Bostadsportal
  • Hitta bostad
  • Annonsera
Välj en sida

Du är här: Bostadsportal » Får jag överta lägenhetskontraktet?

Får jag överta lägenhetskontraktet?

av elin | 16. november 2016 | Hyresgäst, Lagar och regler när du hyr | 0 Kommentarer

Lästid: 2 minuter

Vem får överta ett förstahandskontrakt?

Det är inte vem som helst som får överta ett hyreskontrakt på en lägenhet. Faktiskt är kraven i hyreslagen så höga att det nästan är lättare att säga vem som inte får överta bostaden än vem som får.

Kontakta din hyresvärd

Det första du ska göra är att fråga din hyresvärd. Om din hyresvärd går med på överlåtelsen är det inga problem. Kraven från hyresvärdens sida är att du som ny hyresgäst ska uppfylla samma krav som en ny hyresgäst; kunna betala hyran och vara skötsam. Vid överlåtelse så övertas bostaden i befintligt skick.

Får du inte överlåta lägenheten?

Om du vill överlåta din lägenhet men inte får tillstånd av hyresvärden kan du vända dig till Hyresnämnden och ansöka om överlåtelse.Hyresnämnden godkänner bara överlåtelse när den som ska överta lägenhetskontraktet har varit sammanboende under längre tid med den som överlåter kontaktet, vid exempelvis en bodelning, eller om den som har förstahandskontraktet dör, och dödsboet då överlåter kontraktet, via arv eller testamente.

Får sambo överta vid bodelning?

Ja. Om du som gift eller sambo har ett varaktigt sammanboende med den som står på kontraktet kan du ha rätt att överta kontraktet. Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala hyran. Efter tre år som sambor räknas det att ni bott ”längre tid” tillsammans, oavsett om ni gör det vid övertagandet av kontraktet eller inte. I vissa undantag, exempelvis vid plötsligt dödsfall, kan även kortare tid godkännas.

Får barnen överta lägenheten? 

Kanske. Föräldrar, barn, syskon och sambor räknas som närstående och kan då ha rätt att överta kontraktet, om den som ska överlåta inte behöver lägenheten mer och personen som ska överta just nu bor i bostaden. Detta kan även gälla andra släktingar, exempelvis barnbarn eller syskonbarn, och personer som har en annan koppling än traditionell familjerelation, och som har bott tillsammans med den som vill överlåta bostaden längre tid.

Får en avlägsen släkting överta lägenheten?

 Nej, om du inte bott tillsammans i bostaden har du inte rätt att överta lägenheten.

Får jag överta om jag är folkbokförd på adressen?

Nej, det är inte nog för att få överta ett kontrakt. Undantaget är om du bor i lägenheten tillsammans med den som överlåter kontraktet.

Du kan aldrig överta ett lägenhetskontrakt om:

Du bor som inneboende

Nej, inneboende får inte överta lägenhetskontrakt. Inte ens om du är släkt med den du bor hos. Ni ska ha ett gemensamt hushåll för att räknas som sammanboende, och dela hela bostaden, vilket du inte gör som inneboende.

Du är hyresgäst i andrahand

Nej, en andrahandshyresgäst får inte automatiskt överta ett förstahandskontrakt. Ibland tillåter hyresvärden att förstahandshyresgästen säger upp sitt kontrakt och så tecknar hyresvärden istället ett nytt avtal med den tidigare andrahandshyresgästen. Då är det inte en överlåtelse i hyreslagens mening, utan ett nytt hyresavtal där inte den nya hyresgästen svarar för den gamla hyresgästens förpliktelser.

Viktigt att komma ihåg om överlåtelse

En hyresgäst som överlåter sin lägenhet utan hyresvärdens samtycke ELLER hyresnämndens tillstånd, riskerar att förlora rätten till kontraktet. Den som ska överta lägenheten ska vara skötsam och klara att betala hyran, och i tveksamma fall kan hyresnämnden sätta villkor, exempelvis att någon går i borgen, för att kontraktet ska få överlåtas.

Mer information

  • Hitta bostad

Relaterade inlägg

  • Får man grilla på balkongen? 2. juli 2019
  • Hyra lägenhet trots betalningsanmärkning? 24. april 2019
  • Rättigheter vid vräkning 8. mars 2019
  • Regler för raketer i bostadsområden 29. december 2018
  • Nytt regeringsförslag vill förbjuda svarthandel med hyreskontrakt 31. augusti 2018

Få vårt nyhetsbrev



När du godkänner villkoren godkänner du att BostadsPortal får skicka nyhets- och servicemail angående BostadsPortals produkter och hyresmarknaden till dig samt behandlingen av dina uppgifter i enlighet med vår datapolicy. Du kan när som helst avregistrera dig från din prenumeration på BostadsPortals nyhetsbrev via länken längst ner.

Relaterade artiklar

Vilka boendetyper har du testat?
Vem är du? Tio sätt att bo som student
3. maj 2016

Læsetid: 7 minutter

Mambo, korridor, inneboende eller surfande på en soffa. Det finns otaliga sätt att bo som student. Hur vill du helst bo?
Kontakta hyresvärden direkt
21. juli 2018

Læsetid: 2 minutter

Så här gör du när du funnit den rätta annonsen på BostadsPortal. 3 enkla tips för att du ska kunna få drömbostaden i konkurrens med alla andra bostadssökande.
Får jag bygga om? När du bor som hyresgäst – dina frågor
22. oktober 2014

Læsetid: 4 minutter

Du funderar kanske på varför din hyra har höjts fast inget underhåll har gjorts, eller om du får tapetsera om i köket? Förvivla inte! Svaren kommer här.
Betalar du överpris i hyra?
27. oktober 2016

Læsetid: 2 minutter

Ibland kan det vara svårt att veta om hyran verkligen är rimlig, och vad du kan göra om den är för hög.

Bostadsportal

  • Om oss
  • Blogg
  • Press
  • Sekretesspolicy
  • Nyhetsbrev

Support

  • Om bostadssökning
  • Om bostadsuthyrning
  • Hjälp och kontakt
  • Cookiepolicy
  • Villkor

© BostadsPortal 2021

BOSTADSPORTALS NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad på det senaste nytt från vår verksamhet.

När du godkänner villkoren godkänner du att BostadsPortal får skicka nyhets- och servicemail angående BostadsPortals produkter och hyresmarknaden till dig samt behandlingen av dina uppgifter i enlighet med vår datapolicy. Du kan när som helst avregistrera dig från din prenumeration på BostadsPortals nyhetsbrev via länken längst ner.