Viktig! Checklista innan du flyttar in

Lästid: 4 minuter

Se till att du har kolla på alla detaljer så att du får det drömboende du vill ha!

Äntligen är det långa letandet över. Du har funnit din lägenhet här på BostadsPortal. Den ligger i det rätta området, har en vettig hyra och när du ser runt i rummen kan du redan se dig själv slappa i soffan och laga din favoritmåltid i köket. Hyresvärden verkar vettig, och i dag ska ni skriva under kontraktet. Du längtar tills pappret är underskrivet och du har nycklarna i handen.

Men hur bra det än känns, så finns det fortfarande några viktiga saker att komma ihåg nu så att du undviker framtida problem.

Innan du skriver under kontraktet

1. Be om att få se tillstånd att hyra ut i andrahand!

Om du inte får se någon kan du kontakta fastighetsägare (om det är en hyresrätt) eller bostadsrättsförening (om det är en bostadsrätt) innan du skriver under på kontraktet. Om uthyrningen inte är godkänd av fastighetsägaren kan faktiskt uthyraren/hyresvärden förlora sitt kontrakt, och då har du ingen uppsägningstid utan får flytta med en gång.

2. Se till att besiktiga bostaden tillsammans med hyresvärden eller fastighetsägaren.

Ta foton på eventuella skador och brister, och kom överens med hyresvärden att du till exempel mailar fotona och får bekräftat att det var i detta skick lägenheten var i när du flyttade in. På så sätt riskerar du inte att bli ersättningsskyldig för skador du inte orsakat.

Viktigt innan du bor in dig i nya lägenheten

Viktig checklista innan du flyttar in

3. Om du hyr möblerat: upprätta en inventarielista tillsammans med hyresvärden.

Hyresvärden har ingen skyldighet att flytta bort möbler som du inte vill ha i lägenheten, men diskutera gärna vilka möjligheter du har till förvaring, och vilka av möblerna som är extra viktiga att vara försiktig med, av till exempel sentimentala skäl, så att det inte senare uppstår onödiga konflikter över fläckar på en ”ful gammal soffa” som visar sig vara arvegods.

   4Skriv alltid kontrakt.

Ett muntligt hyreskontrakt är lika giltigt som ett skriftligt, men ett skrivet kontrakt fungerar bättre som bevis i en tvist, eftersom du annars riskerar att ord står mot ord. Hyreskontrakt kan du hitta och ladda ner på vår sida bostadsportal.se/hyreskontrakt!

5. Betala aldrig innan du skrivit på kontraktet och fått tillgång till lägenheten.

När du flyttar in

6. Betala inte för mycket.

Som regel vid andrahandsuthyrning gäller samma hyra som betalas som vid förstahandskontrakt. Hyresnämnden godkänner i regel ett påslag på 10-15 procent för en möblerad lägenhet som hyrs ut i andra hand. För bostadsrätter gäller det att ta reda på vad en motsvarande hyresrätt skulle kosta och sedan lägga på 10-15 procent för möbler och övriga avgifter. Är din hyra för hög kan du överklaga till Hyresnämnden, från inflyttningsdatum fram till tre månader efter att du flyttat ut. Som mest kan du få tillbaka överskottshyra för två år retroaktivt, plus ränta.

7. Hyresvärden har rätt att begära att du kan bevisa din betalningsförmåga.

Det kan exempelvis vara genom att du skaffar en så kallad borgensförbindelse. Hyresvärden brukar också kunna ta upp till en månads hyra i förskott eller kräva motsvarande deposition. Men du kan alltid överklaga oskäliga krav i hyresavtalet till Hyresnämnden när du flyttat in i lägenheten, exempelvis en allt för hög förskottshyra, eller borgensförbindelse.

8.  Som hyresgäst i andra hand kan du inte överta en lägenhet om inte både hyresvärden och fastighetsägaren går med på det.

Men om du hyr mer än i två år får du besittningsskydd gentemot den som har förstahandskontraktet. Det betyder att han eller hon inte kan kasta ut dig utan sakliga skäl. Det betyder för en hyresrätt exempelvis att du missköter dig eller att hyresrätten sägs upp av fastighetsägaren. Om det är en bostadsrätt räcker det dock med att innehavaren av ID-10036892förstahandskontraktet har behov av sin lägenhet igen. Om du vet att du ska bo mer än två år i andra hand kan du förhandla bort ditt besittningsskydd, vilket då först ska godkännas av Hyresnämnden.

9. Se till att hemförsäkring täcker!

Det kan handla om exempelvis inbrottsskydd om du tänker sätta några av möblerna i lägenheten i förvaring. Det gäller också om olycksförsäkringen täcker om något i lägenheten (utöver normalt slitage) går sönder. Om du som andrahandshyresgäst skulle bli skyldig till att ersätta exempelvis en vattenskada eller brand i en bostadsförening kan summan annars bli hög. Du ska också se till att du har ett rättskydd i hemförsäkringen så att du är skyddad vid en eventuell rättstvist.


(Källor: Hyresnämnden, Hyresgästföreningen)
Läs också: Så avslöjar du en bostadsscammer och frågor och funderingar angående att bo som hyresgäst.
Letar du fortfarande efter lägenhet? Vi på BostadsPortal vill hjälpa till!  Prova att gå in och söka efter alla lägenheter per län, eller leta andrahandsbostad i din kommun. Och kom ihåg att du alltid kan vända dig till vår support om du har några frågor.