Har du en extrabostad, ett hus, ett rum eller en lägenhet som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera, och du själv bestämmer vilken seriös hyresgäst som du vill hyra ut din bostad till med hjälp av våra smarta digitala lösningar. För att du ska ha en så trygg och smidig uthyrningsupplevelse som möjligt hjälper vi dig att komma igång här.
Kom igång med din uthyrning
När du väljer att hyra ut bostad själv, utan förmedlare, är det viktigt att du läser på de olika reglerna för att lyckas med din uthyrning. Som ”hyresvärd” ställs du inför nya utmaningar och det kan verka avskräckande att hålla reda på allting som komma skall. Med över 10 års erfarenhet i den svenska hyresmarknaden vill vi dela med oss av våra kunskaper som vi hoppas kan hjälpa dig på traven.
Om du äger bostad och önskar att hyra ut den handlar det då om privatuthyrning. Det kan till exempel vara ett hus, ett radhus, en lägenhet eller en stuga som du har syfte med att hyra ut som bostad, och inte annat.
Om du hyr bostad och önskar att hyra ut den räknas det då som andrahandsuthyrning. Det betyder att du hyr ut din hyresrätt som du i sin tur hyr av ett bolag, företag eller en hyresvärd. I så fall regleras uthyrningen av hyreslagen och du behöver alltid tillstånd för att kunna hyra ut din bostad i andra hand. Du står som hyresvärd och är ansvarig för bostaden under hela uthyrningsperioden.
Goda råd och regler inför uthyrning av bostäder
Här nedanför har vi samlat goda råd och viktiga regler gällande bostadsuthyrning, som vi hoppas kan hjälpa dig till en trygg start på resan som hyresvärd:
1. Skriftliga avtal och hyreskontrakt
När du hyr ut bostad är det ytterst viktigt att upprätta ett skriftligt avtal som avser just den typen av bostadsuthyrning. Även om muntliga avtal gäller juridiskt men det är svårt att bevisa vid eventuella tvister. Skriftliga hyreskontrakt ger både dig och din hyresgäst en trygghet. Därför ska ni enas om exempelvis deposition, extraavgifter, uppsägningstid och andra åtagande innan ni skriver under.
2. Husregler
Eftersom det är din bostad som du hyr ut kan det vara en bra idé att ställa nödvändiga husregler. De kan handla om tillgång till gemensamma utrymmen om du hyr ut ett rum eller en del i din bostad till inneboende. Förvisso ska dessa regler vara rimliga för att din hyresgäst kan bilda en uppfattning om vad som förväntas av hen. Bra husregler hjälper till att säkerställa ro och ordning.
3. Kommunikation
Vi kan inte undgå att kommunikation är viktig och grundläggande i alla relationer, även den med din hyresgäst. Från början är det nödvändigt att ni kommer överens om hur ni vill hålla i kontakten under uthyrningstiden. Det är värt att överväga digitala lösningar. På så sätt är det avsevärt lättare att nå varandra samt spara viktiga dokument som kan vara bra att ha till hands.
4. Respektera hyresgästens integritet
Som hyresvärd bör du komma ihåg att respektera hyresgästens integritet oavsett typen av uthyrningen. Det vill säga att du inte ska gå in i bostaden eller rummet utan hyresgästens tillåtelse trots att det är din bostad. Du ska alltid kommunicera med din hyresgäst i förväg om du till exempel behöver utföra eventuella åtagande såsom byte av vattenledning.
5. Håll hyresgästen informerad
Håll din hyresgäst informerad om vad som sker i föreningen om du är medlem i en sådan.
6. Var inte rädd för många förfrågningar om din bostad
När du bestämt dig för att hyra ut bostad på BostadsPortal har du tillgång till våra verktyg som kan underlätta för dig i din uthyrning. Efter att ha skapat annons kan du använda dig av filtreringsfunktion för att söka fram sökande som matchar dina kriterier. Detta gör att du snabbt får en översikt över alla intresserade och kan kontakta dem direkt. Du kan även använda dig av ”Standard meddelanden” för att skicka samma besked till flera personer samtidigt.
Hoppas att du känner dig mer förberedd, och du hittar fler nyttiga råd i menyn till höger. Lycka till med din uthyrning!