Så blir du bästa grannen

Lästid: 2 minuter

Kom ihåg att säga hej, väsnas så lite som möjligt och rök inte på balkongen. Så blir du populär bland grannarna, i alla fall i Västsverige.

Enligt en ny trivselundersökning av HSB Göteborg bland 1 000 västsvenskar så irriterar sig grannarna mest på dig om du röker på balkong eller genom fönstret eller spelar hög musik. Det, tillsammans med skrikande barn, är kanske inte helt oväntat topp-placerat på listan över det som gör dig opopulär bland grannarna.
Men mer oväntat är att det tredje mest provocerande du kan göra som granne är att glömma att säga hej när ni möts i trappan.

Kom ihåg att hälsa

Sexton procent har uppgett att en granne som inte hälsar skapar irritation, lika många som blir sura om du parkerar på fel plats, och fler än de som irriterar sig på katter som kissar och bajsar i sandlådan. Att ha en bra relation till sina grannar, och att prata om de problem som uppstår på ett bra sätt, gör att man både kan lösa irritationsmoment och undvika framtida konflikter.

Grannsämja bra för hälsan

Forskning från Umeås universitet har tidigare visat att god grannsämja också är bra för din hälsa, eftersom det skapar trygghet och ökar ditt kontaktnät.
Enligt HSB ska man också se det som att en god granne kan bli en vän för livet med allt positivt som det medför.

Undvik inbrott

En extra morot för den som ändå är lite skygg för att börja hälsa, är att det även visat sig att en av de effektivaste inbrottskydden är ökad grannsamverkan, det vill säga att bo i ett område där ALLA möts med ett ”hej”.
Att hälsa på alla, både vänner och okända, visar nämligen att det är ett område där man håller koll på varandra, och det gör att tjuvarna undviker dessa. Om du ser någon i ögonen och säger hej, istället för att se åt sidan ökar även risken, i inbrottstjuvens ögon, för att bli identifierade, och verkar avskräckande.

Lär känna varandra

Bästa rådet är därför att göra en ansträngning för att läsa känna grannarna i uppgången eller på gården. Varför inte ha en sommarfest eller ”Välkommen tillbaka till  vardagen”-knytkalas i höst, när semestrarna tar slut. Gör det så avslappnat som möjligt, med möjlighet för de blygaste att smyga tillbaka till sina bostäder när de behöver, och se till att upprepa det med jämna mellanrum, så att det blir en naturligt del av boendemiljön. Så blir det också lättare att hälsa och växla ett par ord i trappuppgången.