Ska du studera i Berlin nästa termin?

Lästid: 3 minuter

Många drömmer om att få att få utlandserfarenhet som en del av sina studier, genom att exempelvis studera i Berlin eller Paris. Om du planerar studier i Tyskland så kan vi ge dig tips om hur du finner bostaden!

För dig som vill studera i Tyskland

Du som studerar på svenska universitet kan välja att studera som freemover eller inom en utbildning som utbytesstudent.  Det är också möjligt att söka praktik utomlands inom exempelvis Erasmus. Du kan läsa mer om ansökningsprocessen som utbytesstudent på studera.nu.

Men i vilket fall är det du som student som ska ta ansvaret för hela projektet; från var du vill studera, till att ta reda på hur du ska söka, när terminen startar och att finna boende på plats.

I Tyskland är terminerna uppdelade i vintertermin (okt-mars) och sommartermin(april-sept), och utbildningarna som finns är antingen privata eller statliga. Därför är det viktigt att du letar upp utbildningen som du är intresserad av och tar reda på i hur god tid du måste vara ute och vad du ska förbereda inför din ansökan! Något som är viktigt att komma ihåg är att tyska universitet oftast bara undervisar på tyska och att du ska bevisa att du har en hög nog nivå på din tyska genom att göra ett prov, Hochschulzugangsberechtigung, för att få komma in. Du kan läsa om det på engelska här på den officiella sidan ”Study in Germany”.

Så hittar du studentbostad i Berlin

Viktiga punkter när du söker bostad i Berlin:

 • Börja med att hitta ett korttidsboende, exempelvis vandrarhem. Du ska inte försöka hitta bostaden på distans, det är alltid bättre att se bostaden du ska flytta in i, och du har större chans att få tag i bostaden när du är på plats i Berlin och kan gå på visningar.
 • Sök genom din utbildningsplats, eller gå direkt efter annonser online. Ditt kommande universitet har i bästa fall speciella bostäder för dig som kommer som utbytesstudent, men om de inte har det så kan det vara långa köer till studentbostäderna och då måste du själv ordna bostaden.
 • Gå på Visning: det är som en typ av casting-process när du letar efter en hyreslägenhet i Berlin. Ofta bjuder de som ska hyra ut in många intresserade och så har du kort tid på dig att både ge ett kort intryck OCH hinna se bostaden, samtidigt som andra gör det samtidigt. 
 • Ha alla papper klara. Eftersom du har mycket kort tid på dig att övertyga hyresvärden om att du ska vara nästa hyresgäst gäller det att du har med alla papper som krävs, bland annat id och antagningsbesked från universitet. Om du är studerande så ska du ha intyg från dina föräldrar att de kan betala hyran om du inte själv kan.
 • Men för att ens få komma på visningen krävs det att du skriver ett bra, personligt brev, på tyska.  Det är viktigt att du anpassar din ansökan utifrån den bostad du söker, och inte skickar något som skulle passa till vilken bostad som helst, men det är ändå viktigare att du skriver på tyska. Om du inte är säker på att du kan skriva brevet felfritt på tyska så be en tysk vän hjälpa dig, för du kommer att sorteras bort bland de sökande om det är för många grammatiska fel.

 Söka studentbostad i Berlin

Du kan googla dig fram både till intressanta områden och hyresvärdar, men det är viktigt att komma ihåg att tyskan, precis som svenskan, använder sig av många krångliga förkortningar när det kommer till bostadsannonser.

Vi rekommenderar förstås att du använder dig av vårt systerföretag Sowohnt, som har information på engelska och som snabbt och enkelt ger dig överblick över hyreslägenheterna i Berlin.

Vanliga förkortningarna när du söker bostad i Berlin: 

 • Whg = Wohnung, alltså lägenhet.
 • WG= Bostad som kan delas, ex. inneboende eller kollektiv.
 • 1-ZW / 1-RW= 1-Zimmer-Wohnung / 1-Raum-Wohnung, dvs en etta
 • VH / Vdhs. = Vorderhaus, framsidan på ett hus
 • HH / Hhs.= Hinterhaus, baksidan på huset
 • EG= Bottenvåning
 • OG= våningarna över bottenvåning, ex 3-e våning
 • DG= Topvåning, översta våningen
 • EBK= inbyggt kök
 • Du= Dusch
 • NR= Nichtraucher, dvs ikkerökare

 Om du hittar andra som inte är med på listan kan du försöka hitta dem på ett uppslagsverk online, som t.ex Langenscheidt.

Var i Berlin ska jag bo?

Det finns många områden i Berlin som är attraktiva för de som vill flytta dit, även för studenter, du känner säkert igen namnen:

Men kom ihåg att även söka dig till de mindre kända områdena så att du inte slåss förgäves om bostad med alla andra!

Lycka till!