Kan jag byta med betalningsanmärkning?

Lästid: 2 minuter

När det gäller att att byta bostad så kan det vara många inblandade parter. Kanske du sitter mitt i en separation där både du och din tidigare partner ska vara överens om var den nya bostaden ska vara (för barnens skull). Kanske handlar det om ett triangelbyte, vilket gör att ni är (minst) tre individer som ska koordinera era flyttönskemål.
Oavsett fallet måste även en hyresvärd per lägenhet/bostad som ska involveras. De ska först godkänna att den nuvarande hyresgästen får tillåtelse att byta, och sedan godkänna den nya hyresgästen.

Kommer jag att bli godkänd för byte?

Det är upp till den kommande hyresvärden. Lagen säger att byte ska ske utan problem för hyresvärden. Det betyder att din kommande hyresvärd har rätt att säga nej till dig som hyresgäst om de bedömer att du inte uppfyller deras krav, framförallt att du är skötsam och klarar av att betala hyran.

Så vad händer om jag har betalningsanmärkning?

När det gäller kommunala och större privata hyresvärdar har dessa olika policy när det gäller att bedöma detta.  En del har som målstock att det är ok med en betalningsanmärkning så länge den är mer än 12 månader gammal, eller att du kan kompensera för betalningsanmärkning om du kan visa upp att du har en årsinkomst motsvarande tre eller fyra gånger hyran för ett år. Det kan också vara ok att ha en nyare betalningsanmärkning om den inte har med en obetald hyra att göra.

Kan jag byta lägenhet även om jag inte har fast anställning?

Just fast anställning har ofta hyresvärdar blivit mindre hårda med, så  länge du som exempelvis har en projektanställning eller är egen företagare ändå kan visa upp bevis för tidigare och framtida inkomster. Men samtidigt har Hem och Hyra varnat för att  många hyresvärdar som inte räknar in socialbidrag, barnbidrag eller underhåll när de bedömer din betalningsduglighet.

Vad kan jag göra om jag inte blir godkänd som hyresgäst vid byte?

Du har rätt att kostnadsfritt vända dig till hyresnämnden om du får avslag, och låta dem göra bedömningen om du klarar att betala hyran.