Lediga studentbostäder i Göteborgstrakten

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
13 valda
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Hyresrätt
annonser
OK
Boendetyp
2 valda
annonser
OK
Storlek
1 - 2 rum
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Hyra
Hyresperiod
Alla valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket
Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Här hittar du lediga studentbostäder just nu i storgöteborg 

Gratulerar till det som förhoppningsvis blir den tid du kommer att minnas som den bästa i ditt liv. Tiden som studentser de flesta tillbaka på med glädje hela livet. Många passar på att flytta hemifrån i samband med sina universitetsstudier, ofta till en helt ny stad, så för många unga människor är den här en period i livet då mycket händer och förändras. Men det gäller dock att förbereda sig så mycket det går – ansöka till högskolan i tid, ansöka om boende och mycket mer.

Att bo i storgöteborg som student

Göteborg är en populär studentstad, med bland annat Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Göteborg är en storstad med ett rikt kulturliv, samtidigt som det är nära till naturen, vilket gör staden till en populär plats att besöka och leva på. Det betyder också att efterfrågan efterbostäder är mycket stor i storgöteborgsområdet. Vill du ha snabba tips på hur du kan finna en studentbostad kan du läsa våra tips på bloggen: Finn ditt sista minuten boende nu.

Student i Storgöteborg

I samband med framför allt terminsstarterna är det många aktiviteter för studenter, allt från teater till musik till fester av olika slag. Nollning är vanligt bland nya studenter och brukar vara uppskattat.
Bara i Göteborg finns det över 50.000 studenter, och en mängd föreningar och kårarrangemang. Det går att leva ett väldigt roligt och intensivt studentliv om man vill –  i Göteborg finns det något som passar alla. Möjligheten att få växla mellan studentliv och ett ”vanligt” liv är utpräglat, och något som brukar vara väldigt uppskattat.

Detta innebär även att det är ett högt söktryck på bostäder i Göteborg, framför allt kring terminsstarterna i augusti och januari. Den genomsnittliga kötiden till en hyreslägenhet hos de allmänna hyresvärdarna har vuxit till flera år; och det närmar sig längden på köerna i Stockholm.

När du söker studentboende i Göteborg

Studentkorridor är vanligt, och många studenter väljer att bo på det sättet. Då bor du i en korridor, det vill säga har ett eget rum i en korridor men delar kök och andra utrymmen med ett antal andra studenter. Det här blir ofta billigare än många andra boenden. Att bo i studentkorridor är för många studenter en viktig del av deras studentupplevelser, och blir ofta ett minne för livet. I studentkorridoren anordnas ofta fester, och många träffar vänner för livet.

Du kan börja söka studentboende så fort du sökt till din utbildning även om du oftast måste visa upp dit antagningsbesked innan du kan skriva på kontraktet. Ju tidigare desto bättre, eftersom det ofta kan vara flera månaders väntelista. Här finns möjligheter för studentkorridor, egna lägenheter, lägenheter du delar med andra, osv, i olika delar av staden. Storgöteborg har också en mängd av privata och kommunala hyresförmedlare som du kan kontakta. Många av dem använder sig av kösystem, så ställ dig i olika bostadsköer för att börja samla köpoäng, speciellt om du vill bo kvar i staden efter din studietid. 

Studentboende: dela bostad, kollektiv eller bo i rum

En annan möjlighet är att dela bostad, till exempel genom att finna ett kollektiv, där du tillsammans med andra delar en större lägenhet och utgifter. Om du inte kan finna ett kollektiv så kan du gå tillsammans med flera vänner för att leta efter boende ihop. Detta kan ske både med så kallade kompiskontrakt eller så kan du bo inneboende hos den som hyr i första eller andrahand.

Att hyra ett rum i någon annans hus eller lägenhet brukar kallas att vara inneboende. Som inneboende brukar du dela allmänna utrymmen med dem som hyr eller äger lägenheten eller huset. Rummet kan vara mer eller mindre möblerat eller helt omöblerat. 
 

Sök studentbostad genom dina kontakter

Ett annat sätt att hitta ett studentboende i Göteborg är att sprida ordet i sociala medier och bland dina vänner och familj. Alla känner någon som känner någon. Kanske de har ett rum ledigt, eller kan ge något bra tips om en ledig lägenhet till uthyrning. Alla hyreslägenheter och bostäder kommer inte ut på marknaden, utan många sprids via informella kanaler. Om du skapar en Sökesannons på BostadsPortal kan du också använda den för att sprida dina önskemål i sociala medier, i mail, eller till och med skriva ut och sätta upp i trappuppgångar.

Att hyra studentbostad i andrahand i Storgöteborg

Om du inte vil bo i studentbostad, exempelvis om du har barn eller känner att du vill bo i egen lägenhet, så är det mest realistiskt att söka en hyreslägenhet i andrahand.Detta alternativ är något som många studenter och korttidsanställda väljer när man snabbt måste hitta bostad och är osäker på hur lång tid man vill bo kvar i Göteborg. 

Viktigt att komma ihåg

Skriv alltid kontrakt. Se till att du inte betalar för en lägenhet osedd. Var försiktig med de som lura dem som desperat letar efter bostäder. Du kan finna våra råd för att skydda dig mot annonsfusk här.
Som student kan du ha möjlighet att söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Är du under 29 eller har småbarn hemma, kan du få bostadsbidrag. Det kan vara bra att tänka på, särskilt om din hyra skulle vara lite dyrare. Glöm heller inte att ansöka om studiemedel hos CSN i god tid.

Missa inte heller vår ebok: 10 tips: Så hittar du din studentbostad!

Våga dig utanför centrum

Det finns många orsaker till att leta sig utanför centrala Göteborg när du letar studentboende. Universitetet ligger utspritt över stora delar av staden, och det betyder att du kan komma att hamna längre från din skola än du planlagt om du skulle byta utbildning. En annan orsak att inte binda sig till att bo i de mest populära delarna av staden är den press på lägenheter som finns där. Om du istället söker dig ut i mindre eftertraktade stadsdelar får du lättare ett boende, som både kan vara prisvärt och charmerande. Detta gäller exempelvis delar av Hisingen, som oförtjänt fått dåligt rykte bland studenter.
Fundera också över om du kan tänka dig att pendla från en av de närliggande tätorterna. Ofta går tåtgförbindelserna mycket bra, och du kan få en större bostad för små pengar om du är beredd att ta en timmes pendeltid. Pröva och sök efter hyreslägenheter i hela Västra Götalands län och se hur mycket du kan tjäna av dina studiemedel, samtidigt som du får studietid på tåget.
 

När du söker studentboende på BostadsPortal

När du söker bostad på BostadsPortal har vi en mängd verktyg för att du inte ska missa alla nytillkomna annonser som passar dina önskemål. Vi rekommenderar att du börjar med att skapa ett bevakningsmail så att du ser alla lediga studentbostäder så fort som de dyker upp på vår sajt. Läs mer om hur du ser alla de senaste annonserna  med ett bevakningsmail här.

Har du specifika önskemål till din bostad kan du ändra i inställningarna för att hitta annonser som bättre passar just dig. Exempelvis om du har en katt vill det vara god ide att ändra i ”Husdjur tillåtet” för att katten ska kunna följa med till din nya studentdrömbostad. 

Lycka till med studentbostadssökandet!

 
Support
Blogg