Aktivera bevakningsmail
Skicka uppdateringar utifrån sökfiltret

kr

Studentbostäder i Karlstad

58 Resultat
Aktivera bevakningsmail
Skicka uppdateringar utifrån sökfiltret
58 Resultat

Finn ditt studentboende i Karlstad

Hitta din första studentbostad här! Va har samlat alla typer av boenden som passar för studenter här på sidan; billiga lägenheter, rum för inneboende, kollektiv, och större bostäder som kan delas. Börja att leta här så upptäcker du snart att du inte behöver leta på andra sidor!

Studentliv i Karlstad

Karlstad universitet bildades 1999 och är en av landets yngsta universitetsmiljöer med omkring 12 000 studenter. Här kan du knyta viktiga framtida kontakter och finna vänner för livet. Här kan du finna sport och fritidsaktiviteter, nöje och natur, allt på ett nära avstånd. Här kan du känna dig hemma. Om du är ny student på Karlstads universitet kan du få en checklista med allt du behöver veta inför dina nya studier här.

Ny som student

Det finns mycket att tänka på när du ska flytta, speciellt första gången. Här har vi därför samlat nio goda råd till dig som ny hyresgäst . Du ska komma ihåg att skaffa försäkring, söka bostadsbidrag och skriva dig på din nya adress. Som student kan reglerna för var man ska vara bokförd vara lite krångliga, men enligt Skatteverket ska du flyttar för att studera vid universitet eller högskola vara folkbokförd på din studieort. Om du däremot flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium kan du fortsätta vara skriven hos dina föräldrar. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor , det vill säga där du sover flest nätter.

Om att finna studentboende i Karlstad

För många unga är studietiden den tid då du flyttar hemifrån och får ditt första egna boende. Därför är det många som tänker sig en lägenhet och möjlighet att ”rå om sig själv”. Men den första tiden som student kräver mycket anpassning; en ny stad, en ny typ av studier, och nya sociala omgivningar. För många kan det kännas överväldigande och ensamt innan de fått nya vänner och fått koll på studieteknik och fester. Då kan det även vara värt att fundera på att bo tillsammans med andra. Antingen i studentkorridor, i en delad bostad, ett kollektiv eller som inneboende. Karlstad kommun prioriterar att hjälpa nyinflyttade studerande vid studiestart i första hand, så om du redan bor hemma hos föräldrar i Karlstad eller på pendlingsavstånd kan du få vänta längre på boende. Du kan inte heller välja område när du söker via kommunen.

Sök boendet på BostadsPortal

På BostadsPortal kan du själv välja bostadsområde och boendetyp bland våra annonser från privata hyresvärdar.  Här finner du både små och stora hyresvärdar som kan erbjuda lägenheter, hus och stugor. Du kan finna hyresrätter i förstahand, andrahand, och även rum för inneboende. Varje dag kommer det tusentals nya annonser på vår portal och då gäller det att vara aktiv och direkt ta kontakt med din potentiella hyresvärd. Du kan hitta annonserna på siten, genom bevakningsmail eller genom att följa oss på Facebook på sidor som Karlstad Studentbostäder BostadsPortal eller Karlstad Hus och Stuga BostadsPortal .

De första stegen till att ska söka bostad:

Att bo i andrahand

Som andrahands hyresgäst kan hyran bli högre eftersom din hyresvärd har rätt att ta ut en extra kostnad för möbler etc. Det är viktigt att uthyrningen är godkänd av hyresvärden/fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Betala inte för en lägenhet osedd, vare sig depositionsavgift eller förskottshyra. Det är också viktigt att det ni muntligt kommit överens om även står i kontraktet. Dokumentera gärna eventuella skador i lägenheten med foton när du flyttar in, och meddela fastighetsägaren om de inte står med på besiktningsrapporten. Kom också ihåg att skaffa försäkring så att du är skyddad också om du exempelvis skulle råka ut för en vattenläcka under din hyrestid.

Fler tips från bloggen till dig som student

15 tips! Så hittar du studentbostad

Att bo som inneboende

Ny som hyresgäst? 9 goda råd

Ute i sista minuten?

Distansstudent

På Karlstad Universitet finns flera distansutbildningar, där du ska komma till Karlstad på obligatoriska så kallade närträffar ett par gånger per termin. Då blir det oftast långa dagar och om du bor långt från Karlstad kan det vara bra att hitta en övernattningslägenhet. Genom att ändra i dina sökfunktioner här på sidan finner du även korttidsuthyrning i Karlstad.Lycka till med dina framtida studier i Karlstad!