bostadsrätter

Sök Nollställ sökkriterier
annonser
OK
Ref.nr. eller t.ex. garage, pool, utsikt, stall...
Dina tidigare sökningar
OK
Kommun
0 valda
annonser
OK
Annonstyp
1 valda
Bostadsrätt
annonser
OK
Boendetyp
Alla valda
annonser
OK
Storlek
0 valda
annonser
OK
Antal rum
Boyta
Kronor
0 valda
annonser
OK
Pris
Avgift
Hyresperiod
Alla valda
annonser
OK
Detaljer
0 valda
annonser
OK
Kartan visar endast bostäder med exakt adressinformation. Se alla annonser på blocklistan.
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket ×
För att zooma in behöver du ett HittaBostadsPaket

Köp denna reklamplats

Denna plats är vikt till DIN NärReklam. Här syns din NärReklam på kommunnivå, dvs du bestämmer var du vill synas och dina kunder möter dig varje gång sidan laddas.

Sida 1
Få nyinkomna önskebostäder direkt på mail: Börja bevaka
Load next page

Bostadsrätter

När du är igång med att köpa bostad är det smidigt att starta på ett ställe där man kan finna så många bostäder som möjligt. Hos BostadsPortal kan man finna lediga bostadsrätter till salu i hela Sverige. Med ett Bevakningsmail kan man automatiskt bevaka de områden som är intressanta som till exempel i Stockholm, Sundsvall, Göteborg eller i Lund m.fl.
När du är igång med att köpa en bostadsrätt är det några punkter du kan tänka på:
  1. Om du vill ha viktig information om bostadsrätten, skall man tala med föreningens styrelse.
  2. Att läsa föreningens årsredovisning ger viktig information om ditt nya boendes ekonomi.
  3. Du kan också begära ett utdrag ur lägenhetsförtäckningen, detta för att få all information om ditt nya boende.
  4. Tala med din mäklare om hur du skriver ett överlåtelseavtal, läs noga igenom avtalet.
Hur går ett köp av en bostadsrätt till?
Det vanligaste är att köpa bostadsrätt via en mäklare. När du använder en Mäklare då sköter denne normalt allt juridiskt och praktiskt som har med försäljningen att göra. När innehavaren säljer själv, är det viktigt att se till att få ett skriftligt avtal/kontrakt. Det är likaledes viktigt att försäkra dig om att säljaren verkligen är ägaren till bostadsrätten innan du underskriver kontraktet.
När avtalet är underskrivet är det vanligt att överföra en handpenning på 10 %. Om en mäklare är involverad betalar du detta till denne. Resterande del av köpesumman brukar överföras på tillträdesdagen. Kom ihåg att en försäljning alltid måste godkännas av föreningens styrelse. I de flesta tillfällen godkänns en överlåtelse, man kan dock bli nekad i följande tre fall. 1: När man köper som juridisk person det vill säga som ett företag. 2: Om man inte tänkt sig att själv bo i lägenheten. 3: När man har betalningsanmärkningar. När man inte är enig med föreningens beslut kan man överklaga till hyresnämnden.
 
Vad är bostadrättshavarens ansvar?
När man äger en bostadsrätt är man skyldig att underhålla och se till att bostaden är i ett bra skick. Som innehavare är man ansvarig och skyldig att själv underhålla och åtgärda de skador som uppstår i bostaden. Bostadsrättsföreningens stadgar innehåller upplysningar över de skyldigheter innehavaren har. Generellt kan man säga att gränsen går vid ytterdörren. Normalt står föreningen som också äger fastigheten för all yttre underhåll.

Det finns vissa generella ordningsregeler som alla boende skall följa. Det kan till exempel vara: Att man skall ta väl hand om fastigheten och alla gemensamma utrymmen; Vara sparsam med gemensamt bekostad el och vatten; Bostadsrättsinnehavare kan ha skyldighet att sköta snöskottning, renhållning och sandning av gångytor; Man skall respektera bostadsföreningens regler för avfalls och sophantering; Innehavaren av husdjur skall se till att husdjuret/n inte stör eller förorenar; Det krävs ett tillstånd från förening om man vill hyra ut i andrahand; Boende i en förening är skyldiga att visa hänsyn till omkringboende i fastigheten; Som innehavare har man rätt att göra mindre renoveringar som målning och tapetsering. Större förändringar kräver tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse.

Varje förening har sina egna regler men mycket av underhållsansvar och skyldighet är styrd av bostadsrättslagen. Om en bostadsrättsägare inte följer reglerna då är det upp till styrelsen att påpeka och tillrättavisa ägaren. Första steget brukar vara att uppmana ägaren till att följa gällande regler. Upprepade eller grova överträdelser kan föra till att ägaren blir uppsagd, det vill säga att bostadsrätten blir förverkad. Det är alltid bra idé att sätta sig in i föreningens regler, och de skyldigheter du har som bostadsrättsägare.

Andra söktips:
 Du kan leta efter bostadsrätt direkt i den stad som du vill bo i exempelvis Bostadsrätter Stockholm eller finna en av BostadsPortals passande Facebookgrupper. Läs även fler tips och råd på vår blogg där vi har en avdelning för just dig som vill köpa eller sälja en bostadsrätt.

 
Support
Blogg