Runt 300 000 studerande börjar snart se sig om efter en studentbostad. Sveriges förenade studentkårer visar tyvärr att bristen på studentbostäder är större än på länge.
Tolv studentstäder rödlistades i SFS bostadsrapport från 2018 (Rapporten för 2019 kommer troligen släppas i Augusti). SFS rödlistar en studentort om man inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen när de börjar. Många av de största studentstäderna så som Stockholm, Lund och Uppsala är alla rödlistade.
Där finns extra sort behov av att privata och kommersiella stöder de studerande med extra studentrum och studentlägenheter. Att ha ett ställe är ett grundläggande behov för att kunna ta del i en längre utbildning. Den stora bostadsbristen skapar otrygghet och påverkar de studerandes prestationer och hälsa negativt. Det kan också medföra att den studerande helt väljer bort att studera på de orter där de inte kan få löst sin bostadssituation.
Det finns idag 2 subventionerar som ska bidra till ökat byggade och lägre hyror för studenboende men det används inte riktigt och bostadpriserna är ofta så höga att det inte går ihop när man enbart får studiemedel. Även om alla är eniga i att det är ett stort problem så kommer det ta tid innan bostadssverige har löst detta. Därför finns det ett stort behov av att både privata uthyrare och kommersiella hyresvärdar hjälper till.Du som uthyrare kan enkelt både hjälpa en student och samtidigt dryga ut din inkomst genom att hyra ut ett rum eller en hel bostad.
I Göteborg finns det omkring 8.800 studentbostäder, samtidigt börjar omkring 12.000 nya studenter vid universitetet varje höst. Kötiden för en studentbostad är i dagsläget beräknad till lite mer än ett år. Vi ser idag att det är riktigt många göteborgare som villigt öppnar sin dörr, men det finns fortfarande ett stort behov. BostadsPortal.se söker därför med ljus och lykta efter personer och företag som kan och vill hjälpa de studerande.
Låt oss hjälpas åt att se till att studenterna inte väljer från Göteborg, på grund av bostadsbrist.
I Lund antas nästan 20 000 studerande varje år. Studentbostäder har byggts men det existerar fortfarende ett stort problem. Man antar att det i genomsnitt tar 6-12 månader att få ett studentrum och 22 månader att få en studentlägenhet. Som ny student i Lund kan man dock ha tur i lotteriet om novish platser. Kåren i Lund driver också sin egen andrahandsförmedling bopoolen.nu. Varje år ankommer också en stor del internationella och alla kan inte få boende. Bopoolen har därför också något som heter ”Soffkampanjen” varje år där de som har en extra soffa eller säng kan hyra ut denna per natt till en internationel student. Att hjälpa de studerande med att finna ett inneboende är därför ett måste.
Uppsala har precis som de andra städerna ett problem med att finna nog med bostäder åt studenterna. Kötiderna för en studentbostad i Uppsala beräknas ligga på mellan 1-3 år, vilket är väldigt länge för en student. Studentkåren i Uppsala försöker på många sätt att underlätta för studenterna och göra bostadsmarkanden mer lätttillgänglig men det är en lång väg att gå.
I Stockholm står den typiske studenten i kö i 3,5 år. Hos bostadsförmedlingen är kötiden något längre 5,7 år. Många studerande i Stockholm bor därför hos föräldrar och släkt. De som kommer utifrån är också därför tvingade ut i en andrahandsmarknad. Många väljer bort Stockholm som studiestad eftersom att det är så svårt att få boende, och om man väl får något så är det oftast väldigt dyrt. Stockholms bostadsmarknad har användning för en strategi för hur detta behov kan lösas.
Inte bara större städer har ett problem med att erbjuda de studerande en studiebostad. Städer som Gävle, Karlskrona och Linköping har alla tre sina problem med att uppfylla sina bostadsgarantier. Luleå, Malmö, Växjö och Umeå har alla plus minus ett års kötid. Många upplever ett problem med olika söktryck under året, vilket självklart är ett problem för ett kommersiellt företag som skall uthyra bostäder med vinst.
BostadsPortal bidrar till att underlätta för studenter genom att vi samlar marknaden, här hittar man bostäder från de stora aktörerna OCH från privatpersoner som har ett rum eller kanske en lägenhet att hyra ut. Att abonnera på ett bevakningsmail är i detta tillfälle den mest effektiva möjligheten.
Sverige behöver ett nytt sätt att se på bostäder för studenter…