Lediga studentbostäder i Göteborg

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
1 valda
Göteborg
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Hyresrätt
annonser
OK
Boendetyp
2 valda
annonser
OK
Storlek
1 - 2 rum
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Hyra
Hyresperiod
Alla valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket
Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Att vara student i Göteborg"Incantatio - Roland Boren1" by Rolf Broberg - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Att plugga vid ett universitet eller en högskola ger dig inte bara nya kunskaper; det är här du formar ditt framtida liv. Du kommer att träffa många nya människor, på samma plats i livet och ofta med samma intressen. Du har som student möjlighet att åka utomlands och plugga ett år eller två med studiemedel, vilket kan vara en väldigt positiv erfarenhet. Din tid som student kan du se tillbaka på hela livet, och förhoppningsvis blir det en positiv tid. Många passar på att flytta hemifrån i samband med sina universitetsstudier, ofta till en helt ny stad, så för många unga människor är den här en period i livet då mycket händer och förändras. Men det gäller dock att förbereda sig så mycket det går – ansöka till högskolan i tid, ansöka om boende och mycket mer.

Att bo i Göteborg som student

Göteborg är en växande och älskad stad. Det är en populär studentstad, med bland annat Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Med närheten till både hav, natur och stadens puls är Göteborg eftertraktad stad både bland studenter, besökare och de boende. Göteborg är en storstad med ett rikt kulturliv, samtidigt som det är nära till naturen, vilket gör staden till en populär plats att besöka och leva på. I samband med framför allt terminsstarterna är det många aktiviteter för studenter, allt från teater till musik till fester av olika slag. Nollning är vanligt bland nya studenter och brukar vara uppskattat.

I Göteborg finns det över 50.000 studenter, och en mängd föreningar och kårarrangemang. Det går att leva ett väldigt roligt och intensivt studentliv om man vill – men självklart även att ta det lugnare. I Göteborg finns det något som passar alla.

Göteborgs stad brukar bjuda på mycket till reducerat pris eller till och med gratis till stadens studenter. Det kan handla om inträde till stadens museer, billigare biljetter till konserter och idrottsevenemang till rabatter hos caféer och restauranger. Möjligheten att få växla mellan studentliv och ett ”vanligt” liv är utpräglat, och något som brukar vara väldigt uppskattat.

Detta innebär även att det är ett högt söktryck på bostäder i Göteborg, framför allt kring terminsstarterna i augusti och januari. Den genomsnittliga kötiden till en hyreslägenhet hos de allmänna hyresvärdarna kan ibland vara flera år; dock inte lika lång kö som i Stockholm. I Göteborg är det lättare att hitta ett bra boende än i Stockholm, men som de flesta storstäder är köerna ändå långa.

Boende i Göteborg

  1. Börja med att fundera över hur du vill bo; ensam, tillsammans med någon annan, i kollektiv, i hyreslägenhet, i hus, i studentkorridor, mitt i stan eller naturnära, billigast möjligt eller med högre standard. Det finns många olika alternativ, och det blir mycket lättare att hitta ett boende du kommer att trivas med om du vet vad du letar efter, och kan begränsa din sökning. Ekonomin är ofta en fråga när man är student, och spelar ofta stor roll i det boende man söker. Så fort du funderar på om du skulle vilja bo i Göteborg, ställ dig i olika bostadsköer för att börja samla köpoäng. Ju tidigare, desto bättre. Ofta är det relativt lätt att hitta ett studentboende i Göteborg, lättare än i Stockholm, även fast det kan vara kö på många studentbostäder och korridorrum.
  2. Är det mer bråttom, besök olika förmedlare på internet av hyreslägenheter, studentlägenheter, rum eller boende i andra hand. Besök sidorna ofta för att hålla dig uppdaterad och se vilka hyreslägenheter och bostäder som har kommit in. Sök så många du bara kan. Maila och ring så fort du bara kan! I lokaltidningarna i Göteborg brukar det finnas bostadsannonser; även det kan vara värt att kolla upp.
  3. Det finns även hyresvärdar som har studentbostäder och korridorboende som inriktning. Ta gärna kontakt med dem och ställ dig i kö där så tidigt som möjligt.
  4. Ett annat sätt att hitta ett studentboende i Göteborg kan vara att sprida ordet i sociala medier och bland dina vänner och familj. Någon kanske känner någon annan som har ett rum ledigt, eller kan ge något bra tips om en ledig lägenhet till uthyrning. Alla hyreslägenheter och bostäder kommer inte ut på marknaden, utan sprids via informella kanaler.
  5. Tänk på att vid terminsstart är det ofta flera tusen studenter som söker ny bostad, kanske kommer du att behöva acceptera ett mindre bra boende i början och fortsätta leta under tiden.
  6. Tänk även på att du kan ha möjlighet att söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Är du under 29 eller har småbarn hemma, kan du få bostadsbidrag. Det kan vara värt att kolla upp den möjligheten, särskilt om din hyra skulle vara lite dyrare. Glöm heller inte att ansöka om studiemedel hos CSN i god tid.

