Hitta studentbostäder i hela Sverige

15 832 lediga hyresbostäder

Skriv kommun, län, ref.nr.

Studentbostäder: alla studentbostäder  i hela Sverige

Är du nybliven student som söker efter ett ställe att bo? Då ska du börja jakten här! Vi på BostadsPortal har samlat ett brett urval av studentbostäder i de största svenska studentstäderna. Vissa studentbostäder kräver att du har en studieplats, medan andra ”bara” är vanliga små billiga lägenheter med en hyra som du kan klara på dina studiemedel. Få hela urvalet direkt här och hitta ditt studentboende lätt och säkert!

Hur hittar jag min studentbostad?

Du ska alltid vara ute i god tid när du söker studentbostad. Att vänta till själva studiestarten är inte att rekommendera då det ofta kan ta längre än 6 månader för nya studenter att hitta en bostad.

Visserligen kräver många hyresvärdar med studentbostäder att du har ett antagningsbesked när skriver på kontraktet, men det betyder inte att du behöver ha ett när du anmäler dig som intresserad av deras bostäder, eller ställer dig i kö. Och bostäder som ligger utanför kö-systemen, exempelvis hos mindre privata hyresvärdar kräver sällan att du är studerande, utan bara att du kan visa att du är skötsam och kan betala hyran.

Det är viktigt att du förstår att studentbostäder kommer i alla typer av former; du kan hyra privat, eller hos en traditionell fastighetsägare, du kan skriva upp dig hos exempelvis en stiftelse med studentbostäder, eller du kan bo som inneboende i en lägenhet eller en villa. Med olika typer av boende följer olika regler och rättigheter för dig som hyresgäst, och du kan hålla dig uppdaterad om vilka här på siten och på BostadsPortals blogg!

Du kan jämföra jakten på en bostad med att hitta ett jobb. Båda är mål som kräver en stor insats för att lyckas, och den som söker bostad har ofta bara en chans att göra ett gott intryck på hyresvärden. Det är något man måste vara medveten om och utnyttja på bästa sätt. Se exempelvis hur du gör en bra ansökan till hyresvärden!
 

Studentbostäder i Stockholm, Malmö, Lund, Umeå, Uppsala


.. Och alla andra studentorter i Sverige, med direktlänkar till de största studieorterna kan du hitta direkt här. Så bokmärk denna sida för att hitta de senaste lediga bostadsannonserna där just du ska studera! Du kan också söka efter stad/område direkt för att hitta lämpliga studentbostäder där just du ska studera.

Vill du flytta in i en central etta i Jönköping, eller kanske gå med i en studentkollektiv i Borås? På BostadsPortal finns det många möjligheter oavsett om du letar efter studentlägenheter, rum eller möjligheten att dela bostad med andra.

Söker du efter boende i en av de större studieorterna? Då rekommenderar vi att du gör dig så bekant som möjligt med de olika stadsdelarna; var bor de andra studenterna, hur nära campus är de, och hur ser det ut med buss och annan lokaltrafik ut i området. Du finner detta och mycket mer information när du går in på någon av våra annonser och där kan du också leta runt på kartan och se vad som ligger runt om bostaden. Du kan även se historik på vad tidigare bostadsannonser i samma område angett som hyra. Letar du efter något billigare? Fundera på om du inte ska leta längre ut från centrum, eller dela bostad!

Svenska studentbostäder: Kom först till kvarn i bostadsjakten

I samband med studiestarten blir det ofta en hård kamp om lediga studentbostäder. Det är därför en bra idé att vara ute i god tid när du har bestämt dig för att flytta. Därför är det viktigt att du gör ett antal överväganden när du börjar leta efter studentboende. Det gör det lättare för dig att ta reda på vilken typ av boende du ska leta efter. Vad har du t.ex. råd att betala i hyra varje månad? I vilket område vill du bo? Vill du bo som inneboende i ett rum eller dela med andra? Är det studentkorridor eller egen lägenhet som gäller?

Det är oftare enklare att hitta studentbostäder andrahand än ett förstahandskontrakt, så tänk igenom om den första bostaden du söker verkligen måste vara perfekt. Du kommer troligtvis flytta många gånger genom din studietid, så det gäller att inte ha för höga krav för den första bostaden på terminen, det är viktigare att du får tid att socialisera med dina nya studiekamrater och komma igång med kurslitteraturen än att behöva jaga runt efter en plats att sova. Skapa ett bevakningsmail så att du inte missar de bostäder som passar dina kriterier, och var beredd på att maila hyresvärden direkt när du ser en bostad som ser bra ut!
 

Studiebostäder för alla smaker


Det finns många sätt att bo under din studietid. Du kan hyra ett rum, en lägenhet - eller du kan hyra in dig i del av ett radhus eller villa. Det kan vara svårt att hitta en hyresfastighet i de större studieorterna. Om du till exempel studerar i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö eller Lund ska du överväga möjligheterna att flytta ihop med andra. Möjligheten att hitta prisvärt studentboende är faktiskt större om du är villig att hitta en större familjevänlig fastighet än om du letar efter en liten hyreslägenhet själv.
 

Enkel och säker sökning efter din nästa studentbostad


Tyvärr så betyder den stora efterfrågan på hyresbostäder också högsäsong för de som försöker utnyttja bostadsbristen. Bostadsbedrägerier på webben kan ta många former, både på sociala medier och tyvärr också på sidor med bostadsannonser.

På BostadsPortal är vi medvetna om potentiella bedragare som försöker locka pengar ut av bostadssökande på olika sätt att leta efter ett studenthem. Vi arbetar därför hela tiden på att säkra annonserna du ser på siten, och uppmanar våra användare att direkt kontakta oss när de upptäcker något misstänkt. Kom ihåg att aldrig skicka pengar eller personlig information till någon som du inte mött, och att aldrig betala för en lägenhet du inte har kontrakt till. Det är alltid bättre att vara säker än totalt pank. Läs gärna mer om säkerhet på bloggen, vi har artiklar både om hur du upptäcker falska profiler och om vad du ska och inte ska göra när du komunicerar med en potentiell hyresvärd som du aldrig mött. Kom ihåg att aldrig Betala/swisha i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet, och dra öronen åt dig om de försöker pressa dig att betala i förskott!
Support
Blogg