Studentbostäder i Stockholm

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
1 valda
Stockholm
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Hyresrätt
annonser
OK
Boendetyp
2 valda
annonser
OK
Storlek
1 - 2 rum
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Hyra
Hyresperiod
Alla valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket
Flytta tryggt i Stockholm

Flytta tryggt i Stockholm

Behöver du hjälp med att flytta? Vi är
flyttfirma som är billig och som ser
till att dina ägodelar tryggt och snabbt
levereras från A till B

Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Student i StockholmTunnelbanelinjer i Stockholm

Att vara student är en av de roligaste tiderna i livet. Många studenter skaffar sig både minnen, vänner och kontakter för livet under sin studenttid. Särskilt i en stad som Stockholm, en storstad och Sveriges huvudstad, med flera högskolor och utbildningsanordnare, så upplever många en väldigt minnesrik tid som student. Stockholm erbjuder ett rikt studentliv för de som väljer att studera här, med många roliga evenemang året om.
Stockholmsregionen växer till både folkmängd och yta. I dagsläget bor knappt 2,2 miljoner invånare i Stockholms län. Folkökningen förväntas fortsätta på samma nivåer även framöver, vilket ställer stora krav på bostadsförsörjningen och bostadsbyggandet. I Stockholms län finns det nära 1 miljon bostäder i flera olika former. Sju av tio bostäder är lägenheter, antingen i hyres- eller bostadsrätt. Den vanligaste boendeformen är bostadsrätt.
I Stockholm finns flera populära högskolor och universitet, bland annat Stockholms universitet, Handelshögskolan, Stockholms konstnärliga högskola, KTH och Försvarshögskolan. Detta gör att Stockholm har ett rikt studentliv och många studenter, men innebär även att andelen studentbostäder är begränsad.
 

Att hitta bostad i Stockholm

Bostadsmarknaden i Stockholm är tyvärr svår. Bristen på både studentbostäder och bostäder i allmänhet, särskilt hyreslägenheter, kan göra det tufft att hitta boende, både studentboende och annat boende. Som student har man ofta begränsad ekonomi, vilket även det är en faktor som begränsar urvalet av hyreslägenheter, då många lägenheter kan vara dyra att hyra. Det är vanligt att hyra en andrahandslägenhet en tid innan man hittar ett mer permanent boende, och det är inte helt ovanligt att man får flytta runt, ha kontrakt en kortare tid och ha både tredje-och fjärdehandskontrakt. Så vad ska du tänka på när du söker ett studentboende i Stockholm? Det är väldigt viktigt att ha ett kontrakt som båda parterna skriver under, och se till att ha rätt försäkring för din hyresbostad i Stockholm. Tyvärr har det förekommit att det har funnits människor som har utnyttjat bostadsbristen för sin egen vinning, och försöker hyra ut lägenheter som inte finns i ett försök att lura människor på pengar. Var försiktig och använd ditt sunda förnuft, speciellt om du söker bostad utanför de etablerade fastighetsbolagen.
Det finns flera olika sätt att hitta en hyresbostad. Ställ dig i flera olika bostadsköer, begränsa dig inte bara till en, och var aktiv i ditt sökande. Sök ett rum, en studentbostad och liknande på olika uthyrningssidor på internet för att bredda dina möjligheter. Använd ditt sociala nätverk och sprid ut att du söker ett studentboende, ett rum eller en hyresbostad i Stockholm. Sök gärna hyresbostad eller studentbostad tillsammans med en eller flera vänner. Titta även på angränsande kommuner till Stockholm, till exempel Södertälje eller Uppsala; ofta tar det inte allt för lång tid att pendla. Även att titta på förorter till Stockholm kan vara ett alternativ när du söker ett studentboende. Begränsa dig inte till en viss sorts boende; du kanske helst vill ha en studentbostad eller ett förstahandskontrakt, men var öppen för andra lösningar som att till exempel vara inneboende eller dela en hyreslägenhet med en eller flera kompisar, i alla fall till att börja med. Pröva även andra vägar att söka bostäder som exempelvis via FörstahandStockholm.
 

