Så undviker du grannkonflikter

Att skapa god stämning mellan dig och dina grannar är viktigt för att undvika onödiga konflikter och obekväma situationer. Kom ihåg att säga hej, väsnas så lite som möjligt och rök inte på balkongen. Läs vidare för att ta del av fler tips på hur du blir bästa grannen.

Så här kan du skapa god stämning mellan dig och dina grannar

Enligt en ny trivselundersökning av HSB Göteborg bland 1 000 västsvenskar så irriterar sig grannarna mest på dig om du röker på balkong eller genom fönstret eller spelar hög musik. Det, tillsammans med skrikande barn, är kanske inte helt oväntat topp-placerat på listan över det som gör dig opopulär bland grannarna. Men mer oväntat är att det tredje mest provocerande du kan göra som granne är att glömma att säga hej när ni möts i trappan.

Kom ihåg att hälsa

Sexton procent har uppgett att en granne som inte hälsar skapar irritation, lika många som blir sura om du parkerar på fel plats, och fler än de som irriterar sig på katter som kissar och bajsar i sandlådan. Att ha en bra relation till sina grannar, och att prata om de problem som uppstår på ett bra sätt, gör att man både kan lösa irritationsmoment och undvika framtida konflikter.

Grannsämja bra för hälsan

Forskning från Umeås universitet har tidigare visat att god grannsämja också är bra för din hälsa, eftersom det skapar trygghet och ökar ditt kontaktnät.
Enligt HSB ska man också se det som att en god granne kan bli en vän för livet med allt positivt som det medför.

Undvik inbrott

En extra morot för den som ändå är lite skygg för att börja hälsa, är att det även visat sig att en av de effektivaste inbrottskydden är ökad grannsamverkan, det vill säga att bo i ett område där ALLA möts med ett ”hej”.

Att hälsa på alla, både vänner och okända, visar nämligen att det är ett område där man håller koll på varandra, och det gör att tjuvarna undviker dessa. Om du ser någon i ögonen och säger hej, istället för att se åt sidan ökar även risken, i inbrottstjuvens ögon, för att bli identifierade, och verkar avskräckande

Lär känna varandra

Bästa rådet är därför att göra en ansträngning för att läsa känna grannarna i uppgången eller på gården. Varför inte ha en sommarfest eller ”Välkommen tillbaka till  vardagen”-knytkalas i höst, när semestrarna tar slut. Gör det så avslappnat som möjligt, med möjlighet för de blygaste att smyga tillbaka till sina bostäder när de behöver, och se till att upprepa det med jämna mellanrum, så att det blir en naturligt del av boendemiljön. Så blir det också lättare att hälsa och växla ett par ord i trappuppgången.

10 goda råd för att undvika grannkonflikter

Att skapa god stämning bland dina grannar är viktigt, men det kan vara minst lika viktigt att undvika situationer som kan resulterar i bittra grannfejder och dålig stämning. Vi har listat 10 goda råd för hur du och dina grannar kan undvika desssa situationer.

1. Prata

Du måste ha en dialog med din granne. Undvik att tala illa om grannen med andra i kvarteret.

2. Låt grannen förstå vad som irriterar dig

Kanske har hen inte förstått att du blir irriterad.

3. Sätt dig i grannens sits

Tänk över hur du bemöter grannen och välj dina ord väl. Hur skulle du själv vilja få kritik?

4. Håll huvudet kallt

Var hövlig och lugn även om grannen visar temperament eller är omöjlig i dina ögon.

5. Vem är din granne?

Ta reda på vem din granne är och tänk på att det är människor – inte monster – du har att göra med.

6. Var nyfiken

Fråga dig själv: Varför agerar min granne som han eller hon gör?

7. Välj dina strider

Tänk efter om det är värt att bråka om häcken blir tio centimeter högre eller lägre. Är det viktigare än ett gott förhållande till din granne?

8. Ta ansvar

Ofta har människor svårt att känna sig ansvariga vid en grannkonflikt. Tänk över vad du själv kunnat eller borde göra.

9. Agera

Det kan vara svårt att glömma konflikten om det sagts för många elaka saker. Försök ändå att få till en acceptabel lösning på problemet.

10. Överväg att söka hjälp

En del grannkonflikter slutar med att kommunens inhägnad syn granskar konflikten eller så hamnar den i domstol, men det är dyrt och löser sällan konflikten. Kan ni inte reda ut problemen själva är konfliktmedling en annan möjlighet.

Fotnot: I Sverige styrs regler om häckar, staket och tillbyggnader av Plan- och Bygglagen. I kommunerna ger byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret bygglov, men har inga resurser för att lösa grannfejder.