Vems ansvar är det att skotta bort snön?

Lästid: 2 minuter

Så var det dags igen för de långa vintermånaderna att dra sitt vita täcke över oss. Och så vaknar frågan: vem har ansvaret för att det ska vara snöskottat egentligen?

Hyresvärdens ansvar för snöskottning

Det är hyresvärden har ett ansvar för att snöröja och halkbekämpa på fastigheten, liksom det mesta underhållet utomhus, och det snabbt, eftersom det annars kan bli svårt att komma fram och halt. De flesta kommuner har i tätbebyggda områden krav på att det här ska ske ”snarast och skyndsamt” men det är ord som inte är så lätttolkade, så när snön faller i större mängder, och det blåser mycket, måste man visa förståelse för att det inte kan gå så fort.

Som hyresgäst kan man dock vända sig till hyresvärden och påtala att det inte är röjt utanför huset, och om det inte hjälper, påminna om att värden riskerar att bli skadeståndsskyldig om någon skulle göra sig illa på grund av att snöröjningen varit bristfällig.

Hyresgästens ansvar för att skotta snö

Att skotta fram till dörren kan också vara hyresgästens ansvar, exempelvis i många radhusområden. Läs ditt hyreskontrakt för att se om det är fallet för dig!

Något som hyresgästen alltid har ansvar för är balkongen: i det här fallet att det är skottat för snö. Tänk på att det kan gå personer under, så att du inte riskerar att träffa gående i huvudet, och om du själv inte kan skotta snön, prata med din hyresvärd och se om de inte vill hjälpa, eftersom det är det bästa för fastigheten att hålla den fri för snö.

Istappar och snöras från taken

Snö och istappar från taken är däremot fastighetsägarens ansvar. Det är främst vid kraftigt snöfall, eller när snön börjar smälta som
takrasskador kan inträffa, exempelvis hängrännor ramlar ner. Många hyresvärdar väljer därför avtal med olika firmor som hjälper till med snöskottning på ett effektivt och säkert sätt.