Hyreskontrakt mallar – gratis att ladda ner

Här hittar du de olika typer av kontrakt som du kan behöva när du hyr ut: förstahandskontrakt, och andrahandskontrakt för hus/villa, bostadsrätt eller lägenhet. Du kan även skriva ut ett kontrakt om du ska ha en inneboende i din bostad. 

Dessa PDF mallar är helt gratis och du behöver inte vara medlem hos oss för att kunna ladda ner dem.

Hämta ditt kontrakt här:

Andrahandsuthyrning av hyresrätt

Förstahandsuthyrning

Uthyrning av rum/Inneboende

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Andrahandsuthyrning av hus/villa

När du ska hyra ut en bostad är det viktigt att upprätta ett skriftligt hyresavtal enligt hyreslagen. Det innebär en trygghet för både dig som hyresvärd och din hyresgäst då det är juridiskt bindande. Även om ett muntligt avtal också gäller kan det vara svårt att bevisa när det står ord mot ord vid eventuella tvister. Hyreskontraktet reglerar båda parters rättigheter samt skyldigheter vad det gäller hyresperiod, hyra, deposition mm. En annan viktig sak är att du använder rätt mall för just din typ av uthyrning. Här nedanför kan du läsa vidare om de olika typer av kontrakt.

Har du en extrabostad som du fortfarande söker hyresgäst till? På BostadsPortal är det gratis att annonsera bostad och du kan tryggt komma igång med din uthyrning här:

Olika typer av hyreskontrakt

Vad ska ett hyreskontrakt innehålla? Hur hög får hyran vara? Vad skiljer när du hyr ut i andra hand, första hand eller till inneboende? Olika lagar och förordningar gör att det är viktigt att du använder det riktiga kontraktet. På så sätt skyddar du både dina och din hyresgästs rättigheter. När du hyr ut din hyreslägenhet i andra hand regleras detta i ”hyreslagen” medan det för både bostadsrätt och äganderätt är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller.

Innan du kan hyra ut en hyresrätt i andra hand krävs hyresvärdens samtycke. För en bostadsrätt gäller det att först få bostadsrättsföreningens godkännande. Om du vill hyra ut en villa, hus, stuga eller annan bostad du själv äger, är du fri att hyra ut i första- eller andra hand utan tillstånd, utifrån lagen om uthyrning av egen bostad.  För inneboende behöver du inget tillstånd oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt men du själv måste bo i bostaden.

Viktigast i hyreskontraktet

Du och din hyresgäst behöver komma överens om de viktiga punkterna i hyreskontraktet innan ni skriver under. De kan exempelvis handla om hyresbetalning, deposition, försäkring, och eventuella kostnader såsom uppvärmning, möbler eller parkeringsplats. Om du hyr ut ett rum är det också bra att inkludera en punkt om tillgång till gemensamma utrymmen. Det ska framgå tydligt i kontraktet vad som gäller under hela uthyrningstiden. Beroende på vilken typ av bostad du tänkt hyra ut så är det också olika lagar som reglerar dina och hyresgästens rättigheter.

Vanliga frågor om hyresavtal

Här nedanför har vi samlat några av de mest vanliga frågorna om hyreskontrakt som vi hoppas kan hjälpa dig i din uthyrning:

Vad ska ett hyreskontrakt innehålla?

  • Vilka är avtalsparterna (hyresgästen och hyresvärden)
  • Hyresobjektet som avtal avser
  • Vad ska hyran vara och exakt vad den täcker
  • Hyrestiden (avtalstiden och uppsägning)
  • Nyttjanderätt av övriga utrymmen (vindsförråd, garage etc.)
  • Övriga detaljer som t ex el, möbler, städning, sophämtning och försäkring

 

 

Alternativt kan du ha med en inventarielista eller besiktningsprotokoll. Särskilt när du hyr ut din bostad i andra hand och har andrahandskontrakt eftersom det är fortfarande ditt ansvar under uthyrning ifall av skadegörelse. Det är också en bra idé att dokumentera eventuella skador innan inflyttning. Du kan ladda ner våra besiktningsprotokoll gratis och inkludera det i ditt kontrakt.

Vad är ett förstahandskontrakt?

