Håll dig säker i bostadsdjungeln

Lästid: 3 minuter

BostadsPortal har alltid som mål att vara en säker plats för dig som hyr eller hyr ut en bostad. Vi jobbar hårt på att eliminera de som försöker utnyttja den svenska bostadsbristen för att lura andra. Vi validerar därför alla annonser som annonseras upp direkt på vår site. Det gör vi genom teknisk och manuellt genomgång av annonserna. Vi har också en mängd automatiska säkerhetsanordningar uppställda som varnar om någon försöker utnyttja vår site för bedrägeriförsök. Men vi vill ändå uppmana till stor försiktighet bland våra bostadssökande.

Så håller du dig säker

Betala aldrig deposition till en utländsk bank eller till en betaltjänst som inte kan spårad, exempelvis PayPal.
Vänta med att betala deposition till dess att du:

  • fysiskt träffat den du ska hyra av
  • få se bostaden
  • har kontrollerat att hyresvärden faktiskt har tillstånd att hyra ut bostaden
  • har ett fullständigt hyreskontrakt som signerats av båda parter

Genomskåda varningssignalerna

Genom att skapa en falsk annons, på en bostadssite eller på Facebook, försöker ofta internationella bedragare att hitta potentiella offer. Ibland är annonserna skrivna på engelska men det kan också handla om en annons som tidigare annonserats ut för till exempel försäljning som de återanvänder (utan att ägaren av bostaden vet det, förstås) för då får de både en fin bild och en bra svensk text som följer med.

Om en annons har en kombination av attraktiv adress och en billig hyra, och en låg deposition, ska du vara extra försiktig. Det är nämligen den typ av annons som bedragarna lägger ut.

Det är ofta ett automatiserat e-mail eller pm som sänds ut till många personer samtidigt där du får ett exklusivt erbjudande om bostaden, samtidigt som personen ber om så kallad ”visningsersättning” eller vill att du snabbt ska sätta över pengar för att få kontraktet, trots att du inte sett bostaden. Då ska du dra öronen åt dig. Dubbelkolla telefonnumret och adressen. Gör en snabb bildsökning på Google.

Dags att bli misstänksam när…

Vi har en mer detaljerad genomgång av hur du kan göra din egen efterforskning i en tidigare bloggartikel som vi kallade ”Så blir du bostadsdetektiv” med många enkla praktiska tips.  Här kan du också läsa hur du vet om en person har tillåtelse att hyra ut bostaden, så att du inte riskerar att bli av med hyreskontraktet, trots att du följt alla regler.

Om ingen svarar på telefonen, eller om namnet du fått inte stämmer med den som är skriven på adressen, så ring upp personen som är skriven där och fråga om bostaden verkligen ska hyras ut.
Bostadsbedragarna är duktiga på att få det att verka seriöst, genom allt från snyft-historier om varför det är så akut, och varför de inte är i Sverige och kan visa bostaden, till att skicka underskrivna kontrakt eller använda olika ”säkra” betaltjänster. Men det kan ofta vara en kombination av stulen identitet och stulna kreditkort. Med dem kan de komma runt säkerhetsanordningar och försvinna spårlöst när de fått dina pengar.

LÄS MER:

Så kan du se om det är en falsk profil på Facebook

Ibland används bostadsannonser på Facebook som ett lockbete för andra bedrägerier.

Det kan exempelvis handla om att du blir uppmanad att tacka ja till att sända dina kreditupplysningar via sms, men att du i själva verket godkänner att det dras pengar från ditt mobilabonnemang. Var också försiktig om du ombeds att skicka kopia av ditt körkort eller andra identitetshandlingar innan du ens sett bostaden, eftersom det kan vara ett försök till identitetsstöld.

Falsk profil eller bara inte så aktiv?

Alla använder Facebook olika. En del är aktiva i grupper, andra har valt att ha maximal sekretess, så var försiktig med att döma ut en Facebook profil vid första ögonkastet, men det finns ändå några varningssignaler som du ska vara uppmärksam på: Om kontot nyligen skapats, men redan är med i en mängd Facebookgrupper och har få vänner.

Om du misstänker att en profil är falsk kan du anmäla den genom att gå in på profilen på FB och klicka på de tre punkterna till höger om knappen ”meddelande”. Då får du upp möjligheten att anmäla.
Du får också mycket gärna skriva direkt till oss när du upptäcker en misstänkt scammer. Då kan vi snabbt kan gå ut och varna andra och ta bort fakekontot.