13 tips! Så hittar du din studentlya

Två gånger om året startar ett gigantiskt bostadspussel i landets studentstäder när alla nya studenter söker efter bostad till terminsstarten. Sveriges Förenade Studentkårer varnar år efter år för den ständiga bostadskrisen i storstäderna och i de stora universitetsstäderna. Det är mycket att tänka på när man söker studentbostad inför terminsstarten. Vi tipsar om hur du undviker fällorna och vad du ska vara extra uppmärksam på.

Tips på hur du börjar bostadssökningen inför terminsstart

Högt tryck på bostäder i populära studentstäder

Efterfrågan är störst i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund och Malmö, där jakten på en bostad för många kan kännas hopplös. Den som vill få tag på en bostad innan terminen startar måste vara beredd på att jobba stenhårt. Ett bra tips kan därför vara att att börja leta bostäder redan innan du mottagit ditt antagningsbesked. Du kan med stor fördel visa intresse och ställa dig i kö till flera hyresbostäder för studenter innan du vet vart du blivit antagen. Många studentboenden kräver att du har ett giltigt antagningsbesked, men det är oftast först när det är dags att skriva kontraktet som det ska visas upp.

Dyker en bostad upp – reagera snabbt

Att leta bostad kan jämföras med att hitta ett jobb. Båda är mål som kräver en stor insats för att lyckas. Det är något man måste vara medveten om. Att vara flexibel i sina önskemål är viktigt – och reagera snabbt när det rätta tillfället dyker upp. Många underskattar den stora konkurrensen på bostadsmarknaden och gör sig själv en björntjänst genom att söka för snävt, både tidsmässigt, ekonomiskt och geografiskt. 

Det går faktiskt inte att nog betona hur viktigt det är att söka bostad aktivt och komma igång i god tid, samt hålla dig uppdaterad på nya lediga lägenheter.

Undvik fallgropar i bostadssökandet

Det är inte alltid man får sin drömlägenhet direkt, det är ett tips som är viktigt att ha med sig när man söker bostad som student. Det är vanligt förekommande att byta bostad många gånger under studietiden. Sök brett, utanför centrum/campus eller leta efter alternativa boenden som rum i en större bostad eller möblerade lägenheter. Förutom att söka bredare och vara ute i god tid måste man se upp för alla fallgropar. Just vid terminsstarten är det högsäsong för skojare som på olika utstuderade och kreativa sätt försöka lura med falska annonser eller genom att hyra ut bostäder de själva inte äger. 

Varje år finns det ”uthyrare” som lovar bostadssökande att de kan hamna först i kön, bara de betalar ett belopp under bordet. Det är olagligt och man har heller ingen möjlighet att få tillbaka pengarna på rättslig väg. Samma sak gäller om man för över pengarna till ett utländskt konto via tjänster som Western Union där överföringar inte kan återbetalas. Tipset är att hålla ögon och öron öppna, söka bostad seriöst och tänka sig för. Använd ditt sunda förnuft. Om något verkar vara för bra för att vara sant, är risken stor att det är något misstänkt med annonsen.  

13 tips som kan hjälpa dig i jakten

Vi har samlat våra bästa tips för alla studenter och blivande som letar efter ett boende. Här hittar du 13 tips som kan hjälpa dig i jakten på en studentlya:

1. Leta bostad seriöst

Det går faktiskt inte att nog betona hur viktigt det är att söka bostad aktivt. En ny bostad dyker inte upp av sig själv, särskilt inte vid terminsstart i de större studentstäderna. Sök flera bostäder samtidigt för att öka chansen att få en bostad.

2. Var realistisk

Sök brett, var flexibel och öppen för nya möjligheter. Kanske kan du söka bostad ihop med en kompis eller partner?

3. Jobba hårt

Du kan hitta en bostad via bostadsportaler på nätet, sociala medier, tidningar, tips, nätverk – överallt. BostadsPortal kan hjälpa till med att prenumerera på intressanta annonser. Och var snabb när det rätta tillfället dyker upp. Använd ditt personliga nätverk och hör runt bland familj och vänner om de kan hjälpa till på något sätt.

