bostäder till salu

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
0 valda
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Till salu
annonser
OK
Boendetyp
Alla valda
annonser
OK
Storlek
0 valda
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Pris
Hyresperiod
Alla valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket

Köp denna reklamplats

Denna plats är vikt till DIN NärReklam. Här syns din NärReklam på kommunnivå, dvs du bestämmer var du vill synas och dina kunder möter dig varje gång sidan laddas.

Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Till salu

Äganderätter på BostadsPortal

Om du letar efter en äganderätt till salu så har du kommit till rätt ställe. På den här sidan kan du söka annonser för alla typer av äganderätter på BostadsPortal. Du kan även välja att gå vidare till våra sidor som direkt söker efter specifika äganderättsformer till salu: 
Hus till salu  Lägenhet till salu   Stuga till salu  Tomt till salu

 

Vad är en äganderätt?

Äganderätt betyder i juridisk mening att du äger rätten att i princip utnyttja din egendom som du vill. Det finns dock undantagstillfällen då exempelvis lagar eller avtal kan strida mot dina önskningar. Jordabalken heter den lag som behandlar egendom, tomträtt, fastigheter och hyreskontrakt i Sverige.
En äganderätt i betydelsen ett eget hus på egen tomt är den vanligaste boendeformen i Sverige. Det finns även lägenheter med äganderätt, men det är inte lika vanligt i Sverige som i många andra länder. Vanligaste fallen av äganderätt är när du bor i hus eller i radhus. Då äger du huset själv och har ansvaret för det. Du bestämmer själv över din äganderätt och kan överlåta, pantsätta eller hyra ut bostaden.

 

Att bo i egen villa

Enligt en undersökning av SCB, Statistiska centralbyrån är villa den vanligaste boendeformen i Sverige. Hälften av Sveriges befolkning bor i en äganderätt i form av ett så kallat småhus. Till småhus räknas boenden som villa, parhus, radhus och fritidshus. Det är främst barnfamiljer som bor i ett hus de själva äger, enligt SCBs undersökning från 2012 bor 70 procent av familjerna med barn i skolåldern i eget hus.  Enligt myndigheten flyttar många ut ur andra boendeformer som hyresrätt och bostadsrätt innan deras barn ska börja skolan och därför bor en majoritet av svenska barn i ett hus ägt av deras föräldrar. Oftast ger det familjen en större boendeyta än vad de skulle få i ett flerbostadshus, så en av de möjliga fördelarna är att flytten ger egna rum till barnen.

 

Att köpa äganderätt

Att välja att äga ditt eget boende som en äganderätt, skapar för många en större frihet samtidigt som det naturligtvis fortfarande finns lagliga begränsningar som följer med de befogenheter du har. Som fastighetsägare måste du följa detaljplan, bygglov med mera och har större skyldighet att visa hänsyn till dina grannar.

Du har som köpare enligt lag så kallad stor undersökningsplikt, vilket betyder att du har skyldighet att kartlägga husets alla fel och brister inför köpet. Anlita gärna en oberoende besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning innan köpet. Det gäller också att undersöka el, vatten och exempelvis eldstad, eftersom främst äldre hus kan gömma på stora framtida utgifter. Samtidigt har du enligt konsumenttjänstlagen rätt att påtala vissa fel inom sex månader från slutbesiktningen. 

När du köper en äganderätt ska du själv ansöka om lagfart hos Lantmäteriet, oavsett om det är en lägenhet fritidsstuga eller ett hus. Du kan få mer information hos Skatteverket om skattereglerna för olika typer av äganderätter.

När du köper en lägenhet som du själv äger så kallas det för ägarlägenhet. När du köpt en ägarlägenhet i ett flerbostadshus tillhör du en samfällighetsförening som gemensamt bekostar upprustning av exempelvis yttertak och fasader, genom en gemensam avgift.

 

Att äga en äganderätt

Att äga sin egen bostad innebär ofta många dolda utgifter och därför är det viktigt att gå igenom ekonomin innan köpet, gärna i samråd med din banktjänsteman. Du kan läsa Konsumentverkets omBoendes lista över de kostnader du bör ta med i beräkningen. Det kan handla om utgifter som vatten och avlopp, sophämtning och sotning. Eftersom du äger bostaden så är det också du som ska ersätta din spis, frys och värmepanna när den går sönder, och det blir ditt ansvar att sanda eller skyffla snö på vintern.

Om du har barn eller är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag, du kan läsa mer hos Försäkringskassan. Det kan också finnas möjlighet att få en statlig garanti, en så kallad förvärvsgaranti genom boverket om du vill köpa en bostad men har svårt att få lån.

 

Om du vill sälja din äganderätt

Om du vill sälja en äganderätt, oavsett om det är hus, lägenhet, stuga, parkering eller tomt så kan du här enkelt skapa din annons och nå ut till alla bostadssökande på BostadsPortal.

 

Flera tips

BostadsPortals blogg kan du läsa artiklar och tips för dig som vill köpa eller sälja din äganderätt. Här finns tips från allt om hur du ska förbereda ditt bankbesök till hur du minskar dina fasta el-kostnader.  Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss där men också att läsa ofta ställda frågor och få svaren på vår FAQ-sida. Vår kundtjänst finns tillgänglig för dig på telefon och e-post.
 
Support
Blogg