Bodelning vid separation: Kan jag få förtur vid separation?

Om du ska skiljas och har barn så är det ofta naturligt att försöka låta barnen behålla en så trygg miljö som möjligt: Man vill bo kvar i närområdet, behålla kamrater i förskola eller skola. Men det är inte alltid lätt. Tidigare hade många hyresvärdar förtur för barnfamiljer så att just de kunde få hjälp med att hitta nya lägenheter hos samma hyresvärd. Det gällde framförallt de kommunala hyresbolagen förstås, men även en del privata. Hur ser det ut idag?

Att bodela vid seperation

Hur ser bodelningen ut och vad som gäller för dig, med eller utan barn, kan du läsa vidare här nedan.

Vem ska få bo kvar i bostaden?

En första tillfällig lösning medan ni letar bostad kan vara att bo kvar båda två. Om det är ett hus eller stor lägenhet kan ni försöka möblera om och få varsin del med separata rum. Det är inte en perfekt lösning, men om det är möjligt kan det ge er chansen att hitta bostaden ni söker efter. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att fler kvinnor än män väljer hyresrätt vid separation. Samtidigt är den vanligaste boendeformen för barn att bo i hus/villa, och vid en eventuell bodelningstvist blir det nästan alltid den med huvudansvaret för barnen som bedöms ha störst behov av bostaden.

Om vårdnaden är gemensam, men bodelningstvisten skulle komma till tingsrätt blir det oftast en bedömning om vem som skulle få svårast att ordna ett nytt boende, och låta den personen bo kvar med barnen.

Bidrag och skatteskrivning

Om du bor med barnen växelvis eller heltid kan detta påverka ditt bostadsbidrag. Och kom också ihåg att anmäla din flytt och om dina barn ska flytta med dig till skatteverket: Flyttanmälan för barn. Här nedanför kan du läsa mer om vad du ska tänka på gällande barnen:

Om barnen ska bo hos dig

Det finns möjlighet att överta det hyreskontrakt som du bor i även om du inte är den som står på kontraktet, ifall du är den som barnen ska bo hos. Om sambor inte har skaffat lägenheten tillsammans och inte har några gemensamma barn blir det i regel den som har kontraktet som får behålla lägenheten. Men om det finns gemensamma barn kan du av tingsrätten tilldelas kontraktet.

 

 

OBS: Din begäran om att få överta bostaden från den andra sambon måste ske hos tingsrätten senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

 

 

Om sambon som vill överta bostaden flyttat ut innan året gått måste begäran om övertagande av bostaden ske senast inom tre månader från det att lägenheten lämnats. Om ni var gifta behåller den som står på kontraktet lägenheten. Undantaget är om inte den andra parten ska ha barnen boende hos sig och därför har större behov av bostaden. Det här kan du också prata med din hyresvärd om.

Om barnen ska bo i två hem efter skilsmässan

Idag blir det allt vanligare att barnen bor växelvis med sina föräldrar, speciellt under det första året efter skilsmässan. 2014 delade hälften av barnen i 7-14 års ålder sitt boende mellan nyskilda föräldrarna.

 

 

Många väljer då för barnens bästa att behålla bostaden som barnens hem, och att föräldrarna skiftas om att veckovis bo där, medan de resten av tiden bor i en annan bostad. I en övergångsperiod kan det, på grund av den stora efterfrågan på bostäder, vara en bra lösning att gemensamt finna en liten lägenhet ni kan låna, hyra eller köpa tillsammans och som kan fungera som ”den andra” lägenheten.