Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons

Ditt kontrakt när du hyr ut till inneboende

När kallas en hyresgäst för inneboende?


Med inneboende menas en person som hyr en bestämd del av uthyrarens egen bostad och som inte har gemensamt hushåll med den som hyr ut.

Skillnaden mellan att hyra ut till inneboende och annan typ av hyresgäst ligger i ordet ”självständigt”. En inneboende bor inte ensam i bostaden, utan delar den med dig. Det spelar ingen roll om du hyr ut ett eller flera rum, eller om du själv väljer att bara behålla ett rum till dig själv och hyra ut resten av bostaden så länge som du själv bor kvar. Du får dock inte hyra ut till allt för många inneboende samtidigt.
 

Behöver jag ha tillstånd för att ta in en inneboende?


Till skillnad från annan typ av andrahandsuthyrning behöver du aldrig tillstånd för att ta in inneboende, varken om du har en bostadsrätt eller hyresrätt. Du behöver hellre i efterhand informera hyresvärden om att du har en inneboende. I gengälld så är det du som blir ansvarig om det uppstår problem. Och om din inneboende skulle störa dina grannar eller om du väljer att flytta ut ur lägenheten så kan din hyresvärd, eller bostadsrättsföreningens styrelse reagera och då kan du riskera att bli av med kontraktet. Regler för uthyrning av en del av lägenheten kan du läsa om i 41 § av hyreslagen.    Det är inte helt lätt att veta vilka lagar som gäller när du hyr ut till inneboende. Enligt Hyresnämnden så gäller Lagen om uthyrning av egen bostad  de fall du hyr ut delar (eller hela) din egenägda bostad, men inte om du hyr ut mer än en bostad. Så om du hyr ut mer än ett rum gäller hyreslagen för det andra boendet du hyr ut.
 
Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons
 

Utformning av ditt hyreskontrakt


När det handlar om kontrakt för inneboende är det viktigt att komma ihåg att du och din inneboende ska bo tätt på varandra och det är därför extra viktigt att ni två kommer överens om hur detta ska går till redan i kontraktet. Därför är det viktigt att ni i kontraktet preciserar så mycket som möjligt gällande tillgång till gemensamma rum, rengöringsnivå och så vidare.
 

Rätt hyra i kontrakt för inneboende


När du hyr ut ett möblerat rum enligt Lagen om uthyrning av egen bostad ska  hyran inte vara proportionellt påtagligt högre än den summa som du som hyresvärd betalar för hela bostaden. Det betyder att du om du hyr ut ett rum i en hyresrätt så kan du räkna ut hyran på de kvadratmeter du hyr ut och så lägga på en 10-15 procent extra för möblemang + en extra andel för gemensamma utrymmen.

Som bostadsrättsinnehavare får du ta ut hyra motsvarande din egen kostnad för det rum du hyr ut, med ett pålägg för möblemang på 10-15 procent, och en andel för gemensamma utrymmen, kostnader för tv, internet, el osv. Du kan läsa mer om det hos Hyresnämnden. Du måste betala skatt, men kan även dra av i deklarationen för rummets avgift. Läs Skatteverkets förklaring  här.

Om du själv äger din bostad får du ta ut en kostnadsbaserad hyra som inte påtagligt överstiger summan av kapitalkostnaden och driftskostnaden för bostaden. Du kan läsa mer utförligt på regeringens webbplats om hur lagen om privatuthyrning är tänkt att fungera när du hyr ut ett hus eller villa.

Räkna ut hyran (inneboende i lägenhet)

Vad är din hyra för hela bostaden?
kr / månad
Hur många kvadratmeter är din bostad?
Hur många kvadratmeter ska du hyra ut?
Eventuell ersättning för möbelslitage (10-15%):
%
Summan av andra utgifter som ingår (t.ex. el, gemensamma utrymmen, garage):
kr / månad
Beräkna
Hyresförslag:
kr / månad

Detta ska kontraktet innehålla:


• Vilka är avtalsparterna (du och hyresgästen)?
• Vad är hyran? (Hyran ska betalas sista vardagen före ny månad om inte annat avtalats)
• Hyrestiden och uppsägningstid om inte tre månader.
• Eventuell rätt att använda andra utrymmen (som kök, badrum etc.)
• Övriga detaljer som t ex el, möbler, städning, sophämtning och försäkring.
 

Uppsägningstid i hyresavtalet


Om ni inte i kontaktet avtalat om något annat så är uppsägningstiden för den inneboende tre månader. Det gäller oavsett om avtalet är på bestämd tid eller löpande (tillsvidareavtal). Om det redan från början varit bestämt att den inneboende ska bo kortare tid, exempelvis två månader och detta står i kontraktet så gäller detta. En inneboende får aldrig besittningsskydd. Om det uppstår problem med din inneboende har du rätt att vända dig till kronofogden för att få hjälp med en vräkning.
 

Så förbereder du dig innan kontraktskrivning och uthyrning 

 

Skapa din Hyresannons för inneboende


Du kan kostnadsfritt skapa en hyresannons här på BostadsPortal. På vår blogg kan du läsa mer tips om bland annat hur du ska foton till din annons och hur du ska tänka när du intervjuar din nästa inneboende. Vi uppdaterar löpande på bloggen om frågor som rör just att skaffa inneboende. När du hyrt ut din bostad går du bara in under Mina sidor och markerar annonsen som uthyrd. Då döljs dina kontaktuppgifter och alla som kontaktat dig kan få ett standardmail om att boendet är uthyrt.
 

Viktigt innan du väljer inneboende


Att bo så tätt tillsammans med en främmande person kan vara påfrestande så gör vad ni kan för att få kemin att stämma redan vid första mötet. Det är viktigt att vara tydlig med att alla sköter sin del av avtalet, både när det gäller hyra och städning. Bland BostadsPortals Sökesannonser kan du finna personer som söker efter en bostad i din kommun och direkt få en bild av vilka de är. Kontakta flera personer och berätta om din bostad och arrangera visning av bostaden.
Kom ihåg att kolla upp referenser och be om en kreditkontroll så att du kan se eventuella betalningsanmärkningar. Gör också en sökning på namn och foto på Facebook/ övrigt internet.
 

Vid visning av bostaden


Det är viktigt att vara så rak som möjligt vid mötet. Ta inte samtalet på telefon, eller stressa igenom det på fem minuter utan se till att ni faktiskt hinner prata igenom den kommande boendesituationen.
Om du helst ser en inneboende som lever sitt eget liv, eller hellre vill ha någon som tar en aktiv del i hushållets vardag, så var öppen med det från början. Vilka rutiner i hushållet är viktiga för dig att följa, som städning av gemensamma utrymmen, tillgång till tv på kväll och nattid, internet, eller besök på rummet?
Prata om hobbyer och intressen, om era dagliga scheman och behov. Se också till att din kommande inneboende är öppen med sina behov.

Lycka till!
Tillbaka till hyreskontrakt
Support
Blogg