Logga in
Aktivera bostadsbevakning
Du får ett email, när det kommer nya bostäder - helt kostnadsfritt!
SEK
max
min
min
-
max
  1. Hem
  2. Studentbostäder i Stockholm

Studentbostäder i Stockholm

228 Resultat
228 Resultat
Aktivera bostadsbevakning
Du får ett email, när det kommer nya bostäder - helt kostnadsfritt!
1 rum lägenhet på 51 m²
Hägersten-Liljeholmen, Gamla Södertäljevägen
7 939 SEK1 timme sedan
...
Sida1av 13

Liknande annonser i Stockholm, max. 8 000 kr

Hitta ledig hyresbostad i Stockholm på BostadsPortal

Det är flera års kö på studentbostäder i Stockholm så du måste vara kreativ och tänka okonventionellt för att hitta din studentbostad. BostadsPortal vill vara Stockholms bostadsförmedling för studenter och därför har vi samlat alla typer av studentbostäder som kan vara till glädje för en blivande student här på sidan, studentbostäder, studentlägenheter och studentrum från studentorganisationer och från privata och kommunala hyresvärdar, för att du ska kunna se hela utbudet.

Hos BostadsPortal har vi hyresbostäder i kategorierna studentbostäder, lägenheter, rum , hus och stugor .

Lediga bostäder i Stockholm för studenter

Som student är det inte fel att ha ett eget krypin där du kan plugga i lugn och ro. Här på BostadsPortal har vi det största utbudet av lediga studentbostäder i Stockholm. Så ska du studera på Stockholms universitet, så är det en god idé att i tid se till att söka efter lediga studentlägenheter i Stockholm. Det så att du är redo när terminen kör igång. Missa inte heller att göra en anmälan om flytt till studieorten. Det ska du göra hos Skatteverket. Du kan då ha möjligheter att söka bostadsbidrag med mera.

Studentlivet i Stockholm

Att vara student är en av de roligaste tiderna i livet. Många studenter skaffar sig både minnen, vänner och kontakter för livet under sin studenttid. Särskilt i en stad som Stockholm, en storstad och Sveriges huvudstad, med flera högskolor och utbildningsanordnare, så upplever många en väldigt minnesrik tid som student. Stockholm erbjuder ett rikt studentliv för de som väljer att studera här, med många roliga evenemang året om. Men först krävs förstås att du finner ett studentboende i Stockholm!

Att söka studentbostad i Stockholm

Stockholmsregionen växer till både folkmängd och yta. I dagsläget bor knappt 2,2 miljoner invånare i Stockholms län. Folkökningen förväntas fortsätta på samma nivåer även framöver, vilket ställer stora krav på bostadsförsörjningen och bostadsbyggandet. I Stockholms län finns det nära 1 miljon bostäder i flera olika former. Sju av tio bostäder är lägenheter, antingen i hyres- eller bostadsrätt. Den vanligaste boendeformen är bostadsrätt.

Populära högskolor och universitet

I Stockholm finns flera populära högskolor och universitet, bland annat Stockholms universitet, Handelshögskolan, Stockholms konstnärliga högskola, KTH och Försvarshögskolan. Detta gör att Stockholm har ett rikt studentliv och många studenter, men innebär även att andelen studentbostäder i Stockholm är begränsad.

Hitta ditt studentboende i Stockholm

Bostadsförmedling i Stockholm är tyvärr svårt. Bristen på både studentbostäder och bostäder i allmänhet, särskilt studentlägenheter i Stockholm, kan göra det tufft att hitta boende. Som student har man ofta begränsad ekonomi, vilket även det är en faktor som begränsar urvalet av hyreslägenheter, då många lägenheter kan vara dyra att hyra. Det är vanligt att hyra lägenhet i andra hand en tid som tillfällig studentbostad, innan man hittar ett mer permanent boende, och det är inte helt ovanligt att man får flytta runt, ha kontrakt en kortare tid och ha både tredje-och fjärdehandskontrakt.

Vad ska du tänka på när du söker en studentbostad i Stockholm?

