Hitta en rumskompis smidigt och säkert via BostadsPortal
Har du funderat på att hyra ut ett rum till en rumskamrat? Eller är du på jakt efter ett rum att hyra? På BostadsPortal har vi lösningen, oavsett om du har ett extra rum som står tomt eller om du själv letar efter ett rum. På den här sidan har vi samlat allt som du behöver veta, för att hitta din nästa rumskompis.
Så här hittar du din nya rumskompis
Hur gör jag för att hyra ut rum till en ny rumskamrat?
På BostadsPortal skapar du en annons för ditt rum helt kostnadsfritt, och du får tillgång till en smart inkorg med olika funktioner som du kan använda dig av i dialogen med din framtida roommate. All kommunikation sker på ett och samma ställe vilket underlättar för dig när det är fler sökande. Vi har vänt upp och ner på förutsättningarna i branschen: hos oss är det först när någon blir intresserad av din annons, som hon eller han behöver köpa full åtkomst för att kunna kontakta hyresvärdarna. Det här, har vi sett, minskar antalet ”fönstershoppare” som kontaktar dig och ökar antalet seriösa bostadssökande.
Hur gör jag för att hitta rumskompis att bo med?
På BostadsPortal hittar du hundratals lediga rum till uthyrning. Här kan du tryggt och enkelt hitta en roommate som du kan hyra ett rum hos. Allt du behöver göra är att skapa ett konto, söka i det området du vill hitta ett rum att hyra, och skriva till hyresvärdarna som har lediga rum som matchar dina önskemål. Oftast är utbudet stort men det är också viktigt att du lägger ner din tid på att skriva en bra ansökan och beskrivning om dig själv, för att skilja dig från mängden. Du kan ockås hitta våra tips på hur du kan skriva en ansökan för att fånga hyresvärdens intresse. Kom ihåg att ha med en eller två bilder på dig själv, så att din potentiella rumskompis får ännu en bättre känsla av vem du är som person.
För att effektivisera processen ytterligare kan du skapa en bevakning i det området du önskar att hitta en ny rumskompis. Du kan enkelt ställa in dina sökkriterier på sökresultatsidan såsom storlek, hyra och om det ska vara djurvänligt mm. Sedan får du mail från oss så fort det kommer in nya rum som matchar din sökning. På så sätt ökar du chansen att ännu snabbare hitta ett nytt rum samt en ny eller nya rumskompisar.
På BostadsPortal kan du justera din sökning för att hitta roommate i ditt område - eller var du vill i hela landet. Här nedanför har vi samlat länkarna till de mest populära städerna, där många vanligtvis letar efter en rumskompis att dela bostad med.
Det här ska du tänka på när du vill bo ihop med en rumskompis
Oavsett om du har ett rum som du vill hyra ut eller om du söker ett rum att hyra, är det en bra idé att överväga några saker innan du kastar dig in i livet som rumskompis. Här är det viktigt att du är ärlig och fråga dig själv vilka egenskaper letar du efter i en rumskompis.
Själva bostadssökningen kan ibland verka som en skrämmande och långvarig process, men när du har bestämt dig för att bo med roommate är du redan ett steg närmare ditt nya hem. Du ska också fråga dig själv om du vill bo med en eller fler rumskamrater, och om du vill bo med någon du redan känner eller om du kan tänka dig att dela bostad med en helt ny person som du först behöver lära känna. Det finns olika för-och nackdelar med båda alternativen, dock är det svårt att förutsäga hur det kommer att gå. Om du bestämmer dig för att bli roommate med några du känner är chansen större att du vet (ungefärligt) vad du ger dig inpå. Å andra sidan finns det en risk att det inte alls fungerar när vänner flyttar ihop. Viktigaste är att du klargör vilken typ av person/er du kan tänka dig dela din space med eftersom ni kommer att bo i samma hem.
Om du flyttar in hos ett par så ingår det -som vi redan nämnt- vissa möjliga problem, och detsamma om de har barn. Och i anknytning till det ska du allt på en visning kolla:
- Hur lyhört det är i lägenheten.
- Hur ser området du ska flytta in i ut? Se på helheten och gör ditt val utifrån vad just du har för behov just nu.
- Gå på din magkänsla! Känns det fel så är det nog det, så leta vidare.
Så här kommer du överens med din/a rumskompisar
De viktiga sakerna ska ni prata om INNAN ni flyttar ihop och blir rumskompisar, inte EFTER ni irriterat valt att flyttat ut, så börja med att ha en så ärlig diskussion som möjligt om möjliga problem. Är det till exempel ok att inte diska upp tallriken med en gång? Är det ok att städa en gång i veckan i gemensamma utrymmen? Och hur är det med gäster? Hur ofta kan kompisar och pojk/flickvän hänga i de gemensamma utrymmen; i kök, vardagsrum? Var går din gräns för att någon hänger hos er, och var känns det som om de också flyttat in?
Vad kan jag göra för att trivas med rumskompisar?
- Var öppen och respektera varandras skillnader. När du bor ihop med en rumskompis kan det vara utmanande, även om det är din kompis sen långt tillbaka finns det fortfarande vissa skillnader i era bakgrunder och intressen. Ta tillfället i akt och lär känna och av varandra med öppenhet och respekt.
- Skaffa diskmaskin. Har räddat många förhållanden. Romantiska och vänskaps.
- Ha gemensamma möten, ex över brunch eller onsdagsmiddag, där bara rumskompisar är välkomna och där ni kan trivas ihop. Prata ärligt om problem, men undvik att pika varandra om små saker.
- Visa uppskattning för dina rumskompisar så ofta som möjligt. Det kan låta enkelt, men det kräver en daglig ansträngning: Kom ihåg att dina roommates, precis som du, bara är människor.
- Respektera varandras egentid. Ibland kan det bli för mycket när ni bor så tätt inpå varandra. Därför är det lika viktigt att göra plats för egentid att att respektera en stängd dörr.
- Prata om problemen med ärlighet och öppenhet. Skriv inte bara lappar. Det blir bara passivt aggressivt.
- Göm dig inte på rummet.
Att vara en rumskompis är inget som kommer av sig själv att: man måste anstränga sig annars blir det en del av en dålig spiral där alla bor sämre och sämre i de gemensamma utrymmena och börjat dra sig undan på sina rum, och då försvann ju själva poängen med att bo ihop. Du kan också få hjälp av vårt " roomie-kontrakt " för att komma igång med samtalet.