Aktivera bevakningsmail
Skicka uppdateringar utifrån sökfiltret
Kategori
Max. pris
kr
Min. strl.
Antal rum
-
Hyresperiod
Inflyttningsdatum
Andra

Studentbostäder i Borås

87 Resultat
Aktivera bevakningsmail
Skicka uppdateringar utifrån sökfiltret
87 Resultat

Finn ditt studentboende i Borås

Här kan du finna studentbostäder både från de traditionella bostadsförmedlarna och de små privata uthyrarna! Hitta en liten lägenhet, ett rum eller plats i ett kollektiv genom att söka på vår sida och skapa en bevakning av nya annonser!

Ska du studera i Borås? Här finns Högskolan i Borås som profilerar sig på ”vetenskap för profession”, eller, lite enklare uttryckt, att ”du blir till något”. Här kan du bland annat studera biblioteks- och informationsvetenskap, resursåtervinning, pedagogik, vårdvetenskap och textil och mode.Borås har en lång historia som handelsstad – först kom knallarna och sedan postordern.  Du känner kanske till att den kallas Textilstaden, och har ett brett utbud både av mode och av kultur. Men här kan du även finna mycket sportaktiviteter, både att se på som åskådare och att själv aktivt delta i. Närheten till Göterborg ökar också kommunens attraktion, du kan enkelt ta dig med tåg eller buss till ”Sveriges framsida” på under en timme.

Vanliga studentboende i Borås

Vanliga typer av studentboende i Borås, liksom i resten av landet är: studentkorridorer, små lägenheter, kollektiv, och inneboende med ett eller flera rum. En studentkorridor delas kök och gemensamma utrymmen med flera andra studenter, precis som i ett kollektiv. Som ny student kan det ibland vara en lättnad att dela bostad den första tiden, så att man lär känna andra i samma situation och gemensamt kan utforska Borås. Som inneboende kan du också få en bättre start på dina studier om den du bor hos kan hjälpa dig med att komma in i staden, och ge dig tips om hur du lättast tar dig fram med kollektivtrafiken eller var du kan finna till exempel bra matvarubutiker.

Så här hittar du ditt studentboende

I Borås är efterfrågan på studentbostäder relativt stor, men det är inte omöjligt att finna boende i tid för dina studier. Enligt en undersökning för 2016 från Sveriges förenade studentkårer beräknas alla studenter i Borås finna ett studentboende under terminens gång. Men för dig som inte kan vänta in kön på studentorten så rekommenderar vi att du är ute i god tid och att du söker direkt hos privata hyresvärdar här på BostadsPortal. På den här sidan kan se olika typer av hyresbostäder, i första hand dock de mindre lägenheter som många unga människor och studenter letar efter. Om du söker efter en annan typ av boende kan du ändra i dina sökinställningar och exempelvis visa flera rum, eller ett större geografiskt område.

Viktigt när du söker studentbostad

I Borås, precis som på alla andra studentorter gäller några viktiga ledord i ditt sökande:

  • Börja med att skapa ett bevakningsmail eftersom du då får en uppdatering varje gång som det kommer en ledig bostad som passar dina önskemål läggs upp på BostadsPortal. På så sätt ser du alltid de senaste annonserna .

  • Begränsa dig inte när du söker, se till att leta så brett som möjligt i så många kanaler som möjligt. Leta efter Facebooksidor och grupper som förmedlar bostäder, som exempelvis BostadsPortal hyreslägenheter i Borås , Borås Hus och Stuga BostadsPortal eller Borås Studentbostäder BostadsPortal .

  • Utnyttja ditt sociala nätverk och sprid ut att du ska studera i Borås och att du letar efter ett studentboende, ett rum eller en hyresbostad för den kommande terminen. I ju bättre tid du är ute desto bättre.

  • Ta direktkontakt med de olika bostadsförmedlarna, skriv gärna personliga ansökningar.

  • Sök också efter olika typer av bostäder: uteslut inte inneboende, rum, kollektiv, stora och små bostäder. Du kan även gå ihop med en eller flera vänner och dela en bostad, eftersom stora lägenheter är ofta billigare och lättare att finna.

När du hyr studentboende i andrahand

Det finns alltid ett större urval av hyresrätter till andrahandsuthyrning än till förstahand.  Som hyresgäst i en andrahandslägenhet får du ofta betala mer än för en förstahand, då hyresvärden har rätt att göra ett påslag för exempelvis möbler men du har fortfarande rätt till en skälig hyra och om du upplever att du betalar allt för mycket kan du vända dig till Hyresnämnden och klaga. Du kan läsa mer om reglerna för att sätta hyra på ett andrahandsboende här.Se alltid till att du får ett skriftligt kontrakt som är godkänd av hyresvärden/fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Hyresvärden måste alltid godkänna andrahandsuthyrningar. Redan när du får kontakt med den som vill hyra ut bostaden kan du be om att få se bevis om att lägenheten får hyras ut och att personen du talar med har rätt att skriva kontrakt med dig. Du ska aldrig betala innan du fått tillgång till lägenheten. Se till att de regler ni kommit överens om står på kontraktet och spara alla kvitton på inbetalda hyror. Det är också viktigt att du ordnar med din försäkring.

Att hyra ett rum

Som student kan det vara en bra idé att börja studierna med att hitta ett rum att hyra. Du kan söka lediga rum i hus, kedjehus eller lägenhet, eller du kan också leta efter korridorrum, studentboende eller kollektivboende. Även här gäller det att göra ett skriftligt kontrakt med den som hyr lägenheten. Var också tydlig med de regler som ska gälla, till exempel när det gäller eventuella gemensamma kostnader och tillgång till gemensamma utrymmen. Ofta delar du badrum, toalett och kök med den som hyr lägenheten. Ibland får du också utnyttja vardagsrum, trädgård och t.ex. tvättmaskin, så se till att så mycket som möjligt står i kontraktet. Att bo i rum kan vara förstahand och andrahandkontrakt beroende på om den du bor hos äger bostaden eller i sin tur hyr den av någon annan. Hyran påverkas av om du hyr rummet möblerat, delvis möblerat eller omöblerat.

Förstahandshyresbostäder i Borås

Att få en egen hyresrätt med förstahandskontrakt kan ibland ta flera år och många kommunala bostadsbolag kräver att du ställer dig i bostadskö. Men du kan även ha tur och få ett kontrakt med en gång, speciellt om du kan tänka dig att bege dig utanför centrum. Att hyra en stuga eller ett hus som förstahandshyresgäst från en privatperson är också en realistisk möjlighet, för längre eller kortare tid.Om du letar efter fler tips har vi även en e-bok som vi hoppas kan ge dig mer hjälp och inspiration:Tio tips: Så hitta du din studentbostad .Lycka till!