Det är väldigt viktigt att ha ett kontrakt som båda parterna skriver under, och se till att ha rätt försäkring för din studentbostad i Stockholm. Tyvärr har det förekommit att det har funnits människor som har utnyttjat bostadsbristen för sin egen vinning, och försöker hyra ut lägenheter som inte finns i ett försök att lura människor på pengar. Var försiktig och använd ditt sunda förnuft, speciellt om du söker bostad utanför de etablerade fastighetsbolagen.

Olika möjligheter att gå för att hitta din studentbostad

Det finns flera olika sätt att hitta studentbostäder i Stockholm. Vänd dig till Stockholms bostadsförmedlingar, ställ dig i flera olika bostadsköer, begränsa dig inte bara till en, och var aktiv i ditt sökande. Sök ett studentrum, en studentlägenhet eller liknande på olika uthyrningssidor på internet för att bredda dina möjligheter.

Använd dig av ditt sociala nätverk

Använd ditt sociala nätverk och sprid ut att du söker ett studentboende, ett studentrum eller kollektiv i Stockholm.

Sök gärna studentlägenhet eller studentbostad i Stockholm tillsammans med en eller flera vänner. Titta även på angränsande kommuner till Stockholm, till exempel lägenheter i Södertälje eller Uppsala ; ofta tar det inte allt för lång tid att pendla. Att undersöka utbudet för bostäder som passar studentbostäder i olika förorter till Stockholm kan vara ett alternativ när du söker ett studentboende.

Var öppen för andra lösningar

Begränsa dig inte till en viss sorts boende; du kanske helst vill ha en studentbostad eller ett förstahandskontrakt, men var öppen för andra lösningar som att till exempel vara inneboende eller dela en hyreslägenhet med en eller flera kompisar, i alla fall till att börja med.

Olika typer av studentbostäder i Stockholm

Att få en egen hyresrätt med förstahandskontrakt kan vara svårt i Stockholm. Många får vänta i flera år; att ha stått i kö i tio år är inte helt ovanligt. Det beror givetvis även på vilket läge du vill ha på lägenheten. Antalet hyresrätter har även minskat i Stockholm till förmån för bostadsrätter, vilket även har gjort sitt för längden på bostadsköerna. Bristen på både studentbostäder och andra former av hyresbostäder kan göra det svårt att hitta en egen bostad med förstahandskontrakt i Stockholm.

Hyr i andrahand i Stockholm

Då kan hyra i andra hand vara ett alternativ som är vanligt i Stockholm idag. När en bostad hyrs ut i andrahand är det nästan ett måste att det ska finnas ett skriftligt kontrakt. Hyresvärden måste godkänna andrahandsuthyrningen. Tänk på att titta på hyreslägenheten innan du säger ja, och betala inga pengar förrän det finns ett skriftligt kontrakt er emellan. Ha tydliga regler för vad som gäller, och kom överens om detta i förväg. Spara alla kvitton på inbetalda hyror.

Olika typer av hyresbostäder i Stockholm

Letar du efter studentbostad i Stockholm finns även möjligheten att hitta ett studentrum att hyra i Stockholm. Det finns olika typer av rum i Stockholm. Du kan söka rum i till exempel ett hus i Stockholm , stuga i Stockholm eller lägenhet i Stockholm , eller du kan också leta efter korridorrum, studentboende eller kollektivboende.

Tänk på att skriva ett kontrakt med den som hyr lägenheten. Prata gärna igenom vilka regler som ska gälla, till exempel när det gäller tillgång till gemensamma utrymmen; ha dem gärna inskrivna i kontraktet om möjligt. Här kan du  direkt söka på lediga rum i Stockholm . Du kan även läsa mer på vår blogg om hur du bäst trivs som inneboende (och med att bo tätt på din hyresvärd) på vår blogg.

