bostäder för studenter | Luleå kommun

Bevaka sökning
Bevaka din sökning
Få e-post när matchande bostäder blir lediga - helt gratis!
Rensa filter
Dina Bevakningar
Bevaka sökning
Bevaka din sökning
Få e-post när matchande bostäder blir lediga - helt gratis!
Område
× Luleå
Boendetyp
Hyra max.
Storlek min.
Rum
Hyresperiod
Annat
BostadsPortal samlar hyresmarknaden! Här hittar du även privata hyresvärdar och bostäder utan kö. Välkommen!
Filter
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket
Se fler annonser

Ny student i Luleå 

Om du letar efter ett studentboende i Luleå, så är det här du ska börja att söka bland annonserna. Vi har samlat de små, prisvärda lägenheterna, andrahand och förstahand, rum till inneboende,  del i kollektiv, från stora och små hyresvärdar, på ett ställe, så att du lättare får en överblick över alla lediga studentbostäder!

Men först:
Grattis till din antagning! På Luleå tekniska universitet kan du finna forskning och utbildning i världsklass på en mängd områden. Du kan bland annat läsa journalistik, musik, ekonomi, flera tekniska utbildningar och specialiteter inom skådespelar och rymdteknik. Utbildningarna finner du i Luleå, Kiruna, Piteå, Skellefteå och Filipstad. Stora delar av Luleå tekniska universitet hålls öppet för studenterna dygnet runt, alla dagar i veckan. På så sätt kan studenterna mötas även efter föreläsningar och grupparbeten för fika eller olika fritidsintressen. På universitetet finner du föreningar, sektioner och studentorganisationer som du kan engagera dig i vid sidan av studierna. Som ny student är det viktigt att lära känna andra studenter, knyta kontakter och få ett liv utanför studierna.  

För dig som älskar naturen vintertid är det idealiskt att studera i Luleå. Här kan du ge dig direkt ut i skidspåret eller skidbacken efter föreläsningen, och universitetet erbjuder också fjällresor under hela vintersäsongen. Vintertid när isen lagt sig bildas nya vägar ut på öarna, som Lulebor och studenter kan använda sig av genom längdskidor, cykel eller spark (eller varför inte gå) till ett mysigt café eller picknick med nypimplad fisk. Läs mer på LTU: s sida om fritidsmöjligheterna som snön skapar.

Finn ditt studentboende i Luleå

I Luleå kan du finna alla typer av studentbostäder, och det finns även flera vägar att söka studentbostad. Du kan välja att gå via kommunen, via kårernas studentbostadsservice eller via privata hyresvärdar. Vid terminstarten är det många som letar bostäder samtidigt, speciellt studenter som vill ha billiga, små bostäder, nära campus. Då är det viktigt att du söker så aktivt som möjligt och i alla möjliga kanaler.
Så sök efter alla typer av bostäder, både lägenheter och rum, del av kollektiv, inneboende eller kanske till och med lediga stugor och hus.  Se om du kan gå samman med vänner eller finn andra studenter i samma situation i olika forum och leta bostäder ihop. I värsta fall kan du även leta efter tillfälliga lösningar, att få sova i soffan hos bekanta en kortare tid, eller bo på vandrarhem eller campingplatser. Läs mer tips om hur du finner ditt sista-minuten-boende på vår blogg.

Börja ditt bostadsletande så här:

Bevakningsmail. Med ett bevakningsmail får du en prenumeration på alla nya annonser, så ofta du vill, så att du inte missar ditt framtida drömboende. Du kan även välja att få nya annonser genom att följa oss på Facebook: Luleå Studentbostäder BostadsPortal.
HittaBostadsPaket. För att få tillgång till alla kontaktuppgifter så kan du behöva teckna HittaBostadsPaket.
Bloggen. Du kan alltid få fler tips för hur du ska finna ditt boende på bloggen, och i vår e-bok: Så finner du ditt studentboende.

Studentområden i Luleå

Om du letar efter en studentlägenhet i Luleå kan det mycket väl vara att du hamnar i ett av följande student-täta bostadsområdena: 

Björkskatan: Omgivet av villor och radhus, finner du här studentbostäder. Trodde du att det hette Björks-gatan? Du är du inte den enda. Även infödda lulebor har svårt att lära sig att stadsdelen heter Björk-skatan… Här finns även "Noll-kelvinbron", den gå-bro som tar dig mellan Porsön och Björkskatan, och som av studenter kallas så för att den vintertid kan vara så isande kall att de grader Celsius som termometern visar borde vara i Kelvin.

Porsön är en halvö som upptar en stor del av Luleås bebyggelse.  Här ligger även Teknikens hus och Aurorum. Och här blir du en i mängden av studenter, eftersom det är här som Luleås tekniska universitet ligger. Området har allt som du som student kan behöva, ett eget centrum med shopping, vårdcentral, folktandvård, livsmedelsaffär er mm. Det finns också en möjlighet att träna och njuta av naturupplevelser på exempelvis Mjölkuddsberget.

 

Att hyra studentboende i andrahand

Det finns alltid flera andrahandshyresrätter tillgängliga än förstahand.  Som hyresgäst i en andrahandslägenhet får du ofta betala mer än för en förstahand, eftersom förstahandshyresgästen har kan göra ett påslag på hyran för en möblerad lägenhet men du har fortfarande rätt till en skälig hyra och om du upplever att du betalar allt för mycket kan du vända dig till Hyresnämnden och klaga. Läsa gärna våra råd för dig som ny hyresgäst här.
 
Du ska alltid skriva kontrakt, och se till att uthyrningen är godkänd av hyresvärden/fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Betala inte innan du skrivit kontrakt och fått tillgång till lägenheten. Gör gärna en fotodokumentation av alla skador som finns när du flyttar in så att du slipper problem med det vid utflyttning. Glöm inte att försäkra dig och se till att du sparar alla kvitton på inbetalda hyror. 

 Att hyra ett rum

Som student kan det vara en bra idé att börja som inneboende. Du kan söka lediga rum i hus, kedjehus eller lägenhet. Kom ihåg det skriftliga kontraktet med den som hyr lägenheten. Var också tydlig med att få nedskrivet de regler som ska gälla med eventuella gemensamma kostnader och tillgång till gemensamma utrymmen. Ofta delar du badrum, toalett och kök med den som hyr lägenheten. Att bo i rum kan vara ett förstahandskontrakt eller andrahandkontrakt beroende på om den du bor hos äger bostaden eller i sin tur hyr den av någon annan. Hyran påverkas av om du hyr rummet möblerat, delvis möblerat eller omöblerat. Läs mer om hur hyran ska sättas på bloggen.
 

Finn ditt studentboende i Luleå på BostadsPortal

På BostadsPortal kan du söka efter boende utifrån dina preferenser. Det handlar om pris, storlek, antal rum, eller om det ingår balkong. Detta gör du i sökkriterierna.
Vi rekommenderar alltid att du söker så brett som möjligt och att du är öppen för alternativa lösningar. Under din studietid kommer du att byta bostad flera gånger, så när du letar efter ditt första boende är det viktigast att få ett tak över huvudet i tid till terminstarten och inte att finna ditt drömboende.


Lycka till med din fortsatta bostadsjakt och din kommande studietid!

Support
Blogg