4. Utnyttja alla möjligheter att presentera dig själv på bästa sätt

Den som hyr ut bostad har ofta bara en chans att bilda sig en uppfattning om dig. Sen gäller det att vara den som hör av sig först, och att vara förberedd och skriva en bra ansökan till hyresvärden.

5. Börja med något tillfälligt

Kom ihåg att det är få som bor på samma plats under hela studietiden. Överväg därför en bostad som kanske inte är optimal, men fungerar som en nödlösning medan du letar vidare. Drömbostaden kan du hitta senare.

6. För bra för att vara sant?

Se upp om en bostad är orealistiskt billig i förhållande till motsvarande bostäder i samma område.

7. Hur ser annonsen ut?

Om bostadsannonser verkar kopierad och uthyraren kontaktar dig på engelska kan det vara ett tecken på lurendrejeri.

8. När du får skumma sms

Var även försiktig om du får sms från en uthyrare som har namn, men inget telefonnummer som avsändare. Sådana sms skickas via webbsidor och används ofta av skojare som försöker lura folk på pengar.

9. Hyr inte svart

Betala aldrig pengar under bordet. Det är olagligt och du har heller ingen möjlighet att få tillbaka pengarna på rättslig väg.

10. Betala så att det kan spåras

Betala aldrig en deposition utan att ha sett bostaden och betala aldrig kontant. Gör istället en kontoöverföring så pengarna kan spåras. Betala aldrig hyra, deposition eller förskottshyra via betalningstjänster som Western Union och liknande, eftersom pengarna då inte kan återbetalas och därmed är förlorade.

11. Få ett skrivet kontrakt

Se alltid till att få ett hyreskontakt som är underskrivet av uthyraren. Läs igenom kontraktet för att kontrollera att det som avtalats muntligt också är det du fått skriftligt.

12. Ta den tid du behöver

Var på din vakt om uthyraren vill att du ska skriva på med detsamma. Låt dig inte bli stressad.

13. Är det ett lagligt kontrakt?

Vid andrahandsuthyrning, kontrollera om ägaren godkänt att bostaden får hyras ut i andra hand. Därmed har du en fördel vid en eventuell konflikt mellan ägaren av bostaden och den som hyr ut lägenheten till dig. Om du misstänker att det skett något olagligt är det alltid en god idé att undersöka vem som äger fastigheten. Det kan du göra på Lantmäteriet. Det är också en god idé att kontakta  ev. bostadsrättsförening

Tips till dig som är förälder till en ny student

Att som ny student försöka ta sig in på bostadsmarknaden kan vara både svårt och stressigt, framförallt med tanke på den bostadsbrist som finns i våra studentorter. Du som förälder kan hjälpa till på olika sätt för att underlätta sökprocessen för ditt barn. Här är ytterligare några tips till dig som förälder till en bostadssökande.

Stötta och följ med på visningar

Försök att stötta genom att följa med på visningar. Många oseriösa personer försöker utnyttja bostadskrisen och studenternas desperation. Följ med och dubbelkolla alla erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, och bli din egen bostadsdetektiv med några enkla knep.

Gör inte sökandet åt ditt barn

Det hjälper inte riktigt att du går nu med i en massa Facebooksidor och grupper om bostäder och börjar tagga ditt barn, det är mycket bättre att uppmuntra ditt barn att själv blir aktivt sökande, på Facebook och andra ställen. Kanske på BostadsPortal?

Hör runt bland dina kontakter

Kanske har du vänner eller kollegor som på ett eller annat sätt kan hjälpa dig och ditt barn i jakten på en bostad. Du kommer att bli förvånad över att du faktiskt känner någon som känner någon som har en bostad att erbjuda.

Köpa eller hyra?

Eftersom det är så svårt att ta sig in på bostadsmarknaden väljer många att ta lån och köpa en bostadsrätt till sina barn. Men allt fler varnar för vad amorteringskrav kan innebära för föräldrarnas skuldbörda. Så tala med er bank först.