Flyttstädning: Så får du bort kalket i toaletten

Lästid: 2 minuter

Toaletten är ett av de områden som vi alla bävar lite för att göra rent. Om man gör det mest basala dagligen, eller några gånger i veckan, håller det förstås sig renare, men vissa delar, som toaletten, kräver ändå en grundlig rengöring då och då. Och när du flyttar ut krävs det absolut att du tar och gör en ordentlig rengöring.

Kom ihåg att börja i tid med att avkalka toaletten

Eftersom en toalett ofta kan ha ränder av exempelvis kalk så ska du komma ihåg att det kan ta mer än en omgång med att skrubba och använda ättika innan du fått den ren. Så planera gärna in städningen av toaletten redan några dagar innan den sista flyttstädningen.

Ta bort kalk

Om det är mycket kalk i botten av toalettstolen kan du tillsätta ättika, som fungerar som avkalkare. Ta bort så mycket som möjligt av vattnet som finns i toaletten, så att koncentrationen – optimalt- blir 1 dl ättika för 1 dl vatten.

Du kan eventuellt lägga lite toalettpapper över kalken och hälla ättikan på den, eller bara hälla ner i botten, men det viktiga är att låta den stå orörd under natten, innan du skrubbar bort så mycket som du kan med en svamp. Täck gärna toalettstolen med ex gladpack, dels för att ingen ska börja använda toaletten av misstag men också för att ättikan inte avdunstar då.

Du kan även använda citronsyra, eller starkare koncentrationer av ättika vid behov.

Rengör toaletten

Börja med att rengöra toaletten med varmt vatten och någon typ av rengöringsmedel, exempelvis diskmedel eller brunsåpa. Skrubba ordentligt i alla hörnen med svamp eller toalettborste.

Rost i toaletten

Citronsyra kan ta bort rostfläckar. Lägg toalettpapper på det angripna området, häll citronsyra upplöst i vatten på pappret och låt stå över natten. Nästa dag skrubbar du det grundligt. Upprepa vid behov.

Gula eller bruna ränder i toaletten

Även här kan du använda citronsyra eller ättika som du låter stå över natten och att grundligt borsta/skrubba området.

Rengör toalettlocket

Du rengör toalettlocket, trä eller plast med rengöringsmedel, exempelvis diskmedel och att antingen torka av det eller skura locket, tills det är rent.