Det är fantastiskt att hitta den rätta bostaden, men ihåg att se till att du är säker genom hela processen, så att du får det du vill ha utan att behöva betala för mycket.
Det här får du inte glömma innan du skriver på hyreskontraktet
Be om att få se tillstånd att hyra ut i andrahand
Om du hyr i andrahand är det viktigt att se tillstånd från den primära hyresvärden. Om du inte kan få se den kan du själv kontakta fastighetsägaren (om det är en hyresrätt) eller bostadsrättsföreningen (om det är en bostadsrätt) innan du skriver på kontraktet.
Det är viktigt. Om ditt andrahandskontrakt inte blivit godkänd av fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen kan den som hyrt ut till dig förlora sitt kontrakt, och då har du ingen uppsägningstid utan får flytta med en gång.
Besiktiga bostaden
Gå igenom bostaden tillsammans med hyresvärden eller fastighetsägaren. Ta foton på eventuella skador och brister, och kom överens med hyresvärden att du till exempel mailar fotona och får bekräftat att det var detta skick lägenheten var i när du flyttade in. På så sätt riskerar du inte att bli ersättningsskyldig för skador du inte orsakat när du flyttar ut. En besiktning är av denna anledning viktig även när du hyr en bostad. Du kan hitta besiktingsprotokoll här på BostadsPortal, det är gratis att skriva ut och använda.
Ladda ner ett besiktningsprotokoll här!
Upprätta en inventarielista
Om du ska bo möblerat vill du inte heller bli ersättningsskyldig för eventuella skador på möbler som redan fanns där när du flyttade in. Gå igenom vilka möbler som finns och gör en inventarielista.Hyresvärden har ingen skyldighet att flytta bort möbler som du inte vill ha i lägenheten, men diskutera gärna vilka möjligheter du har till förvaring, och vilka möbler som är extra viktiga att vara försiktig med, till exempel av sentimentala skäl, så att det inte senare uppstår onödiga konflikter.
Skriv alltid kontrakt.
Ett muntligt hyreskontrakt är lika giltigt som ett skriftligt, men ett skriftligt kontrakt fungerar bättre som bevis i en eventuell tvist, eftersom du annars riskerar att ord står mot ord. Det gör det också enklare för båda parter att vara säkra på vad ni kommit överens om. Hyreskontrakt kan du hitta direkt på vår hemsida, där du gratis kan ladda ner alla typer av hyreskontrakt. Här kan du också läsa vad som bör stå i kontraktet.
Betala först när du fått tillgång till lägenheten
När du sett tillstånd för andrahandsuthyrning, kontraktet är påskrivet, du har fått nyckel och har gått husesyn, då är det dags att betala. Betala aldrig för att få se en bostad, eller skriv under ett kontrakt på en lägenhet du inte sett.
Betala inte för mycket
Generellt gäller samma hyra vid andrahandsuthyrning, som betalas som vid förstahandskontrakt. Hyresnämnden godkänner i regel ett påslag på 10-15 procent för en möblerad lägenhet som hyrs ut i andra hand.Hyr du en bostadsrätt är det andra regler som gäller, oftast räknas här en skälig hyra ut från en kostnadsbaserad hyra. En kostnadsbaserad hyra ska inte vara mycket högre än uthyrarens kapital-och driftkostnader. Är din hyra för hög kan du överklaga till Hyresnämnden, om de menar att du betalat för mycket kan du ha rätt att få ersättning.
Hyresvärden har rätt att begära att du kan bevisa din betalningsförmåga. Det kan exempelvis vara genom att du skaffar en så kallad borgensförbindelse, eller att du kan bevisa din inkomst. Hyresvärden brukar också kunna ta upp till en månadshyra i förskott eller kräva motsvarande deposition. Men du kan alltid överklaga oskäliga krav i hyresavtalet till Hyresnämnden när du flyttat in i lägenheten, exempelvis en allt för hög förskottshyra, eller borgensförbindelse.
Som hyresgäst i andra hand kan du inte överta en lägenhet om inte både hyresvärden och fastighetsägaren går med på det.
Men om du hyr mer än i två år får du besittningsskydd gentemot den som har förstahandskontraktet. Det betyder att han eller hon inte kan kasta ut dig utan sakliga skäl. Det betyder för en hyresrätt exempelvis att du missköter dig eller att hyresrätten sägs upp av fastighetsägaren. Om det är en bostadsrätt räcker det dock med att innehavaren av kontraktet har behov av sin lägenhet igen. Om du vet att du ska bo mer än två år i andra hand kan du förhandla bort ditt besittningsskydd, vilket då först ska godkännas av Hyresnämnden.
Se till att hemförsäkring täcker!
Det kan handla om exempelvis inbrottsskydd om du tänker sätta några av möblerna i lägenheten i förvaring. Det gäller också att undersöka om olycksfallsförsäkringen täcker om något i lägenheten (utöver normalt slitage) går sönder. Om du som andrahandshyresgäst skulle bli skyldig till att ersätta exempelvis en vattenskada eller brand i en bostadsförening kan summan annars bli hög. Du ska också se till att du har ett rättsskydd i hemförsäkringen så att du är skyddad vid en eventuell rättstvist.
Friskrivning från ansvar
Upplysningarna på dessa sidor ska betraktas som en generell orientering gällande att hyra/hyra ut bostad. Informationen är inhämtad från olika institutioner och andra instanser i April 2019. BostadsPortal friskriver sig från ansvar för eventuella fel, brister eller tolkningar, inklusive juridiskt och ekonomiskt ansvar för eventuella följder utifrån den angivna informationen.