Hyreskontrakt

Olika typer av kontrakt när du ska hyra ut

Vad ska ett hyreskontrakt innehålla? Hur hög får hyran vara? Vad skiljer när du hyr ut tillandrahand, förstahand eller inneboende? Olika lagar och förordningar gör att det är viktigt att du använder det riktiga kontraktet. Läs vidare för att bli bättre klädd på som hyresvärd!
Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons

Skriv ut ditt kontrakt

 

- Här hittar du gratis kontraktsmallar att ladda ner och fylla i -

 

Här har vi samlat de olika typer av kontrakt som du kan behöva när du hyr ut: förstahandskontrakt, och andrahandskontrakt för hus/villa, bostadsrätt eller lägenhet. Här kan du även skriva ut ett kontrakt om du ska ha en inneboende i din bostad. Gå direkt till information om de viktigaste delarna i kontraktet genom den här länken: Viktigast i hyreskontraktet eller läs om hur du kan få hjälp med att sätta hyra. 

 

Kontraktsmallar

Olika hyreskontrakt- olika regler

 

När du hyr ut din hyreslägenhet i andra hand regleras detta i ”hyreslagen” medan det för både bostadsrätt och äganderätt är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller. Innan du kan hyra ut en hyresrätt i andrahand krävs hyresvärdens samtycke. För en bostadsrätt gäller det att först få bostadsrättsföreningens godkännande. Om du vill hyra ut en villa, hus, stuga eller annan bostad du själv äger, är du fri att hyra ut i första- eller andrahand utan tillstånd, utifrån lagen om uthyrning av egen bostad.

 

Vad är ett förstahandskontrakt?

 

Ett förstahandskontrakt är det som du skriver när du hyr ut en bostad du äger själv. Det innebär att en hyresrätt som inte hyrs ut av en bostadsägare alltid blir ett andrahandskontrakt, oavsett om du hyr ut ett rum eller en hel bostad, och det innebär också att det är ett andrahandskontrakt även om du tänkt hyra ut den under längre tid än två år.

   

Kontrakt när du hyr ut din Bostadsrätt

 

En bostadsrätt som du hyr ut är inte heller en ”egen” bostad i hyreslagens mening, eftersom du har besittningsrätt över bostaden, men inte äger den i samma mening som exempelvis ett hus. Därför ska du använda ett andrahandskontrakt när du hyr ut din bostadsrätt.

   

Hyreskontrakt när du hyr ut eget hus eller stuga

 

Om du vill hyra ut delar eller hela ditt hus, villa eller stuga, så blir du den huvudsakliga hyresvärden och du ska hyra ut det som ett förstahandskontrakt. Det finns vissa undantag när du hyr ut flera rum till olika inneboende, men generellt så är det förstahandskontrakt som gäller.


Kontrakt när du hyr ut till en inneboende

 

Om du vill hyra delar av din bostad ut till en inneboende eller roommate, så behöver du inget tillstånd, oavsett om du själv bor i en lägenhet med förstahandskontrakt, eller andrahandskontrakt. I alla fall så länge du själv bor kvar i bostaden. Om du flyttar ut blir det en helt ny situation.


Kontrakt när du hyr ut du hyr ut lägenheten i andrahand

 

Om du ska hyra ut din bostad i andrahand kräver detta tillstånd från din hyresvärd, och därefter så kan du hyra ut tidsbegränsat med ett andrahandskontrakt till den nya hyresgästen. Kom bara ihåg att du är ansvarig för den nya hyresgästen och att du kan riskera att betala skadestånd och till och med bli av med ditt förstahandskontrakt om din hyresgäst missköter sig.

Viktigast i  hyreskontraktet

Det finns många viktiga delar i ett kontrakt, som du ska se till att du och din kommande hyresgäst kan enas om. Det kan handlar om depositionsavgift, extrautgifter för exempelvis möbler, eventuella åtaganden som trappstädning eller snöskottning, och tillgång till gemensamma utrymmen.

Beroende på vilken typ av bostad du tänkt hyra ut så är det också olika lagar som reglerar dina och hyresgästensrättigheter. När du hyr ut din lägenhet i andra hand regleras detta i ”hyreslagen” medan det för både bostadsrätt och äganderätt är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller. Du kan läsa mer om de respektive uthyrningsformerna i vår länksamling.
 

Det här bör ditt hyreskontrakt innehålla:

  • Vilka är avtalsparterna (hyresgästen och hyresvärden)
  • Vad ska hyran vara
  • Hyrestiden (avtalstiden och uppsägning)
  • Nyttjanderätt av övriga utrymmen (vindsförråd, garage etc.)
  • Övriga detaljer som t ex el, möbler, städning, sophämtning och försäkring
 

Din rätt som hyresvärd att säga upp kontraktet


Det är viktigt att ditt hyresavtal innehåller en avtalad hyrestid/uppsägningstid. Beroende på vilken typ av boende du hyr ut så kan uppsägningstiden variera. Du kan läsa mer om uppsägning och besittningsrätt i länksamlingen här på sidan. Men du har som hyresvärd rätt att säga upp en hyresgäst enligt den avtalade uppsägningstiden. Beror uppsägningen på att hyresgästen inte har betalat hyran i tid, ska hyresvärden först skriftligen underrätta hyresgästen om risken att bli uppsagd, om man inte betalar inom tre veckor. Normalt har hyresgästen rätt att bo kvar i bostaden tills vidare. Om du får problem med att få hyresgästen att flytta kan du vända dig till kronofogdemyndigheten.

Få hjälp att sätta hyra i avtalet

Det viktigaste delen i kontraktet att få satt på pränt är hyran.

Det är inte lätt att veta vilken hyra som är den rätta för den bostad du ska hyra ut. Olika lagar reglerar både pris på hyra och vilka regler som gäller för uthyrning beroende på om du hyr ut en lägenhet, bostadsrätt eller hus. (Vi går in mer i detaljer om det i länkarna vid sidan). Det är många faktorer som spelar in när du ska räkna ut vad som är en skälig hyra för ditt boende så att du kan skriva in det i ditt hyresavtal. Utifrån de regler som just nu är gällande har vi därför skapat "miniräknare" som ska hjälpa dig att göra en ungefärlig uträkning: du hittar dem under respektive fönster för dig som vill   

Så sätter du rätt hyra i kontraktet 

Men även när du räknat ut hyran är det viktigt att tänka på att Hyresnämnden även tar i beräkning vad likvärdiga bostäder i området hyrs ut för.
Och här kan du få hjälp av BostadsPortal när du ska sätta hyran. Vi har nämligen samlat statistik över de bostadsannonser som finns på vår sida. Det handlar om alla våra Hyresannonser i hela Sverige, statistik över annonserad hyra för lägenheter, rum, hus, stugor och villor.

Varje gång du går in på en annons ser du genomsnittshyran på annonser i din kommun, utifrån antal rum och storlek, och på så sätt kan du få en fingervisning om vilken hyra du börs skriva i ditt kontrakt. Statistiken är baserad på alla Hyresannonser på BostadsPortal i en viss tidsperiod (oftast ett år). I vissa områden finns det inte så många annonser och då blir annonsstatistiken givetvis mindre träffsäker, men du kan alltid se hur många annonser som ligger till grund för genomsnittet.
På respektive sida med de olika typerna av uthyrning: uthyrning i andrahand, uthyrning av eget boende och uthyrning till inneboende, kan du även finna en kalkylator som hjälper dig att enkelt räkna ut den hyra som rekommenderas.

 
Support
Blogg