Studentboende

Studentboende är ett av de vanligaste formerna av boende för studenter att bo i Göteborg. Speciellt studentkorridor är vanligt, och många studenter väljer att bo på det sättet. När bor du i en korridor, det vill säga har ett eget rum i en korridor men delar kök och andra utrymmen med ett antal andra studenter. Det här blir ofta billigare än många andra boenden. Att bo i studentkorridor är för många studenter en viktig del av deras studentupplevelser, och blir ofta ett minne för livet. I studentkorridoren anordnas ofta fester, och många träffar vänner för livet.

Hyr studentlägenhet

Det finns även andra former av studentboenden, till exempel att du hyr en hel hyreslägenhet med studentrabatt. Ibland kan till exempel ett rum vara plomberat, dvs. avstängd för användning, så att en trea kan hyras ut som en tvåa till exempel. På vissa ställen kan det finnas hela hus med bara studentbostäder. Där hyr du en egen hyreslägenhet men i ett hus bara för studenter. Boendet blir ofta billigare, och kan ibland vara ett enklare och mindre boende.

Att hyra i andra hand, ett rum eller inneboende

En möjlighet till bostad i Göteborg med kort varsel är att hyra i andrahand. Detta alternativ är något som många studenter och korttidsanställda väljer när man snabbt måste hitta bostad och är osäker på hur lång tid man vill bo kvar i Göteborg. Det kan även vara ett sätt för en student att bredda sin sökning och hitta både tillfälliga lösningar och lösningar för en längre period.
Det finns även en möjlighet att hyra ett rum, och kan vara en bra lösning om du har behov av en akut lösning. Du kan söka rum i ett hus eller en lägenhet, och det innebär att du delar boende med någon annan. I alla dessa fall är det viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt, så att du inte blir lurad. Kom överens om vad som gäller redan innan.

Bo i rum

Att hyra ett rum i någon annans hus eller lägenhet brukar kallas att vara inneboende. Som inneboende brukar du dela allmänna utrymmen med dem som hyr eller äger lägenheten eller huset. Rummet kan vara mer eller mindre möblerat eller helt omöblerat. Att hyra ett rum kan vara ett alternativ, om man vill spara pengar eller behöver ett tillfälligt boende.
Ge alla rum du hittar en chans, ibland kan du hitta ett guldkorn även om det inte framkommer av annonsen.

Våga dig utanför centrum

Det finns många orsaker till att leta sig utanför centrala Göteborg när du letar studentboende. Universitetet ligger utspritt över stora delar av staden, och det betyder att du kan komma att hamna längre från din skola än du planlagt om du skulle byta utbildning. En annan orsak att inte binda sig till att bo i de mest populära delarna av staden är den press på lägenheter som finns där. Om du istället söker dig ut i mindre eftertraktade stadsdelar får du lättare ett boende, som både kan vara prisvärt och charmerande. Detta gäller exempelvis delar av Hisingen, som oförtjänt fått dåligt rykte bland studenter.
Fundera också över om du kan tänka dig att pendla från en av de närliggande tätorterna. Ofta går tåtgförbindelserna mycket bra, och du kan få en större bostad för små pengar om du är beredd att ta en timmes pendeltid. Pröva och sök efter hyreslägenheter i hela Västra Götalands län och se hur mycket du kan tjäna av dina studiemedel, samtidigt som du får studietid på tåget.

Få mer tips om hur du finner studentboende på bloggen eller genom vår e-bok: 10 tips: Så hittar du din studentbostad

 
Support
Blogg