Vinterfixa i trädgården

Lästid: 2 minuter

Frosten kommer. Se till att vinterförbereda trädgården.

Dags för att förbereda sig för en ny vinter. Foto: Colourbox

Huuuuu! De kalla månaderna närmar sig med stormsteg. Regn och rusk och snö. Om du har en trädgård är det viktigt att ställa den i ordning, så att du undviker skador på träd och växter, och så att det blir så lättarbetat som möjligt när våren kommer.

Se till att trädgården är vinterrustad

  • Plocka in utemöbler om du vill att de ska hålla sig fina. Om du har barn kan det vara en god idé att gå igenom gräsmattan efter kvarglömda leksaker samtidigt så underlättar du vårens första omgång med gräsklipparen.
  • Ta in växter som ska övervintra inomhus. De vill oftast ha det både svalt och ljust, vilket inte är det lättaste under den nordiska vintern. Du kan överväga att investera i belysning till de växter som är riktigt rädd om.
  • Täck över känsliga växter med skyddande väv. Det gäller både de i krukor och de som är planterade på barmark. Även granris, tidningspapper i soppåsar eller halm kan användas. Det är faktiskt inte kylan i första hand som du skydda dina vintergröna plantor, exempelvis barrväxter, från, utan istället solen, som speciellt på våren kan lura växterna att allt för tidigt tro att vintern är slut och om jorden fortfarande är frusen så torkar de snabbt ut, i brist på vatten.
  • Prognoserna talar om en snörik vinter, så bind upp växter som hotar att knäckas av stora mängder snö. Var uppmärksam hela vintern så att det inte kommer snösjok och förstör växthus eller knäcker grenar.
  • Kanske dags att bjuda in småfåglarna? Om du låter blommornas fröställningar stå kvar kan fåglarna få näring där, men annars är en fröautomat eller talgboll, varför inte utanför ditt köksfönster så att ni kan äta frukost samtidigt?