Vill du skaffa inneboende?

Lästid: 2 minuter

 

Många behöver en bostad just nu. Om du  som bor i en bostadsrätt har ett extra rum kan det vara en välkommen inkomst att ta in en inneboende.

Du kan enkelt skapa din hyresannons här och hitta en kommande inneboende bland de bostadssökande på Bostadsportal.

Du behöver inte tillstånd av styrelsen för att ha en inneboende så länge du själv bor kvar. 

  •  Att bo tillsammans med en främmande person kan vara påfrestande och därför är det viktigt att ni fungerar tillsammans, och att alla sköter sin del av avtalet, både när det gäller hyra och städning.

Börja med att kolla upp referenser och be om en kreditkontroll så att du kan se eventuella betalningsanmärkningar. Gör en sökning på namn och foto på internet, du kan lära dig mycket om en person genom att se vad de lägger upp på exempelvis Facebook.

  • Ta fram fika och sätt er ner och prata. Om ni ska kunna bo tillsammans är det bra att känna av vem den andra personen är, och det kan man inte i efter kort telefonsamtal eller på några minuters snabbintervju.

Om du helst vill ha en inneboende som lever sitt eget liv, eller någon som tar en aktiv del i hushållets vardag, så var öppen med det från början. Prata om hobbyer och intressen, om era dagliga scheman och behov.

Vilka rutiner i hushållet är viktiga för dig att de följs, när det gäller städning av gemensamma utrymmen, tillgång till tv kvälls och nattid, internet, och besök på rummet? Vad är din inneboendes förväntningar och behov?

Du har oftast tre månaders uppsägningstid på kontraktet, kortare om ni kommer överens om det. Skulle det iallafall uppstå problem med din inneboende har du rätt att vända dig till kronofogden för att få hjälp med en vräkning.

  • Ta ut en skälig hyra. Som Bostadsrättsinnehavare får du ta ut hyra motsvarande din egen kostnad för det rum du hyr ut, med ett pålägg för möblemang på 10-15 procent, och en andel för gemensamma utrymmen, kostnader för tv, internet, el osv. Du kan läsa mer om det hos Hyresnämnden. Du måste betala skatt, men kan även dra av i deklarationen för rummets avgift . Läs Skatteverkets förklaring  här.

Men först måste du förstås skapa en annons här på BostadsPortal. Du kan välja mellan att skapa en gratis standardannons eller en Premiumannons som är ett betal-abonnemang. En Premiumannons är större än vanliga annonser och visas först bland sökresultaten på BostadsPortal, vilket ger större spridning och snabbare resultat.

När du hyrt ut din bostad går du bara in under Mina sidor och markerar annonsen som uthyrd. Då döljs dina kontaktuppgifter och du kan enkelt sända ett standardmail til de kontaktat dig  om att boendet är uthyrt.

Lycka till!