Hyresvärden berättar: så söker du studentbostad

Lästid: 3 minuter

Om du är nybliven student och vill imponera på din kommande hyresvärd så är det viktigaste att vara sig själv. Det rådet ger Pia Kron, hyresvärd på Visby lägenheter, som varje höst hyr ut mindre lägenheter till studenter.

– Vi har många unga som prövar på att flytta för första gången, och ofta kommer direkt från föräldrahemmet. Då kan det vara viktigare att få en känsla för vem du är som person än att läsa i ansökan att du är den perfekta hyresgästen, förklarar Pia, när jag ringer upp henne för att höra mer om hennes erfarenheter efter att hon under snart ett år annonserat sina studentbostäder på BostadsPortal.

Två- tio mail om dagen

Under de fem år som det lilla aktiebolaget Visby lägenheter funnits har de varje år kunnat se en klar ökning av bostadssökande efter första antagningsbeskedet i juli och sedan igen i augusti, efter det andra antagningsbeskedet, när många studenter söker sig till Campus Gotland, som är en del av Uppsala Universitet. Under högsäsongen kan det lilla bostadsbolaget få upp till tio mail om dagen från unga människor som söker en studiebostad.

Letar du studentbostad? Skapa ett bevakningsmail så att du alltid ser de senaste annonserna. Om du vill skapa en Uthyresannons, till studenter eller andra, gör du det här, gratis.

Hyresvärdens råd till dig som söker studentboende

För många små hyresvärdar är deras lägenheter en hjärtesak, och det är lika viktigt att finna den hyresgäst som bäst kommer att passa in med sina nya grannar likaväl som att han eller hon är skötsam och betalar hyran. Därför rekommenderar Pia Kron att du tänker på det här när du söker din första bostad:

  • Skriv en kort presentation av dig själv. Vem du är, hur gammal och vad du ska studera. Alla anstränger sig för att visa upp sin bästa sida, förstås, så om du kan ge ditt brev den där lilla extra touchen, så kan det vara skillnaden på om vi ringer dig, eller om din ansökan ”går direkt i papperskorgen”. När det gäller till exempel utbytesstudenter är det bättre att skriva på engelska än knackig svenska.
  • Var påläst. När du kontaktar oss så ska du helst redan ha läst i annonsen så att du till exempel vet om lägenheten är möblerad eller inte.  Det ger ett bättre intryck om du kan visa att du vet vilken lägenhet du söker.
  • Foto kan du skicka med om du vill, det är ju jättetrevligt, men inte nödvändigt. Vi väljer ju inte hyresgäster efter utseende.
  • Referenser är bra. Om du till exempel bott som inneboende, eller har en gammal arbetsgivare eller f.d. lärare som kan gå i god för dig så betyder det mycket.
  • Be alltid om att få se bostaden. Vi vill att du ska se lägenheten och att vi kan träffa dig och få en bra känsla för varandra. Hos oss på Visby lägenheter går vi mycket på magkänslan. Om någon av oss får en konstig feeling, så är det bättre att säga nej tack och gå vidare.
pia_krom

Pia Kron på Visby lägenheter

.

Viktigast att etablera en bra relation med hyresvärden

– När du kommer för att se på lägenheten kan du passa på att ställa frågor om området och annat du undrar över, och ”känna på” om det här är en hyresbostad du vill bo i och en hyresvärd du vill ha, på samma sätt som vi ganska snabbt får en uppfattning om dig som person. För oss är det viktigt att etablera en bra relation med dig, som i bästa fall kommer att vara de kommande tre-fyra åren, avslutar Pia Kron.