Bostadsportal
  • Hitta bostad
  • Annonsera
Välj en sida

Du är här: Bostadsportal » 5 vanliga fel du – kanske – gör som hyresvärd

5 vanliga fel du – kanske – gör som hyresvärd

av elin | 24. september 2018 | Hyresvärd, Om att hyra ut | 0 Kommentarer

Lästid: 3 minuter

Det är mycket att tänka på när man är ny som hyresvärd. Eller ja, kanske du mer identifierar dig som uthyrare, eller någon som hyr ut en bostad tillfälligt, än som just hyresvärd, men det är nu den term som skapats för personen som hyr ut en bostad, och med det följer det vissa saker som du bör tänka på. På så sätt blir det både enkelt och roligt, nämligen, att vara hyresvärd.

Det här får du inte glömma:

1. Kom ihåg att skriva ett kontrakt

Även om muntliga avtal gäller så är det mycket säkrare att ha alla avtal du gör med din hyresgäst ordentligt dokumenterat. Du kan hitta gratis hyreskontrakt att ladda ner skrivna av en jurist och uppdelade utifrån den boendeform du hyr ut direkt på vår site. Läs också Så sätter du rätt hyra när du hyr ut i andrahand. Det här är extra viktigt om du hyr ut till inneboende, eftersom du då har fler detaljer ni ska vara överens om, till exempel

2. Kom ihåg att ta med inkomsten i din deklaration

Den dåliga nyheten är att om du glömmer att ta upp din extrainkomst så kan du få ett skattetillägg på 40 procent på den skatt du inte betalat. Skatteverket granskar just den här typen av inkomster lite extra, eftersom uthyrning från tex airbnb har ökat, men att många inte har tagit upp de extra inkomsterna i deklarationen.

Den goda nyheten är att du kan tjäna rätt mycket innan du ska betala skatt: För bostadsrättslägenheter är gränsen 40 000 kronor per år, plus uthyrningens andel av månadsavgiften. För villor är nivån ännu lite högre, 40 000 kronor plus 20 procent av bruttoinkomsten för uthyrningen. Du kan läsa mer om på vår sida om skatteregler vid uthyrning.

3. Ta inte ut för hög hyra

Ja, vad är egentligen en skälig hyra? Det är inte helt lätt att svara på eftersom det handlar om vilket värde bostaden beräknas ha. Men för att göra det enkelt så är det så här: Om du hyr ut i andrahand så kan du bara ta den hyra du själv skulle betalt + en avgift för möbler.

Om du hyr ut en bostadsrätt så är det lite krångligare, så gå gärna in och använd vår kalkylator för att se vad en rimlig hyra kan vara. Risken är annars att din hyresgäst drar dig inför hyresnämnden och så blir du skyldig att betala tillbaka.

4. Börja alltid med att göra en besiktning

Det är viktigt att du har koll på ev. skador innan nästa hyresgäst flyttar in. Du har som värd ingen skyldighet att besiktiga lägenheten. Men utan ett besiktningsprotokoll är det svårt att bevisa att skador uppstått under tiden hyresgästen bott där och inte innan. Och då ÄR det faktiskt värden som ska bevisa när skadorna har uppkommit, annars får du inte ersättning. Detta trots att du kanske har en depositionsavgift för just för detta ändamål.

Ta gärna foton och gå igenom lägenheten tillsammans med hyresgästen, vid inflytt och utflytt och skriv under protokollet gemensamt.

5. Kom ihåg underhållet!

Som hyresvärd är du ansvarig för att bostaden är beboelig, och det är ditt ansvar att se till att den fortsätter att vara det. Så om det är du som är ansvarig för att det betalas på el, värme och vatten, enligt hyreslagen. Du är också ansvarig för att byta ut exempelvis trasiga kylskåp, eller tvättmaskin om det ingår i kontraktet.  Som hyresvärd är du också ansvarig för att hyresgästen inte har det för kallt eller varmt i lägenheten.

Det är mycket att hålla reda på som ny hyresvärd. Om du känner dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss på mail info@bostadsportal.se eller att läsa mer på våra temasidor för hyresvärdar.

Här kan du även skapa en gratis hyresannons och få hjälp till att finna den rätta hyresgästen.

Mer information

  • värd

Relaterade inlägg

  • Hyra ut i andrahand – att tänka på! 11. december 2019
  • Andrahand: Hur tar jag ut rätt hyra?
  • Nu är det studenttider, hyr ut bostad eller rum 3. juni 2019
  • Gör bostaden visningsklar – enkelt 3. augusti 2018
  • Hyr ut skattefritt i sommar: så gör du 8. januari 2018

Få vårt nyhetsbrev



När du godkänner villkoren godkänner du att BostadsPortal får skicka nyhets- och servicemail angående BostadsPortals produkter och hyresmarknaden till dig samt behandlingen av dina uppgifter i enlighet med vår datapolicy. Du kan när som helst avregistrera dig från din prenumeration på BostadsPortals nyhetsbrev via länken längst ner.

Relaterade artiklar

Ta bästa bilderna till din bostadsannons
18. november 2019

Læsetid: 2 minutter

Om du är igång med att skriva din bostadsannons och vill ha tips om hur du ska fotografera din bostad så kommer några konkreta råd här.
Trädgården ska också vintersäkras
Vinterfixa i trädgården
4. november 2016

Læsetid: 2 minutter

Kylan drar in över Sverige. Hög tid att se till att din trädgård är vinterrustad.
Gör bostaden visningsklar – enkelt
3. augusti 2018

Læsetid: 3 minutter

Det vara tufft att hålla bostaden fin och ren hela tiden, så att du enkelt kan visa den för intresserade hyresgäster. Här får du 8 råd för hur du enkelt visar en bostad som du vill hyra ut i andrahand.
Avdrag för ditt boende du kan göra för att få pengar tillbaka på skatten
27. mars 2019

Læsetid: 3 minutter

Sedan den 20-e mars har du kunnat se om du får tillbaka pengar på skatten. […]

Bostadsportal

  • Om oss
  • Blogg
  • Press
  • Sekretesspolicy
  • Nyhetsbrev

Support

  • Om bostadssökning
  • Om bostadsuthyrning
  • Hjälp och kontakt
  • Cookiepolicy
  • Villkor

© BostadsPortal 2021

BOSTADSPORTALS NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad på det senaste nytt från vår verksamhet.

När du godkänner villkoren godkänner du att BostadsPortal får skicka nyhets- och servicemail angående BostadsPortals produkter och hyresmarknaden till dig samt behandlingen av dina uppgifter i enlighet med vår datapolicy. Du kan när som helst avregistrera dig från din prenumeration på BostadsPortals nyhetsbrev via länken längst ner.