Drömmer du om att studera i Danmark?

Lästid: 4 minuter

Du är inte ensam om att fundera på att studera i landet söderut. Allt fler unga svenskar väljer att ta steget över sundet och pröva sina vingar på knagglig svensk-danska.  Om du också funderar på att göra det har vi några goda råd för dig om hur du hittar ditt kommande boende i Danmark!

Råd innan du börjar studera i Danmark

Det första du ska göra är förstås att ta reda på vad och var du ska läsa. Det finns utbildningar i hela Danmark,  och 8 stora universitet, men de kanske tre största studieorterna är Köpenhamn, Århus och Odense.

Danska studieorter du kan studera i

Studera i Köpenhamn

De flesta svenskar tänker Köpenhamn när de letar studier (eller praktik, eller arbete) i Danmark, dels för att det ligger så nära gränsen, och dels för att huvudstaden är den danska stad vi känner bäst, med Tivoli, den lille Havfrue och turistområdet Nyhavn. 

Här finns det också många utbildningar: Købehavns universitet, Danmarks Tekniske Universitet, DTU, IT-Universitetet i København, Copenhagen Business School, ja till och med Aalborgs universitet har en filial i Köpenhamn.

Om du väljer att flytta till Köpenhamn och hittar en deltidsjobb kan du även söka danska studiemedel som är betydligt mer fördelaktiga än de svenska.

Staden är en metropol med massa intressanta områden, och trevliga människor, men, det är svårt att hitta en bostad, och det kan att bli dyrt. Du kan med fördel gå med i en en Facebookgrupp för svenskar i Köpenhamn och varför inte bevaka nya annonser för studentbostader kostnadsfritt på BoligPortal?

Studera i Århus?
Du kan välja att studera i Århus och få både den mysiga danska stämningen, kulturliv och nära till havet på en gång. Foto: Unsplash

Studera i Århus

I Århus, eller Aarhus som det på nygammal danska skrivs, är det alltid ett fullspäckat studentliv. Här hittar du Aarhus universitet. Den lilla stora staden som kallars sig ”smilets stad” försöker konkurrera med Köpenhamn i allt från eko-vänlighet till kulturella sevärdigheter, och ett bra pub och restaurangutbud, och lyckas faktiskt riktigt bra. Om du undrar vad man kan göra så läs den här guiden över gratis aktiviteter i Århus.

För dig som letar efter en bostad i Århus så rekommenderar vi att du börjar leta studentbostad i Århus på BoligPortal, kontaktar din kommande utbildning för att se hur det ser ut med ev studentbostäder, m.m. 

Studera i Odense

Odense är H.C. Andersens by,  både charmerande och gemytlig, så där som man vill att en dansk stad ska vara. Här hittar du Syddansk universitet, med en mängd spännande utbildningar, och som också undervisar i flera andra städer i Danmark. Du kan börja leta efter studentbostad i Odense på BoligPortal, eller leta efter Facebookgrupper, eller kontakta universitet.

Om studier i Danmark

Terminerna liknar de svenska:  det er en höst och en vårtermin; aug/sept- jan resp. feb-juni, med jullov, sommarlov, och andra lov insprängda i den.

I Danmark kan man normalt inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram på 1-3 år. Om du ska söka en dansk vidaregåendeutbildning krävs att du har en gymnasieexamen och när du söker måste du räkna om dina betyg till danska betygssystemet.  
Utbildningarna liknar de svenska i mycket, och är, likt många svenska utbildningar oftast i stor utsträckning på engelska.

Om du inte tänkt läsa en hel utbildning i Danmark finns på de flesta universitet möjlighet att läsa fristående kurser som gäststudent, gæstestuderende. Då ska du först vara inskriven på en svensk utbildning, och kunna tillgodoräkna dig de kurser du läser i din svenska utbildning.  

Studiemedel när du studerar i Danmark

Du kan söka studiemedel från CSN när du studerar i Danmark. Om du läser som utbytesstudent, eller en kortare kurs inom din svenska utbildning är det oftast bara att behålla de studiemedel du fått, kontakta CSN för att få information som passar just din utbildning. 

Studentbostäder i Danmark

Du kan, precis som i Sverige bo i olika typer av boendeformer som student: du kan flytta ihop med vänner, hitta ett kollektiv, eller undersöka om ditt universitet erbjuder boende för gäststuderande. Det finns också en typ av boende som inte existerar i Sverige: kollegier,  en typ av studenthem, som fungerar lite som korridorsboende. De innebär att du får ditt eget rum, men kök och kanske också badrum delas med andra i korridoren.

Bo på kollegie

Kollegieboende ska du ansöka om, ofta är det speciella krav för just det boendet, som att dina föräldrar ska komma från en viss ort, eller liknande, men ofta så röstar de boende studenterna om vem som ska flytta in, utifrån de som ansöker. De kan vara lite svåra att hitta om du inte har kontakterna, men helt klart värt att söka till om du får chansen, både för att de oftast ligger mycket centralt, är billiga, och ger dig en fantastisk möjlighet att få vänner för livet och få en unik upplevelse av att studera i Danmark!

För de allra flesta studerande i Danmark är det dock andrahand eller inneboende som gäller, och där ser det ut som i Sverige: de stora städerna kan vara mycket svåra att få boende i.  Gå med i facebookgrupper för svenskar i området och se om du inte kan få tips den vägen, eller sök på BoligPortal.dk, där du kan hitta alla hyreslägenheter i hela Danmark, och söka och bevaka gratis.