Hur gör jag rent i kylskåpet?

Lästid: 2 minuter

Så gör du  enkelt rent i kyl och frys

1. Töm kylskåpet helt.

Om du har mat som du ska behålla så ordna med en portabel lösning, till exempel en kylsväska. Släng så mycket som möjligt.

2. Koppla ur kylskåpet.

Om du kan putta ut kylskåpet på golvet brukar det vara lättare att göra rent. Men var försiktig så att det inte rispar upp golvet!

3. Ta ut hyll-system och lådor

Gå igenom allt som kan tas ut ur kyl och frys, lådor, lock, glasplattor och andra hyllor.  Rengör delarna genom att diska dem i varmt diskvatten eller i en diskmaskin om de får plats där. Ett badkar kan också vara en lösning för de största delarna, om du har ett. Kom ihåg att torka av allt ordentligt.

4. Börja frosta av frysen

Stäng av frysen och töm den för mat och lådor. Sätt in en skål med varmt vatten och låt den töa upp isen med öppen dörr. Det kan ta över en timme, och se till att vattnet kan rinna ut på handdukar och behållare så att det inte börjar översvämma golvet. Börja sen att skrapa bort isen. Du kan använda en varm handduk för att få större isblock att släppa från aggregatet, som du värmer upp igen vid behov. När frysen är tömd och torr, kan du rengöra det med vatten med lite diskmedel i.

5. Dags att rengöra inne i kylskåpet

Medan du väntar på att isen ska rinna ur frysen kan du börja med kylskåpet. Kylskåpet rengör du också med varmt vatten och diskmedel, eller med ett rengöringsmedel som är anpassat till det. Börja uppifrån och jobba dig neråt. Om kylskåpet luktar illa kan du sätta in kaffesump i en skål och låta det stå ett dygn. Om det luktar surt kan det också lösas genom att pensla innersidan med filmjölk och låta det sitta ett dygn innan du – igen – grundligt rengör kylskåpsväggarna.

6. Torka grundligt

Det är här många slarvar, men det kan vara en bra idé att torka mer än en gång på väggar, skarvar och listor. Se till att du kommer in i hörnena med exempelvis en tandborste. Om du väntar lit

e efter första torkningen så att ev kondensering hinner sätta sig, så kan du få det grundligt rent.

7. Gör utsidan skinande ren

När du fyllt kyl och frys igen ska du också göra rent kylskåpets utsida. Putsa upp den ordentligt med en trasa och rengöringsmedel och torka av med torrt papper eller liknande.