Ett förstahandskontrakt är det som du skriver när du hyr ut en bostad du äger själv. Det innebär att en hyresrätt som inte hyrs ut av en bostadsägare alltid blir ett andrahandskontrakt, oavsett om du hyr ut ett rum eller en hel bostad. Det innebär också att det är ett andrahandskontrakt även om du tänkt hyra ut under längre tid än två år.

Vilket hyreskontrakt gäller när jag hyr ut min bostadsrätt?

En bostadsrätt som du hyr ut är inte heller en ”egen” bostad i hyreslagens mening, eftersom du har besittningsrätt över bostaden, men inte äger den i samma mening som exempelvis ett hus. Därför ska du använda ett andrahandskontrakt när du hyr ut din bostadsrätt.

Vilket hyreskontrakt gäller när jag hyr ut eget hus eller stuga?

Om du vill hyra ut delar eller hela ditt hus, villa eller stuga, så blir du den huvudsakliga hyresvärden och du ska hyra ut det som ett förstahandskontrakt. Det finns vissa undantag när du hyr ut flera rum till olika inneboende, men generellt så är det förstahandskontrakt som gäller.

Vilket hyreskontrakt gäller när jag skaffar en inneboende?

Om du vill hyra delar av din bostad ut till en inneboende eller roommate, så behöver du inget tillstånd, oavsett om du själv bor i en lägenhet med förstahandskontrakt, eller andrahandskontrakt. I alla fall så länge du själv bor kvar i bostaden. Om du flyttar ut blir det en helt ny situation.

 

 

Det är fortfarande viktigt att du upprätter ett avtal med din inneboende och förstärker förtroende för varandra redan från början eftersom ni ska dela bostaden med varandra. Inneboendekontraktet ska vara så detaljerat som möjligt vad det gäller tillgång till gemensamma utrymmen och andra regler där ni har en ärlig och öppen dialog.

Vilket hyreskontrakt gäller när jag hyr ut min hyresrätt i andra hand?

Om du ska hyra ut din hyresrätt i andra hand kräver detta tillstånd från din hyresvärd, och därefter så kan du hyra ut tidsbegränsat med ett andrahandskontrakt till den nya hyresgästen. Kom bara ihåg att du är ansvarig för den nya hyresgästen och att du kan riskera att betala skadestånd och till och med bli av med ditt förstahandskontrakt om din hyresgäst missköter sig.

 

 

Förutom tillstånd och dina plikter som hyresvärd finns det några andra saker vid andrahandsuthyrning som du behöver ha koll på bl.a. deposition, försäkring, skatteregler och uppsägningsregler.

Hur sätter jag hyra i hyresavtalet?

Det är inte lätt att veta vilken hyra som är den rätta för den bostad du ska hyra ut. Olika lagar reglerar både pris på hyra och vilka regler som gäller för uthyrning beroende på om du hyr ut en lägenhet, bostadsrätt eller hus. Vi går in mer på rätt hyra under de olika formerna av uthyrning.

 

 

Det är många faktorer som spelar in när du ska räkna ut vad som är en skälig hyra för ditt boende så att du kan skriva in det i ditt hyresavtal. Du kan läsa mer om de olika regler för hyressättning för att sätta en skälig hyra och slippa återbetalning om du sätter alltför hög hyra.

Har jag som hyresvärd rätt att säga upp hyreskontraktet?

Du har som hyresvärd rätt att säga upp en hyresgäst enligt den avtalade uppsägningstiden. Beror uppsägningen på att hyresgästen inte har betalat hyran i tid, ska hyresvärden först skriftligen underrätta hyresgästen om risken att bli uppsagd. Det finns andra regler gällande uppsägning som du kan läsa mer. Om du får problem med att få hyresgästen att flytta kan du vända dig till kronofogdemyndigheten.

Friskrivning från ansvar

Upplysningarna på dessa sidor ska betraktas som en generell orientering gällande att hyra/hyra ut bostad. Informationen är inhämtad från olika institutioner och andra instanser i November 2020. BostadsPortal friskriver sig från ansvar för eventuella fel, brister eller tolkningar, inklusive juridiskt och ekonomiskt ansvar för eventuella följder utifrån den angivna informationen.