Bli en bostadsdetektiv: Så avslöjar du en bostadsscammer

Lästid: 3 minuter

Vill du vara din egen detektiv i bostadsdjungeln?

På en pressad bostadsmarknad finns det många som vill ha dina surt förvärvade pengar. Här har vi en checklista så att du kan genomskåda de flesta bedragare som lockar med en bostad som inte finns:

PUNKT 1:

Gör lite detektivarbete. I de flesta fallen så är det så att fuskisarna klippt och klistrat ihop andras annonser till den du ser. 

 • Du kan göra bildsökning, både på mobil och på dator, och se om samma foton dyker upp i andra annonser på andra platser. Om den gör det ska du kolla om det då är som en hyresannons eller en bostadsrätt till salu, många gånger ”lånar” bedragarna de fina fotona men låtsas att lägenheten ska hyras ut i andrahand.
 • Du kan även göra en sökning på adressen, namn och telefonnummer. Bor personen som lagt ut annonsen verkligen där? Vem går telefonnumret till?

KOM IHÅG: Alla har inte rätt att hyra ut. För att få hyra ut ska en person vara lägenhetsinnehavare, det räcker alltså inte med att han eller hon bor där. Om det till exempel handlar om en bostadsrätt så är det bara den som äger bostadsrätten som får hyra ut i andrahand. Om du tror att det är något fel på annonsen kan du felanmäla eller skriva direkt till vår kundtjänst.

PUNKT 2:

Kolla med fastighetsägaren om det finns tillstånd att hyra ut.

 • Om förstahandshyresgäst hyr ut så ska de först ha tillstånd av sin hyresvärd. Du kan ringa och fråga om de har fått det. Detsamma gäller med en bostadsrätt; då ska de ha fått tillstånd av bostadsrättföreningen. Leta själv reda på telefonnumret (eller kolla upp att det du fått stämmer på Eniro) och slå en signal.

Polisen varnar på sin sida om lägenhetsbedrägerier om att uthyrare kan skicka e-post med länkar som sägs gå till fastighetsägaren. Men istället går det till en falsk hemsida med telefonnummer som de själva, eller en medbrottsling, kan besvara för att lura dig.

PUNKT 3:

Var uppmärksam på varningssignalerna!

 • Skicka helst inte pengar utomlands.

Om den som skapat annonsen skriver att de bor tillfälligt utomlands, och därför ber dig sända pengar genom tjänster som gå utanför banken, så ska du vara försiktig. När du sänt pengar via anonyma betalningstjänster är chanserna små att du ska kunna bevisa att ett brott begåtts, eller att du ska kunna få dina pengar tillbaka.

 • Tro inte på allt du hör

Om det verkar för bra för att vara sant, så är det troligvis det. Skulle du själv hyra ut till någon som du aldrig träffat?

 • Låt ingen stressa dig

Om du upplever press från annonsören att ta ett beslut NU, och de ber dig om att sätta över pengar snabbt, så ska du dra öronen åt dig. JO, det är alltid akut när du söker boende, men om du förlorar din deposition till en fuskis kommer ditt bostadsletande bli ännu svårare än vad det redan är…
Hur desperat du än är så kom ihåg: PUNKT 1: det tar faktiskt inte mycket tid att undersöka om bilder och text stämmer överens med verkligheten.

 • Betala inte i förväg

Du ska inte betala innan du skrivit kontrakt och har en nyckel i handen.

Punkt 4:

När du blir visad lägenheten

 • Först av allt så rekommenderar vi att du ALLTID ser bostaden innan du betalar några pengar. Att betala för så kallad ”visningskostnad”, eller att betala för att någon ska komma förbi och visa upp bostaden är ingen bra idé.
 • Ta gärna med en vän. Två ögon ser mer än en, och tyvärr så finns det också personer som utnyttjar den sårbara situation som många unga människor sitter i när de söker bostad, och försöker utnyttja detta för att exempelvis göra sexuella närmanden.
 • Be om legitimation på uthyraren, och att få se deras hyreskontrakt, och tillstånd till andrahandsuthyrning. Det må vara uthyrarens marknad, men de begär ju att se legitimation, referenser och betalhistorik från dig, och du har lika stor rätt att känna dig trygg i avtalet ni ska ingå.

Vill du ha ännu fler goda råd eller veta vad vi på BostadsPortal gör för att förhindra att den här typen av annonser dyker upp på vår sajt? Läs  gärna tidigare artiklar i ämnet:
Varning för fuskannonser på Facebook.
Läs även vår checklista innan du flyttar in för att undvika obehagliga framtida överraskningar.

 • Kom ihåg att hålla dig säker i bostadsdjungeln!