Att hyra i andra hand

Bristen på både studentbostäder och andra former av hyresbostäder kan göra det svårt att hitta en egen bostad med förstahandskontrakt. Då kan, att hyra i andra hand vara ett alternativ och är relativt vanligt i Stockholm idag. När en bostad hyrs ut i andrahand är det nästan ett måste att det ska finnas ett skriftligt kontrakt. Hyresvärden måste godkänna andrahandsuthyrningen. Tänk på att titta på hyreslägenheten innan du säger ja, och betala inga pengar förrän det finns ett skriftligt kontrakt er emellan. Ha tydliga regler för vad som gäller, och kom överens om detta i förväg. Spara alla kvitton på inbetalda hyror.


Hyra ett rum i Stockholm

Letar du efter en ny bostad i Stockholm finns även möjligheten att hitta ett rum att hyra. Det finns olika typer av rum i Stockholm. Du kan söka rum i till exempel ett hus, kedjehus eller lägenhet, eller du kan också leta efter korridorrum, studentboende eller kollektivboende. Tänk på att skriva ett kontrakt med den som hyr lägenheten. Prata gärna igenom vilka regler som ska gälla, till exempel när det gäller tillgång till gemensamma utrymmen; ha dem gärna inskrivna i kontraktet om möjligt. Här kan du  direkt söka på lediga rum i Stockholm.
 

Hyresrätt

Att få en egen hyresrätt med förstahandskontrakt kan vara svårt i Stockholm. Många får vänta i flera år; att ha stått i kö i tio år är inte helt ovanligt. Det beror givetvis även på vilket läge du vill ha på lägenheten. Antalet hyresrätter har även minskat i Stockholm till förmån för bostadsrätter, vilket även har gjort sitt för längden på bostadsköerna. Här kan du söka på Hyreslägenheter i Stockholm.
 

Studentboende

En studentbostad har du under tiden du studerar. Att hitta en studentlägenhet kan tyvärr ta flera år för många. Men ge inte upp! För att få hyra en studentlägenhet måste du oftast kunna visa att du är studerande vid en högskola eller liknande. Kraven kan dock variera beroende på fastighetsägare, och du får prata med varje individuell fastighetsägare för att se vad som gäller. Vet du tidigt att du vill studera i Stockholm, kan det vara en god idé att ställa sig i kö så tidigt som möjligt; det ökar dina chanser att få ett studentboende i Stockholm.
I Stockholm kan du även bo i studentkorridor, vilket är ett vanligt alternativ när man är student. I en studentkorridor bor man med flera andra studenter, och delar kök och allmänna utrymmen. Det kan vara ett roligt sätt att komma in i studierna och studentlivet, och är för många studenter – framför allt om du är nyinflyttad – ett sätt att lära känna andra studenter och nya människor.
 

Inneboende

Att hyra ett rum i, eller hyra en del av en lägenhet eller villa, brukar kallas att vara inneboende. Som inneboende är det vanligaste att du delar badrum, toalett och kök med den som hyr lägenheten. Dessutom så kan du få möjligheten att utnyttja vardagsrum, trädgård och t.ex. tvättmaskin, lite beroende på hur det individuella boendet ser ut. Som inneboende hyr du ditt rum i första hand. Andra rum kan vara både förstahands - och andrahandskontrakt.
Det finns möblerat, delvis möblerat eller omöblerat rum att hyra. Det kan du också söka på men det är inte alltid att det står i annonserna vilken variant det är som gäller. Förutom de redan nämnda kraven så finns det mycket annat som du kan få med i dina sökningar. Men glöm ej att inte alla annonser har specificerat allt och då kan du missa annonser med passande och trevliga rum.
Det kan finnas många orsaker till varför man väljer ett rum som bostad. Förutom det kanske mest vanliga, att du just har flyttat hemifrån och/eller studerar, så kan det vara så att du har fått ett jobb i en annan stad eller kommun som till exempel Stockholm, och till att börja med inte vet var du vill bo eller hur länge du stannar. Om du pendlar så vill du kanske behålla din bostad i din hemstad och ha ett rum som extra bostad. Det är oftast billigare att hyra rum för att man delar omkostnader med hyresvärden och/eller andra inneboende.
 
 Flera tips:
Vi på BostadsPortal rekommenderar att du:
Skapar en Sökesannons
Skapar ett bevakningsmail
Går med i  någon av våra Facebooksidor exempelvis Stockholms lägenheter
Läser fler tips på vår blogg

Vi har även en e-bok som vi hoppas kan ge dig mer hjälp och inspiration: Tio tips: Så hitta du din studentbostad.

Lycka till!
 
Support
Blogg