Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons

Viktigt för ditt kontrakt vid andrahandsuthyrning

Kontraktsskrivning när du hyr ut i andrahandNär du hyr ut din hyreslägenhet i andra hand regleras detta i ”hyreslagen” medan det för både bostadsrätt och äganderätt är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller. Om man ska hyra ut en hyresrätt i andra hand, krävs hyresvärdens samtycke. Om det gäller en bostadsrätt ska man först få bostadsrättsföreningens godkännande. 
 

Detta ska ditt hyreskontrakt innehålla


• Vilka är avtalsparterna (hyresgästen och hyresvärden)
• Hyra
• Hyrestiden
• Om hyresgästen har rätt att använda andra utrymmen (vindsförråd, garage m.m.)
• Övriga detaljer som behöver regleras som kostnader som ingår för exempelvis el, möbler, städning, sophämtning och försäkring.
 
Hur får jag bostadssökande att kontakta mig direkt?

Genom att skapa en gratis Hyresannons på BostadsPortal blir din annons synlig för alla besökare på vår sajt och FB-sidor.

De kan därefter kontakta dig via vårt interna mailsystem, så att du enkelt kan finna din kommande hyresgäst bland de sökande.
+Skapa en Hyresannons

En annan mycket viktig aspekt är att sörja för att lägenheten fortfarande är försäkrad, vilken kan kräva att både du och hyresgästen kontaktar era respektive föräkringsbolag. Kravet på försäkring är något som många väljer att ta med i hyreskontraktet.

Räkna ut hyran (hyresrätt)

Vad har du i hyra ?
kr / månad
Om du hyr ut möblerat;vad vill du ha för ersättning för möbelslitage (10-15%)?
%
Lägg till summan av andra månadsutgifter (t.ex. el):
kr / månad
Beräkna
Hyresförslag:
kr / månad


När får jag hyra ut och vad får jag ta i hyra?


Om du bor i en hyreslägenhet och har ett förstahandskontrakt har du rätt att hyra ut din bostad, så länge du får tillåtelse av din hyresvärd. I en möblerad lägenhet kan du lägga till 10-15 procent på den hyra du själv betalar för lägenheten.
Hyran ska också dock vara jämförbar med vad hyresnämnden kallar ”likvärdiga lägenheter”. Det betyder att man ska jämföra lägenheter med samma storlek, antal rum och närhet till ortens centrum, liksom hur modern/renoverad bostaden är. För att få ett begrepp om vad lägenheter i ditt område kostar kan du ta hjälp av vår bostadsstatistik för att se vad annonser för bostäder som liknar din lägenhet i ditt område tidigare har hyrts ut för. Du ka läsa mer om hur du tar hjälp av vår statistik i bloggartikeln "Vill du ha hjälp med att sätta hyran".

En hyresgäst kan vända sig till Hyresnämnden senast tre månader efter det att avtalet har slutat gälla för att och få tillbaka en del av den betalda hyran om Hyresnämnden bedömer att den varit för hög. 
 

Om hyresvärden vill säga upp hyresavtalet


Man bör säga upp ett hyresavtal för en bostad i andra hand skriftligt. Uppsägningstiden börjar räknas från närmast följande månadsskifte och kan inte vara längre än tre månader (även om annat avtalats i kontraktet). Hyresvärden har rätt att säga upp en hyresgäst enligt den avtalade uppsägningstiden. Beror uppsägningen på att man inte har betalat hyran i tid, ska man skriftligen bli underrättad om att man riskerar att bli uppsagd, om man inte betalar inom tre veckor.  Läs mer om hur en uppsägning går till i bloggartikeln Hur säger jag upp en hyresgäst?

Letar du efter information om att kontrakt när du hyr ut en bostadsrätt eller annat privatboende eller om du ska hyra ut till en inneboende så klicka på respektive länk för att få hjälp. 
Tillbaka till hyreskontrakt
Support
Blogg