Underhåll i och runt hyresbostaden – vem har ansvaret?

Lästid: 2 minuter

För dig som hyr ut en bostad, i första eller andrahand, så har du en så kallad underhållsplikt. Det betyder att du har skyldigheter för att bostaden (vid inflytt) ska vara i beboeligt skick. Men skyldigheterna varierar, beroende på om du hyr ut en hyresrätt, hus eller en bostadsrätt. Läs vidare för att bli klokare på skillnaderna.

Vad är underhållsplikt?

Underhållsplikten kan du hitta i Hyreslagens 9 paragraf och den reglerar att bostaden ska vara i acceptabelt och beboeligt skick vid inflyttning (annars riskerar hyresvärden att få betala skadestånd).  Detta gäller också boendet medan du bor i bostaden, paragraf 15. Därför är hyresvärden  skyldig att se till att omtapetsering, målning och nödvändiga reparationer i bostaden sker vid behov. Det gäller oftast  pga. normalt slitage och utifrån bostadens byggnadsår.

Så om du hyr ut ditt hus förstahand har du skyldighet att se till att bostaden är beboelig och i ett acceptabelt skick. Det gäller oavsett om du hyr ut hus, stuga eller rum. Det står i lagen att bostaden ska vara fullt brukbar för det avsedda ändamålet.
Hyresgästen har i sin tur vårdplikt, det vill säga att de skal sköta bostaden. Om hyresgästen inte gör det kan hen bli ersättningskyldig för skador som uppkommer på grund av vårdslöshet, exempelvis om ditt husdjur som förstört i bostaden.

Underhållsplikt för dig som hyr ut i andrahand

För dig som hyr ut hyresrätt i andrahand. När du hyr ut en hyresbostad i andrahand kan du fortfarande bli ansvarig för de skador som uppstår. Det gäller på samma sätt som du är ansvarig för att de gäster du har i bostaden inte förstör i tex trappuppgången på väg hem från en fest. Och nu gäller det även för hyresgästens gäster. Därför ska du aldrig glömma att kontrollera om du behöver ha en försäkring för tiden som du hyr ut bostaden, och påminna hyresgästen om att hen också bör ha en hemförsäkring.

Så länge du har tillstånd för din andrahandsuthyrning (och det har du väl, annars kan ditt eget kontrakt vara i fara!) är det inga problem med att de direkt kontaktar hyresvärden om exempelvis att bostaden är för kall eller spisen slutat att fungera.

Underhållsplikten när du hyr ut bostadsrätt

För dig som hyr ut en bostadsrätt i andrahand. Om du hyr ut en bostadsrätt i andrahand ser det lite annorlunda ut, och regleras av Bostadsrättslagen Paragraf 10-11. Det är bostadsrättsinnehavaren som ska hålla lägenheten i gott skick, men bostadsrättsföreningen som har ansvar för de större reparationerna i huset, exempelvis vattenledningar och på husets fasad.

Det är dock fortfarande du som hyr ut till en andrahandshyresgäst som hålls ansvarig för ev. skador. Så återigen, se till att få en pålitlig hyresgäst, och en täckande försäkring. Läs också igenom föreningens stadgar, det kan finnas detaljbestämmelser som påverkar när du ska hyra ut!

Underhållsplikten för gemensamma utrymmen

Gemensamma utrymmen, tex tvättstugor och lekplatser är ofta lika viktiga som inomhusmiljöerna. Men här har du som hyr ut bostaden som privatperson betydligt mindre ansvar. Hyresvärden, det vill säga bostadsföretaget, är den som ansvarar för att det hålls rent och fint i området, och här kan din andrahandshyresgäst själv kontakta dem om de upplever att något inte prioriterats nog. Detsamma gäller de offentliga utrymmen i en bostadsrättsförening, där är det styrelsen man ska ta tag i.