Flyttstädning: köksfläkten

Lästid: 2 minuter

Du kan rengöra köksfläkten så här:

  1. Börja med att stänga av elektriciteten och ta loss fläktfiltret/höljet.
  2. Koka upp vatten i kastrullen med en halv dl bikarbonat och eventuellt en dl ättika. Du kan även koka upp vatten och hälla i diskmedel.
  3. Det är nu sanningens minut kommer. Har du verkligen en stor nog gryta? Jag blev förvånad över att jag INTE hade det när det kom till kritan.

Lägg ned filtret i kastrullen. Får det inte plats får du improvisera och hitta något annat som är större… Jag har sett förslag som badkar eller att man skapar en provisorisk lösning: Jag använde diskhon, men du kan pröva en djup bakplåt eller en skål som inte är ömtålig och bred nok.  Häll över den varma vätskan och se hur fettet rinner ut..

  1. Låt filtren ligga i det kokande vattnet i några minuter.
  • Vänd runt och skölj med rent varmt vatten och vid behov kan du borsta försiktigt med en gammal tandborste.
  • Upprepa med kokhett vatten tills det är helt rent.

ELLER så kan du helt enkelt köra den i diskmaskinen, nu när det värsta fettet försvunnit. OBS: Det är viktigt att filtret får torka helt innan du sätter tillbaka det. Och kom nu ihåg att göra rent köksfläkten inte bara är viktigt vid flyttstädningen: ett fettigt filter är en brandfara så se över den minst varannan månad!

Kökfläkten. Det är alltid lika överaskande hur mycket fett som kan samlas där. Så här rengör du den under flyttstädningen. Foto: Unsplash
Kökfläkten. Det är alltid lika överaskande hur mycket fett som kan samlas där. Så här rengör du den under flyttstädningen. Foto: Unsplash