Så hittade vi bostad i populära studentstäder

För många är juli en månad som är fylld av förhoppningar, särskilt för de som ska börja studera till hösten. Med antagningsbeskedet kommer en mix av känslor och tankar, både stolthet för att ha kommit in på den sökta utbildningen och ångest för att behöva fixa ett boende.

Bostadssituationen i populära studentstäder

Hyresmarknaden är löjligt tuff för unga, det är ingen nyhet. Därför är det vårt ansvar att dela med oss om olika tips och tricks för studenter som söker en lya vid terminsstarten. Vi hade möjlighet att prata med både före detta och nuvarande studenter i fem av Sveriges populära studentstäder om deras resa till bostad.

”Vi hade inget val”

Två veckor innan terminsstart flyttade Suzanna från Singapore till Lund för att läsa sin kandidat. Det fanns mycket som behövde göras under de två veckorna, även att säkerställa en bostad. Hon minns resan som hoppfull, men också fylld av oro. 

– När vi kom till Lund var det uppenbarligen för sent för att hitta ett boende, berättade hon för oss.

Det enda alternativet som fanns var inneboende. Under de första fyra månaderna bodde hon hos en person vars annons hon och hennes familj hade hittat online. Eftersom bostaden låg 6 km från universitet och hon inte kände sig helt bekväm “hemma” valde hon ofta att sova hos sina nyfunna vänner i innerstan.

Efter fyra månader som inneboende flyttade hon in i ett kollektiv och där började hennes liv i Lund på riktigt:

– För mig var det den supportgruppen jag behövde när jag är så långt hemifrån, berättar Suzanna.

Att ställa sig i kö var inget alternativ för Suzanna. I hennes fall var det nästintill omöjligt att finna något i tid via kösystemet. Trots det var trygghet något hon och hennes familj värdesatte högt även om de inte hade så många val. Suzannas råd till studenter som ska flytta till Lund är att ha en ärlig relation med den som du ska dela utrymmen med, eftersom det är viktigt att personkemin stämmer och att man känner förtroende för varandra.

“Vi var rätt strategiska”

Just nu läser Irene andra året på socionom och bor med sin sambo i Uppsala. Deras mål var att hitta en trea så nära universitetet som möjligt. 

– Först ska lägenheten inte ligga jättelångt bort från skolan. Läget är jätteviktigt. Jag cyklar ju, så att om det tar en kvart så där är det ju helt okej men inte längre än så. Sen sökte vi ju egentligen en trea för att vi skulle ha mer utrymme.

Enligt Irene är det lättare att få tag på något via nationerna, men de alternativen som finns är mindre lägenheter och korridorrum vilket inte var lika aktuellt för dem. Uppsala kommun har också väldigt långa kötider för studentbostäder.

– Jo, jag skrev upp mig i kösystem men det är långa väntetider för studentlägenheter som är mycket billigare än de vanliga. Därför är det extremt svårt att få lägenhet via det kommunala kösystemet.

Överbelastning hos hyresvärdar i Uppsala var någonting som hon också hade lagt märke till. Hon menade att många uthyrare kan överbelastas av den stora mängden förfrågningar från intresserade och därför väljer att inte svara på alla.

– De som annonserar och har lägenheter, de får så många svar att de inte riktigt orkar ta tag i det.

Särskilt under högsäsongen kan uthyrarna runt om Uppsala få fler meddelanden från sökande än normalt. Därför är det viktigt att lägga ner lite extra tid på din ansökan men samtidigt är det bra att ha strategier, precis som Irene, för att hitta just det hemmet som också uppfyller dina önskemål.

“Jag har bara positiva erfarenheter”

Efter att ha kommit hem från utbytestermin i Australien flyttade Sophie till Göteborg och läste några kurser innan hon började på masterexamen inom Europastudier.

– Som student i Göteborg bodde jag inledningsvis tillsammans med min kompis i hennes trea, där bodde jag i ungefär sex månader innan jag fick min egen bostad.

Det är inte ovanligt att under första tiden bo hos bekanta, i synnerhet för de som söker ett hem i storstäder. Även om det var en rolig period att bo tillsammans med andra föredrar Sophie att ha ett eget space. Efter att ha bott hos en kompis hyrde Sophie lägenhet i andrahand i 1 år, innan hon fick tag på ett förstahandskontrakt på en studentlägenhet.

