Förtur för nyseparerad med barn?

Lästid: 2 minuter

Om du ska skiljas och har barn så är det ofta naturligt att försöka låta barnen behålla en så trygg miljö som möjligt: Man vill bo kvar i närområdet, behålla kamrater i förskola eller skola. Men det är inte alltid lätt. Tidigare hade många hyresvärdar förtur för barnfamiljer så att just de kunde få hjälp med att hitta nya lägenheter hos samma hyresvärd. Det gällde framförallt de kommunala hyresbolagen förstås, men även en del privata. Hur ser det ut idag? 

Finns det möjlighet att få förtur på bostad?

I bostadsbristens Sverige har fler och fler kommuner och privata hyresvärdar valt bort  förturssystem för nyseparerade med barn. Det är alltså upp till hyresvärden, och inte en rättighet du har.
Men du ska ändå alltid kontrollera vilka möjligheter du har. Kontakta din nuvarande hyresvärd och fråga om de har möjlighet att ge förtur. Vänd dig även till det kommunala bostadsbolaget och fråga om deras policy.

Googla också ”bostadsförtur barn” och ”förtur separation” i ditt område för att hitta hemsidor med olika hyresvärdar som kanske kan ge dig den bostad du behöver. Läs även Kan jag få förtur vid separation?

Om barnen ska bo hos dig

Det finns möjlighet att överta det hyreskontrakt som du bor i även om du inte är den som står på kontraktet, ifall du är den som barnen ska bo hos. Om sambor inte har skaffat lägenheten tillsammans och inte har några gemensamma barn blir det i regel den som har kontraktet som får behålla lägenheten. Men om det finns gemensama barn kan du av tingsrätten tilldelas kontraktet.

OBS: Din begäran om att få överta bostaden från den andra sambon måste ske hos tingsrätten senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

Om sambon som vill överta bostaden flyttat ut innan året gått måste begäran om övertagande av bostaden ske senast inom tre månader från det att lägenheten lämnats. Om ni var gifta behåller den som står på kontraktet lägenheten. Undantaget är om inte den andra parten ska ha barnen boende hos sig och därför har större behov av bostaden. Det här kan du också prata med din hyresvärd om.

Eller varför inte läsa vår bloggartikel om bodelning.

Sök alltid bostad aktivt

Det här gäller alltid när du söker bostad: att du är aktiv, är först på att kontakta hyresvärdarna, är förberedd och kan lämna goda referenser. Med ett HittaBostadsPaket och ett bevakningsmail får du tillgång till de nyaste annonserna och kan vara den första som kontaktar hyresvärden.

Kom ihåg: för dig/er är det här en extraordinär situation, men de hyresvärdar du kontaktar möter skilsmässopar ofta. Därför är det inte din desperation efter en bostad som du ska förmedla: det är din lämplighet som hyresgäst.

När du registrerat dig på en bostad hos en hyresvärd ska du alltid följa upp med telefonsamtal eller besök.

Du kan också vara intresserad av:

Kan ni få bostadsbidrag?
Kom ihåg att du måste bokföra dig rätt.
Börja om i ny stad efter skilsmässa
Får jag överta hyreskontraktet?