Kan jag hyra bostad med betalningsanmärkning?

Lästid: 2 minuter

Det har blivit tuffare och tuffare krav på de som vill hyra bostäder. Är du en av de många som har en betalningsanmärkningar? Då kan du läsa vidare för att se vad du kan göra för att ändå kunna skaffa en hyreslägenhet.

När du letar förstahandskontrakt med betalningsanmärkning

Både små privata hyresvärdar och kommunala bostadsbolag ställer allt högre krav på dig som potentiell hyresgäst. Det handlar om att du ska kunna visa upp en hög nog och stabil inkomst, och i många fall att du ska kunna lägga ut en depositionsavgift.

Ta reda på vad den hyresvärd som du söker bostad hos kräver: i många fall kan en eller två betalningsanmärkning godkännas, så länge det inte handlar om just obetalade hyror.

Se till att du kan bevisa att skulden är justerad och att du har en betalningsplan på den. Ge en förklaring på hur du fick den som visar att du inte kommer att hamna i samma situation igen.

Om det inte hjälper så finns det fortfarande möjlighet att söka andra typer av boende, där hyresvärden kan vara mer förstående.

Hyra andrahand med betalningsanmärkning

Vårt råd är att söka hos många privata hyresvärdar och göra intresseanmälningar på alla lediga bostäder på sajter som BostadsPortal där det finns små privata hyresvärdar som kan tänka sig att se helheten i din ekonomi när du hyr av dem.

MEN det finns naturligtvis även  oseriösa personer som försöker utnyttja att du står i en svår situation genom att exempelvis kräva högre hyra, så var försiktig och tacka inte ja till vad som helst. Du kan läsa mer om hur du skyddar dig mot annonsfusk här.

Du ska inte berätta det första du gör i ansökan om din betalningsanmärkning. Satsa istället på att göra ett bra första intryck och försök att få ett möte med din – förhoppningsvis – kommande hyresvärd.

Så slipper du ifrån betalningsanmärkningen

En skuld finns i registret upp till  tre år efter den dag anmärkningen registrerade, för privatpersoner. Det bästa du kan göra är att börja betala av på sina skulder, oavsett om det är stora eller små. Att kunna visa på att ekonomisk ansvar hjälper också när man ska visa upp sig från sin bästa sida som kommande hyresgäst.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är Kronofogden som handlägger betalningsanmärkningar, utan det är kreditbranschens sätt att hålla ordning på vilka som är kreditvärdiga. Därför ska du vända dig med ett kreditupplysningsföretag om du vill veta om du själv har en betalningsanmärkning.

Lycka till!