Det är nästan snarare regel än undantag att väntetiden på ett eget studentboende är lång, i vissa fall längre än studietiden. Därför betonade Sophie att du som söker dig till Göteborg ska ställa dig i kö i tid och vara noggrann med det praktiska såsom kontrakt.

Ha tålamod och kräv att få skriftliga avtal om du hyr i andrahand, avslutade Sophie.

“Kan handla om 10 år”

Delat boende är ett vanligt förekommande alternativ för många som studerar eller ska börja studera i Halmstad. Fördelarna med den boendeformen är många men den största är det sociala livet.

– Festerna! Det var ju trots allt studentliv, sa Hilda som då läste psykologi i Halmstad och bodde i ett kollektivboende med fem andra personer.

Just den sociala biten lockar nyblivna studenter som kanske inte har det största nätverket när de precis flyttat till en ny stad. Dock är det en annan femma om man vill stanna kvar efter sina studier. Enligt Hilda är det galet långa kötider som gäller om man vill ha något relativt centralt.

– Att stå i bostadskö för en relativt central lägenhet kan handla om 10 år i Halmstad.

Läget är högt pressat även för städer som Halmstad, och det kan vara utmanande för studenterna som gärna bosätter sig där efter examen. Förutom den begränsade budgeten att röra sig med behöver de oftast acceptera hyresförhållanden utan kompromisser. Inga kötider och fler hyreslägenheter var helt enkelt vad Hilda önskade att det fanns i hyresmarknaden.

“Resan var fylld av spänning, nervositet och en massa stress”

Karolinas föräldrar hjälpte henne att flytta och fixa i ordning allting på plats i Malmö när hon skulle börja läsa kandidat i grafisk design. Stöd från familj kan i många fall vara avgörande för studenterna som behöver flytta långt ifrån sina hemorter. Som tur var hennes resa inte så lång, då Helsingborg och Malmö är närliggande städer.

– Jag hade turen att ha med mig mina föräldrar som stöd, vilket gjorde att resan och den stora förändringen blev något lättare att hantera, än vad det skulle blivit utan de, kommenterade hon den flytthjälpen hon fick av familjen.

Trots stödet medför det nya kapitlet oundvikligt spänning, nervositet och stress.

– Att flytta till min första bostad som student var ungefär som att springa ett lopp – Jag kände mig nervös, stressad, otålig och otroligt taggad på att komma i mål. Samtidigt som jag kände mig mer vuxen än någonsin kände jag mig som 10-åriga Karolina igen vars enda erfarenhet av “vuxenlivet” var att dricka en skvätt kaffe med tio liter mjölk och tusen kilo socker.

När vi frågade Karolina om minnesvärda saker från den tiden svarade hon att hon bott i 4 olika lägenheter under 5 år och aldrig fått se någon av dem innan hon flyttat in. I ett av fallen skulle lägenheten vara en tvåa men den visade sig att ha en öppen planlösning utan de två “rummen” som hyresvärden hade lovat. Dessvärre är Karolina långt ifrån ensam om den erfarenheten av att verkligheten inte stämmer med drömmen.

Idag finns det en del digitala verktyg som kan hjälpa dig att slippa dessa oseriösa annonsörer och inlägg. Digital visning är också ett väldigt bra och säkert alternativ i dessa tider. 

Men även den bristande kommunikationen i hyresmarknaden skapar problematik. 

– Många gånger så finns inte information tillgänglig om lägenheten som man är intresserad av och har man frågor så är det ofta svårt att få svar på dem, sa Karolina.

Som många andra ville Karolina tipsa alla som letar efter egen lya i Malmö att ha is i magen och behålla en optimistisk attityd.

– Tänk alltid efter en extra gång! När man får ett erbjudande om en lägenhet känns det otroligt häftigt, men det är värt att pausa och tänka efter en extra gång på vad du faktiskt erbjuds. Känns det efter den pausen rätt i magen? Kör då på och lita på din magkänsla! Och kom ihåg – Att leta studentbostad är ungefär som att söka jobb. Du kommer skicka tusen ansökningar och få flera nej, men tillslut kommer du hitta den där lägenheten som känns helt rätt. Och den är värd att vänta på.

“När man bor i kollektiv får man använda det sunda förnuftet”

Den sista före detta studenten vi hade äran att prata med är Ola som flyttade ner till Malmö för att plugga IT -och ekonomiprogrammet. Han bestämde sig tidigt att leta efter ett rum i ett kollektiv.

