en kopia till den inflyttande hyresgästen och säg till dem att de kan komma med tillägg om de upptäcker något under inflyttningen som ni inte upptäckt gemensamt.

Besiktningsprotokoll –också viktigt vid byten

När den nya hyresgästen flyttar igen kan det finnas skador i lägenheten som inte är normalt slitage. Då är det upp till dig som värd att bevisa när skadorna har uppkommit. Besiktningskontroll vid byte gör det lättare att bevisa vilken hyresgäst som orsakat skadan.
Tillbaka till hyreskontrakt
Support
Blogg