Att bo som student i Stockholm

En studentbostad har du under tiden du studerar. Att hitta en studentlägenhet kan tyvärr ta flera år för många. Men ge inte upp! För att få hyra en studentlägenhet måste du oftast kunna visa att du är studerande vid en högskola eller liknande. Kraven kan dock variera beroende på fastighetsägare, och du får prata med varje individuell fastighetsägare för att se vad som gäller. Vet du tidigt att du vill studera i Stockholm, kan det vara en god idé att ställa sig i kö så tidigt som möjligt ; det ökar dina chanser att få ett studentboende i Stockholm.

I Stockholm kan du även bo i studentkorridor, vilket är ett vanligt alternativ när man är student. I en studentkorridor bor man med flera andra studenter, och delar kök och allmänna utrymmen. Det kan vara ett roligt sätt att komma in i studierna och studentlivet, och är för många studenter – framför allt om du är nyinflyttad – ett sätt att lära känna andra studenter och nya människor.

Fördelar med att hyra rum som student i Stockholm

Att hyra ett rum i, eller hyra en del av en lägenhet eller villa, brukar kallas att vara inneboende. Som inneboende är det vanligaste att du delar badrum, toalett och kök med den som bor med. Dessutom så kan du få möjligheten att utnyttja vardagsrum, trädgård och t.ex. tvättmaskin, lite beroende på hur det individuella boendet ser ut. Som inneboende hyr du ditt rum i första hand. Andra rum kan vara både förstahands - och andrahandskontrakt.

Regler för att hyra ut till inneboende

Du kan läsa mer om reglerna som gäller för att hyra ut till inneboende här. Det finns möblerade, delvis möblerade eller omöblerade rum att hyra. Det kan du också söka på men det är inte alltid att det står i annonserna vilken variant det är som gäller. Förutom de redan nämnda kraven så finns det mycket annat som du kan få med i dina sökningar. Men glöm ej att inte alla annonser har specificerat allt och då kan du missa annonser med passande och trevliga rum.

Det kan finnas många orsaker till varför man väljer hyra ett rum i Stockholm som bostad. Förutom det kanske mest vanliga, att du just har flyttat hemifrån och/eller studerar, så kan det vara så att du har fått ett jobb i en annan stad eller kommun som till exempel Stockholm, och till att börja med inte vet var du vill bo eller hur länge du stannar. Om du pendlar så vill du kanske behålla din bostad i din hemstad och ha ett rum som extra bostad. Det är oftast billigare att hyra rum för att man delar omkostnader med hyresvärden och/eller andra inneboende.

Aktivera vår bostadsbevakning och du blir kontaktad via mail

Om du vet vad du är ute efter, så rekommenderar vi att du använder av vår filtreringssystem och kryssar av allt ut efter dina preferenser. När du filtrerat efter ditt önskemål, rekommenderar vi också att du använder dig av vår bostadsbevakning, aktivera den via ett enkelt svep i den orangea boxen till vänster. När du fullfört ovanstående guide blir du kontaktad automatiskt via mail när det kommer in nya hus filtrerat efter ditt önskemål.

Har du hittat en större studentbostad än det du är ute efter?

Har du förälskat dig i en större studentbostad än det du behöver? Visste du att du troligtvis fortfarande kan hyra studentbostaden och kan möjligtvis välja att hyra ut de rum du inte använder. Detta gör du helt gratis genom att skapa ett konto som hyresvärd och hittar samt en eller flera hyresgäster helt gratis.

Våra kostnadsfria digitala tjänster

Använd dig av våra digitala tjänster helt gratis. Vi har utvecklat ett digitalt hyreskontrakt och en besiktningsprotokoll för in- och inflyttning av en hyresbostad.

Funderingar? Kontakta oss gärna

Har du frågor eller önskar mer information, så är i mer än välkomna till att kontakta vår kundservice alla vardagar mellan 09:00 - 15:00. Du når vår kundservice på mail och Messenger.

Lycka till med din jakt efter studentbostad i Stockholm!

BOSTADSPORTALOm ossBlogg PressSekretesspolicyCookiepolicyVisselblåsardirektiv
SUPPORTHyr ut rumInflyttningsbesiktningUtflyttningsbesiktningHyr ut i andra handKundserviceVillkor
SOCIAL MEDIA