– När det var dags att leta bostad i Malmö kände jag inte så många i staden så jag bestämde mig ganska tidigt att försöka leta efter ett rum i ett kollektiv. Främst av två orsaker, ekonomiska och för att snabbt bekanta mig med människor. Att komma ner till Malmö första gången för att leta bostad var mer som att söka jobb då jag gick från kollektiv till kollektiv för att bekanta mig med de som bodde där samt att de skulle få ett bra intryck om vem jag kunde tänkas vara.

Förstås var inte den resan enkel. Ola tyckte att det var nervöst att träffa så många nya människor men som tur kunde han vara selektiv och hade många alternativ. För honom var personerna som han skulle dela ytorna med viktigare än själva bostaden.

Att bo tillsammans med andra innebär dessutom större ekonomisk trygghet trots den begränsade studentbudgeten.

– Eftersom jag tidigt bestämde mig för att hyra ett rum och inte leta efter en lägenhet så kändes det lättare att hitta en bostad som var bra och rimlig i pris som jag delar med andra. Detta gjorde även att mycket av stressen att jaga dyra andrahandskontrakt eller stå i långa bostadsköer försvann. Jag visste då att jag skulle ha tak över huvudet vid skolstart och det skulle även ge mig mer tid till att söka en egen mer permanent bostad om jag inte skulle trivas i kollektivet, berättade Ola.

Slutligen finns det några saker som du ska tänka på när du väljer detta boendealternativ, ville Ola lägga till.

– Ta hand om din egen skit på delade utrymmen. Se alltid till att köket är rent efter dig. Respektera andra som bor där. Och se till att ta upp problem direkt. Men framförallt se till att ha kul med dina medmänniskor, de flesta som söker sig till kollektiva boenden gillar den sociala biten med ett kollektivt boende.

Din unika resa

Den resan till ditt nästa hem som student kommer att se annorlunda ut. Den kommer att vara unik och fylld av dina egna äventyr. Oavsett om det är ett kollektivboende, ett förstahandskontrakt eller en kompis kompis lägenhet hoppas vi att du så säkert och smidigt som möjligt ska hitta din studentbostad.

Här nedanför hittar du våra råd till dig som söker vid terminsstart:

1. Kom ihåg att du troligtvis inte kommer att bo på samma plats under din studietid.

2. Sök aktivt och seriöst. Det kan vara en bra ide att ringa hyresvärden först, och du ska vara förberedd att kunna följa upp med ett mail med ansökning samma dag. Lägg ner lite tid på att presentera dig för din kommande hyresvärd. Du kan också hitta fler tips för att skriva en lockande ansökan samt vad hyresvärden tycker att du ska fokusera på när du söker bostad på vår blogg.

3. Ta del av digitala verktyg för att ligga steget före. Du kan prova att skapa en bevakning hos oss och få mail om de senaste lediga bostäderna som matchar dina önskemål.

4. Kasta ditt nät så långt du bara kan eller gå ihop med andra studenter och leta efter något större ihop. Om du behöver inspiration till hur du och din framtida rumskompis kan bygga upp en bra relation vill vi tipsa om vårt ”roomie-kontrakt” Eller kom igång med ditt sök efter en rumskompis via oss.

5. Var vaksam. Vid terminsstarten finns det många oseriösa personer som försöker utnyttja läget och studenternas desperation. Så dubbelkolla alla erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, och läs mer här om hur du skyddar dig mot annonsfusk.

6. Betala aldrig pengar under bordet. Det är olagligt och du har heller ingen möjlighet att få tillbaka pengarna på rättslig väg.

7. Betala så att det kan spåras. Betala aldrig en deposition utan att ha sett stället och betala aldrig kontant. Gör istället en kontoöverföring så pengarna kan spåras.

8. Är det ett lagligt kontrakt? Vid andrahandsuthyrning, kontrollera om ägaren får hyra ut i andrahand. Om du misstänker att det skett något olagligt är det alltid en god idé att undersöka vem som äger fastigheten. Det är också en god idé att kontakta eventuellt bostadsrättsförening.

9. Få ett skriftligt kontrakt. Läs igenom kontraktet och se alltid till att få det som är underskrivet av uthyraren. Var också på din vakt om uthyraren vill att du ska skriva på med detsamma. Låt dig inte bli stressad.